Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Nα δοθεί άσυλο στον Σαϊντού Καμαρά! – Συγκέντρωση συμπαράστασης

Να αναγνωριστεί ο συμμαθητής τους, Σαϊντού Καμαρά, ως πρόσφυγας και να του αποδοθεί το προβλεπόμενο άσυλο, απαιτεί η Συντονιστική Επιτροπή..

Να αναγνωριστεί ο συμμαθητής τους, Σαϊντού Καμαρά, ως πρόσφυγας και να του αποδοθεί το προβλεπόμενο άσυλο, απαιτεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μπραχαμίου.

Ο Σαϊντού Καμαρά, με καταγωγή από τη Γουινέα, είναι μαθητής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, και απειλείται με απέλαση. Επειδή είναι πλέον 18 χρονών (είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου), τον Δεκέμβρη απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει, καθώς το κράτος εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα σε αυτό το προσφυγόπουλο.

Η περίπτωσή του έγινε ευρύτερα γνωστή όταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου παρέλασε με το σχολείο του. Ο Σαϊντού σε ηλικία 16 χρόνων έφτασε στην Ελλάδα μετά από ένα μακρύ ταξίδι που περιελάμβανε τη Σενεγάλη, την Τουρκία και το επικίνδυνο πέρασμα με βάρκα που ναυάγησε στην Κάλυμνο. Με καθεστώς προστασίας ασυνόδευτου ανηλίκου, φιλοξενήθηκε σε δομές και ταυτόχρονα παρακολούθησε με μεγάλη επιτυχία μαθήματα στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου. Έμαθε Ελληνικά, έκανε φίλους και έχει τη στήριξη της γειτονιάς του, που είναι η νέα του οικογένεια.

Την Τετάρτη 30 Μάρτη θα κριθεί η αίτηση του σε δεύτερο βαθμό, στη Νίκαια. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μπραχαμίου καλεί σε συγκέντρωση εκείνη τη μέρα, εκεί που θα εκδικαστεί η υπόθεση, σημειώνοντας:

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μπραχαμίου καταγγέλλουμε την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να μην κάνει δεκτή την αίτηση παροχής ασύλου του συμμαθητή μας, Σαϊντού Καμαρά, μαθητή της Γ’ Λυκείου στο 1ο ΓΕΛ Μπραχαμίου (Στρογγυλό), ώστε να υπαχθεί σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας φτώχειας στη χώρα του τη Γουινέα, μόλις στα 15 του χρόνια, πήρε μόνος του το δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς κανέναν συγγενή ή κάποιο άλλο στήριγμα στο εξωτερικό, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, προκειμένου να αποκτήσει άσυλο. Απόφαση, την οποία βέβαια δεν θα έπαιρνε κανένα παιδί, αν δεν βρισκόταν σε συνθήκες απόγνωσης, όπως ακριβώς συμβαίνει για όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες σε όλες τις χώρες του κόσμου!!!

Όλοι οι μαθητές πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας! Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό! Οι κυβερνήσεις και το κράτος, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν τους μαθητές-πρόσφυγες κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είτε τους πετάνε έξω από τα σχολεία, είτε τους αφήνουν αβοήθητους, αναθέτοντας την ευθύνη σε ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν χρυσές δουλειές με τις ευλογίες κυβερνήσεων και ΕΕ, ενώ η ολόπλευρη φροντίδα για τη μόρφωση και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών θα έπρεπε να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους.

Η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα ο συμμαθητής μας, όπως και χιλιάδες άλλοι πριν από αυτόν, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια. Η προσφυγιά και η μετανάστευση γεννιούνται από τις συγκρούσεις των “ισχυρών” αυτού του κόσμου, όπως είναι και αυτή που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουκρανία. Όλοι οι μαθητές γεμίζουμε με οργή και αγανάκτηση στο άκουσμα των σειρήνων του πολέμου και στη θέα των βομβαρδισμένων πόλεων στην Ουκρανία και όπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι κι αυτός, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά, πως καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε του ουκρανικού, ούτε κανενός άλλου λαού δε μετράει μπροστά στα κέρδη των ισχυρών από το μοίρασμα των αγορών.

Όλοι οι μαθητές δίνουμε τη μάχη μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας για τη ζωή και τα δικαιώματα του Σαϊντού και όλων των ”Σαϊντού” του κόσμου!

Όλοι μαζί αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες – συμμαθητές μας σε κάθε σχολείο και βροντοφωνάζουμε: Ο Σαϊντού μένει εδώ!

  • Διεκδικούμε το δικαίωμα ανθρώπων που προέρχονται από χώρες, οι οποίες αποτελούν εστία πολέμου, εμφυλίου, βρίσκονται υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους, να υπάγονται σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

  • Απαιτούμε να αναγνωριστεί ο συμμαθητής μας, Σαϊντού Καμαρά, από το κράτος ως πρόσφυγας και να του αποδοθεί το προβλεπόμενο άσυλο. Να εγκριθεί η αίτησή του και να παραμείνει στη χώρα μας ώστε να συνεχίσει τη φοίτησή του στο σχολείο του, τις σπουδές που ονειρεύεται στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του και τους καθηγητές του που είναι δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια.

Προχωράμε σε συγκέντρωση συμπαράστασης την Τετάρτη 30 Μαρτίου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στη Νίκαια, καλώντας τους συμμαθητές και τους γονείς μας, να είναι στο πλευρό μας».

Σχετικά θέματα

Απόψεις