Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης & Άδωνις: Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας και δεν θα κάνουμε τίποτα γι’ αυτό

«Θα κάνουμε ότι μας επιτρέπεται στα όρια των δυνατοτήτων μας» είπε στον ALPHA o πρωθυπουργός ενώ λίγες ώρες νωρίτερα στην Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωνε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σταθεροποίησης των τιμών

Την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας ανακοίνωσε σήμερα «πανηγυρικά» η κυβέρνηση. Με τον πιο επίσημο τρόπο..

Την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας ανακοίνωσε σήμερα «πανηγυρικά» η κυβέρνηση. Με τον πιο επίσημο τρόπο την προανήγγειλε στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όχι μόνον μίλησε για την επικείμενη εκτόξευση των τιμών αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτε για να το αποτρέψει! Αυτά ενώ στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα κατέδειξαν την αλματώδη αύξηση των τιμών του ρεύματος κατά 29%.

Μητσοτάκης: Θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες

«Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μην έχετε αμφιβολίες ότι θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες» δήλωσε σήμερα στην συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Προϊδεάζοντας μάλιστα για το μέγεθος του προβλήματος σημείωσε πως «θα υπάρχουν συνέπειες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας». Με εμφανή αμηχανία για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το ζήτημα είπε ότι «θα κάνουμε ότι μας επιτρέπεται στα όρια των δυνατοτήτων μας για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά». Στην συνέχεια όμως περιέγραψε μέτρα που ήδη λαμβάνονται και σαφώς δεν αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ανατιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το βασικό μέτρο θα είναι η «η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Θα συνεχιστούν – ανέφερε- και οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο εκφράζοντας και την πεποίθηση ότι … «κάποια στιγμή θα τελειώσει και ο χειμώνας». Επίσης αναφέρθηκε αόριστα σε «ένα έκτακτο βοήθημα» σε μικρό αριθμό οικονομικά ευάλωτων πολιτών, ενώ επανέλαβε την ανακοίνωση που έχει κάνει στο παρελθόν για αύξηση του κατώτερου μισθού την 1η Μαϊου. Πάντως στο ζήτημα αυτό ήταν ιδιαίτερα φειδωλός και απέφυγε τα …επίθετα που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν περί «μεγάλης» αύξησης. Όπως είπε «οι μισθοί στην Ελλάδα σήμερα είναι χαμηλοί κι αυτό είναι το αποτέλεσμα μια 10ετούς κρίσης» λέγοντας ότι «τώρα κάνουμε την μελέτη για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας»

Η παραδοχή του Άδωνι

Λίγο νωρίτερα από την Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε περιεχόμενο στην φράση του πρωθυπουργού περί του ότι «θα κάνουμε ότι μας επιτρέπεται στα όρια των δυνατοτήτων μας». Μιλώντας στην Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές καταναλωτή και ιδίως των καυσίμων. Υποστηρίζοντας ότι αν πάρει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν πλαφόν τις τιμές θα έχουμε ελλείψεις βασικών προϊόντων στην αγορά. Έτσι κάλεσε τους πολίτες να ετοιμαστούν για ένα νέο κύμα ακρίβειας.

Αφορμή αποτέλεσε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης με την οποία τοποθετείται απλά όριο στο ποσοστό κέρδους των πρατηρίων καυσίμων με αφετηρία τα ποσοστά κέρδους του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αναφέρθηκε στις μεγάλες αυξήσεις των πρώτων υλών και με βάση αυτό ξεκαθάρισε πως «η άνοδος με αυτό τον εκρηκτικό ρυθμό των πρώτων υλών, αναπόφευκτα θα φτάσει και στους καταναλωτές. Δεν θέλω, δηλαδή, να υποσχεθώ στον ελληνικό λαό ότι με την παρούσα διάταξη δεν θα αυξάνονται οι τιμές. Οι τιμές θα αυξάνονται υποχρεωτικά κατά το μέτρο που αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης αναπόφευκτα».

Επιπρόσθετα ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει όριο στις τιμές. Τονίζοντας πως «αν βάλεις διατίμηση σε τιμή κάτω από το κόστος, αυτό που θα γίνει είναι πολύ απλά έλλειψη αγαθών και μαύρη αγορά». Μάλιστα ανέπτυξε μια πλούσια επιχειρηματολογία ενάντια στην διατίμηση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν βάζουμε διατίμηση στα κρίσιμα προϊόντα, παραδείγματος χάρη στα καύσιμα, στο σιτάρι ή σε όποια άλλα προϊόντα έχουν αυτή τη στιγμή μεγάλη άνοδο της τιμής τους. Γιατί δεν βάζουμε διατίμηση; Για προφανείς λόγους. Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών είναι με τον ρυθμό που βλέπουμε  αυτές τις μέρες. Όπως ξέρετε, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σήμερα έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών. Το φυσικό αέριο άγγιξε κατά τη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων στις διεθνείς αγορές τα 200 δολάρια ανά μια θερμιδική μεγαβατώρα. Για να καταλάβετε τι θα πει αυτό, πέρυσι τέτοια εποχή είχε 25 δολάρια. Κάνετε τη διαφορά -25 στο 200- για να καταλάβετε για πόσο τοις εκατό αύξηση μιλάμε μέσα σε έναν χρόνο. Το πετρέλαιο Μπρεντ επίσης έφτασε κάποια στιγμή σήμερα τα 120 δολάρια. Πριν από τρεις μήνες -δεν λέω πριν από έναν χρόνο- είχε 67 δολάρια. Άρα, είμαστε σχεδόν στη διπλή τιμή σε λιγότερο από τρεις μήνες».

Αναφερόμενος στη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «αποκτούμε ένα εργαλείο για να γίνει σε όλους σαφές ότι η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους για να αποκτήσουν υπερκέρδη. Δεν θα πληρώσουν οι συμπολίτες μας, πάνω στη μεγάλη διεθνή έκρηξη των τιμών, και «καπέλο» σε κάποιους οι οποίοι θα θελήσουν να βγάλουν χρήματα».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις