Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όταν οι «επενδύσεις» φέρνουν… απολύσεις

Πριν περίπου τρεις μήνες ο Αμερικάνικος κολοσσός της Microsoft ολοκλήρωσε την εξαγορά του τμήματος κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών της Φιλανδικής εταιρείας Nokia. Το «παζάρι»..

Πριν περίπου τρεις μήνες ο Αμερικάνικος κολοσσός της Microsoft ολοκλήρωσε την εξαγορά του τμήματος κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών της Φιλανδικής εταιρείας Nokia. Το «παζάρι» μεταξύ των μεγαλομετόχων διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο και η «επένδυση» της Microsoft, είχε παρουσιαστεί σαν μια μεγάλη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας της Σκανδιναβικής χώρας. Χαιρετίστηκε τόσο από την ντόπια κυβέρνηση, όσο και από αρμόδιους αξιωματούχος της ΕΕ. Την επιχειρηματική συμφωνία, ενέκρινε μάλιστα και η ίδια η Κομισιόν, αφού διαπίστωσε ότι από την εξαγορά δεν πλήττεται ο ανταγωνισμός.

Ωστόσο το επενδυτικό «θαύμα» της Microsoft, φαίνεται ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια… Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg» εντός των επόμενων βδομάδων, η Microsoft θα ανακοινώσει σχέδιο μαζικών απολύσεων εργαζομένων που απασχολούνται κυρίως στα τμήματα της πρόσφατα εξαγορασμένης Nokia! Οι εργαζόμενοι που θα πεταχτούν στο δρόμο απασχολούνται κυρίως σε τομείς όπου Nokia και Microsoft …επικαλύπτονται και άρα σύμφωνα με τα νέα αφεντικά δεν χωρούν στο διευρυμένο εταιρικό σχήμα. Η «αναδιάρθρωση» – όπως βαφτίζουν οι καπιταλιστές το πέταγμα των εργατών στο δρόμο – της Nokia ενδέχεται να ξεπεράσει και τις 5.800 απολύσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα αποτελούν το προηγούμενο …«ρεκόρ» τηςMicrosoft από το 2009 όταν και προχώρησε σε μαζικές «περικοπές» προσωπικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς η Microsoft σχεδιάζει τον μεγαλύτερο γύρο απολύσεων των τελευταίων πέντε ετών, καθώς θεωρεί «ασύμφορη» τη διατήρηση των μονάδων της Nokia. Θυμίζουμε ότι η Φιλανδική εταιρεία κατείχε τα πρωτεία στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως έως το 2012, όταν και τα έχασε από τους ανταγωνιστές της και κυρίως τη Microsoft. Αφού, λοιπόν έχασε σημαντικό μερίδιο της αγοράς, η Νόκια τελικά κατέληξε στην «αγκαλιά» της Μicrosoft, βγαίνοντας μια και καλή από το κάδρο των ανταγωνιστών. Τώρα οι εργαζόμενοι της Nokia, αναμένεται να βιώσουν στο πετσί τους, τα πλεονεκτήματα του «ανταγωνισμού» και να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι πως οι υποσχέσεις περί νέων επενδύσεων από τη Microsoft δεν αφορούσαν τα δικά τους συμφέροντα… Φυσικά στην ίδια μοίρα δεν είναι οι μεγαλομέτοχοι της Φιλανδικής εταιρείας, αφού για την πώληση των μετοχών τους εισέπραξαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5,44 δις ευρώ!

Τα χρήματα που έδωσε η Microsoft για την εξαγορά της Νοκia, είναι λιγότερα ακόμα και από τα καθαρά κέρδη που έβγαλε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014! Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικάνικο μονοπώλιο για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου είχε καθαρά κέρδη 6,97 δις ευρώ (βλέπε στοιχεία εδώhttp://www.microsoft.com/investor/EarningsAndFinancials/Earnings/PressReleaseAndWebcast/FY11/Q4/default.aspx). Είναι τόσο μεγάλη η κερδοφορία της Μicrosoft, όπου ο γνωστός μεγαλομέτοχος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Bill Gates εξασφάλισε μέσα στο 2013 καθαρά κέρδη ύψους 9,3 δις δολαρίων αυξάνοντας την συνολική του περιουσία στα 74,1 δις δολάρια! Από τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανές ότι οι απολύσεις στη Nokia, δεν θα γίνουν για να εξασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» της εταιρείας, εξάλλου είναι κερδοφόρα, ούτε γιατί η Microsoft αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η μόνη αιτία για να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δρόμο, είναι για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κερδοφορία του ομίλου.

Η συγκεκριμένη επένδυση της Microsoft στη Φιλανδία, είναι από αυτές που επιδιώκει να …πετύχει και η κυβέρνηση Σαμαρά, προσελκύοντας στην Ελλάδα μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, προσφέροντας «γη και ύδωρ». Όμως οι νόμοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι αμείλικτοι και συγκεκριμένοι. Το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και των κρατικών υποδομών σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, δεν διασφαλίζει στους εργαζόμενους καλύτερες μέρες και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Το αντίθετο μάλιστα, αν κρίνουμε από την πορεία της Φιλανδικής Nokia. Μήπως τελικά οι εργαζόμενοι στη «Μικρή ΔΕΗ», στο ΔΕΣΦΑ, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τη ΔΕΠΑ και όλες τις υπόλοιπες υποδομές που έχει ξεπουλήσει ή ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση Σαμαρά, βρεθούν στο άμεσο μέλλον στην ίδια μοίρα με τους Φιλανδούς εργαζόμενους; Την απάντηση, συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις δίνει ο καπιταλιστικός νόμος του κέρδους και οι αδηφάγες ορέξεις των νέων ιδιοκτητών και μετόχων…

Απόψεις