Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης στην COP28: Μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες βλέπει να «αναδύεται μια νέα Ελλάδα»

Επιχαίρει για την «ενεργειακή μετάβαση», που γίνεται προς όφελος των πολυεθνικών, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά την χρυσοπληρώνουν

Ασύλληπτα προκλητικός ήταν για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στην 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που γίνεται στο Ντουμπάι, είπε ότι «Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα»!

Μετά λοιπόν από την καταστροφή 1,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων από τις πυρκαγιές μόνο του 2023 (!), αλλά και τις πλημμύρες που βούλιαξε η μισή Θεσσαλία και ολόκληρα χωριά θάφτηκαν κάτων από τη λάσπη του «Ντάνιελ», όπου οι κάτοικοι επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες πάλευαν μόνοι τους να καθαρίσουν τα σπίτια τους δίπλα στη βρώμα των πνιγμένων ζώων, ο πρωθυπουργός βλέπει το «άδειο» ποτήρι… «γεμάτο» και μας κοροϊδεύει για μια ακόμη φορά.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας μείωσε κατά 8% τη χρήση άνθρακα, ενώ -όπως είπε- η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της Ε.Ε. Η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας τον περασμένο χρόνο ήταν η 7η παγκοσμίως, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ανανεώνουμε ενεργειακά τις οικείες μας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο και οικοδομούμε μια αλυσίδα αποθήκευσης ενέργειας για τις βιομηχανίες μας, ενώ λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας.

«Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας και οι επενδύσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και να μειώσουμε το κενό της προσαρμογής, και πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια παραπομπή με νόημα για τον σεβασμό στο παρελθόν των χωρών, λέγοντας:

«Καθώς οικοδομούμε το μέλλον, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα», είπε και κατέληξε: «Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να απομειώσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις