Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτακής: Ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό κατά των αγροτών

«Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με ''όπλο'' τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», ισχυρίστηκε προκλητικά ο πρωθυπουργός

Το καρότο και το μαστίγιο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη με αντιπροσωπεία τους, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία τακτική ανασκόπηση, που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, έγραψε: «Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα».

Αφού επανέλαβε το χιλιοειπωμένο ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα», συμπλήρωσε πως «υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%». Δεν παρέλειψε δε να δημιουργήσει αυταπάτες ότι μπορεί να βελτιωθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της, λέγοντας πως «οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025». 

Καταφεύγοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, υποστήριξε προκλητικά πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με ”όπλο” τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

«Μείωση» της γραφειοκρατίας για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης καυχήθηκε πως «προσπαθούμε να αφαιρούμε συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια και να βελτιώνουμε τις συνθήκες για το ελληνικό επιχειρείν», φέρνοντας ως παράδειγμα την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, «σύμφωνα με την οποία ακόμα 12 διαφορετικές νομικές μορφές επιχειρήσεων -από τις 3 που είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα- θα μπορούν να ιδρύονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σε δέκα λεπτά (!) από σχεδόν ένα μήνα που απαιτείται σήμερα και με επίσκεψη σε τουλάχιστον τρεις υπηρεσίες, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Στο εξής λοιπόν, με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει σύσταση εταιρείας μέσα από τον προσωπικό του υπολογιστή».

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «εμβληματική» αλλαγή της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, εμφανίζοντας ως εκσυχρονισμό (από τη μεριά των συμφερόντων του κεφαλαίου), την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της παιδείας και την ένταση των ταξικών φραγμών.  

Διαβάστε όλη την ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη:

Σχετικά θέματα

Απόψεις