Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλία: Δύο βδομάδες ο λαός παλεύει να καθαρίσει τα χωριά του δίπλα στη βρώμα πνιγμένων ζώων

Προσβλητική η στάση της Αντιπεριφέρειας απέναντι στα αιτήματα των πλημμυροπαθών - Υγειονομική «βόμβα» στον Κοσκινά με χιλιάδες νεκρά γουρούνια (πηγη: Ριζοσπάστης)

Δύο βδομάδες πέρασαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν τον Θεσσαλικό κάμπο, και οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι κάτοικοι των πλημμυροπαθών περιοχών, οι υγειονομικοί εξακολουθούν τις εκκλήσεις προς τους δήμους, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η περισυλλογή των δεκάδων χιλιάδων νεκρών ζώων που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.
 

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες μέρες, οι πλημμυροπαθείς καταγγέλλουν πως καλούνται να βγάλουν μόνοι τους τα πνιγμένα τους κοπάδια από τις λάσπες και πως ο κρατικός μηχανισμός το μόνο που κάνει είναι να μισθώνει οχήματα για τα φορτώνει σε φορτηγά μόνο αφότου οι ίδιοι τα στοιβάξουν. Ο λαός της περιοχής είναι εξοργισμένος με την προκλητική απουσία των κρατικών μηχανισμών, σε κάθε επίπεδο. Αφού τους άφησε να πνιγούν, ύστερα τους άφησε χωρίς νερό, φαγητό και φάρμακα, μόνους τους να βγάλουν το βιος τους από τις λάσπες.

Το αστικό κράτος δεν δείχνει απλά αδιαφορία για τις ανάγκες του λαού. Είναι εχθρικό προς αυτές και αυτό αποκρυσταλλώθηκε κατά την παρέμβαση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στην Καρδίτσα, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας.

«Πείτε γρήγορα γιατί έχω δουλειά»

Ανεβαίνοντας στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν από την Αγλαΐα Ρογγανάκη, αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, να παραστεί στη συνάντηση, καθώς τα αιτήματα που σκόπευαν να καταθέσουν αφορούν άμεσα τη δημόσια Υγεία της περιοχής.

Το υπόμνημα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) απαιτούσε μεταξύ άλλων ενέργειες για την άμεση απομάκρυνση των νεκρών ζώων, ψεκασμούς για τα κουνούπια, άμεσες επιδιορθώσεις στα αναχώματα των ποταμών και καθαρισμό των ρεμάτων, μπροστά και στις νέες βροχές που προβλέπονται το επόμενο διάστημα. «Δεν μας έμεινε και καμιά περιουσία να σώσουμε, τα χάσαμε τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα τρακτέρ, τις περιουσίες μας, τουλάχιστον ας μην ξαναπνιγούμε, ας γλιτώσουμε από τις αρρώστιες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας.

Ωστοσο, πριν ακόμα καταθέσουν τα αιτήματά τους οι φορείς, ήρθαν αντιμέτωποι με την προκλητική στάση της αντιπεριφερειάρχη Υγείας: «Πείτε γρήγορα γιατί έχω δουλειά (…) ήρθατε σε μέρα που έχω να κανονίσω πράγματα»!

Μόλις 15 φορτηγά για τα νεκρά ζώα στην Καρδίτσα, 2 τα συνεργεία κουνουποκτονίας για όλη τη Θεσσαλία!

Ο διάλογος που ακολούθησε είναι αποκαλυπτικός. Απαντώντας στο ζήτημα των κουνουπιών, η αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε πως δεν χρειάζεται να υπάρξει κάποια ενημέρωση για τις ανάγκες που έχουν προκύψει και πως μέσα σε 15 μέρες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η κουνουποκτονία: «(…) δεν μπορεί να γίνει καλή δουλειά, δύο συνεργεία έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ένα το φέραμε από τον Βόλο για να μπορέσουμε να κάνουμε ψεκασμούς, για να μπορέσουμε να προλάβουμε επειδή είναι τεράστια η έκταση».

Η ίδια, ερωτώμενη σε τι ενέργειες προχώρησε η Περιφέρεια για την απομάκρυνση των ζώων, αρχικά απάντησε κυνικά «δεν ξέρω, ασχολούμαι με τη δημόσια Υγεία» και στη συνέχεια ενημέρωσε πως για τον σκοπό αυτό διατίθενται μόλις 15 φορτηγά! Εδώ να σημειωθεί πως μόνο στον Κοσκινά του δήμου Παλαμά, μόνο σε μία χοιροτροφική μονάδα υπάρχουν εδώ και 15 μέρες πάνω από 5.000 χοίροι σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Χαρακτηριστικό ακόμα της αντιμετώπισης της κατάστασης ήταν η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα του παραπάνω χοιροστασίου. Ρωτούσε μάλιστα τους ίδιους τους εκπροσώπους των φορέων για το πώς εκτιμούν πως μπορεί να γίνει η απομάκρυνσή τους, αποδεικνύοντας ότι μέχρι και την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχεδιασμός από την περιφερειακή αρχή για το θέμα.

Ο Κ. Τζέλλας κατήγγειλε την «προσβλητική για όλο τον κόσμο στάση από την αντιπεριφερειάρχη Υγείας, την ώρα που παλεύουμε μες τις λάσπες να καθαρίσουμε τα σπίτια μας, να βγάλουμε τα πνιγμένα ζώα μας». Και είπε χαρακτηριστικά στους συγκεντρωμένους: «Μας είπε ότι έχει δουλειά, και εμείς είμαστε πνιγμένοι! Να μας πει ποια μέρα πρέπει να κανονίσουμε εμείς να πεθάνουμε να την ειδοποιήσουμε και αυτή! Αν αυτό είναι το επιτελικό κράτος, τέτοιους επιτελείς δεν τους θέλει ο λαός!».

Ξεκινώντας για τον Κοσκινά

Το ίδιο απόγευμα, ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον Κοσκινά, για ακόμα ένα οδοιπορικό στον πνιγμένο κάμπο, ξεκινώντας από τον Παλαμά όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στο χειρότερο σημείο. Δύο βδομάδες μετά την καταστροφική πλημμύρα, τα υπάρχοντα των λαϊκών νοικοκυριών παραμένουν στα πεζοδρόμια. Διάφορα έπιπλα, βιβλία, χαλιά και στρώματα, ρούχα. Αυτοκίνητα λασπωμένα με σηκωμένα τα καπό, μαγαζιά με τα κατεστραμμένα εμπορεύματα. Ολα στον δρόμο. Κάποια μαγαζιά έχουν ανοίξει, αλλά λίγος κόσμος κυκλοφορεί, ακόμα όλοι είναι απασχολημένοι με το καθάρισμα στα σπίτια τους. Στο στέκι αλληλεγγύης και διεκδίκησης πλημμυροπαθών του Αγροτικού Συλλόγου, πλέον τα αγροτικά και τα φορτηγά που αναχωρούν για τις γειτονιές πέρα από νερά και τρόφιμα έχουν και καθαριστικά για τα σπίτια.

Φτάνοντας εκεί, αμέσως μας πλησιάζει ο Δημήτρης, κάτοικος του Παλαμά γύρω στα 55. «Από τον “Ριζοσπάστη” ε; Βλέπεις; Τώρα είναι το χειρότερο. Τα κανάλια φύγαν, δεν πουλάει άλλο ο πόνος μας. Οι εξαγγελίες έγιναν, εμείς όμως τώρα μείναμε ακόμα να καθαρίζουμε. Χωρίς κανένα εισόδημα, χωρίς τίποτα. Εμένα το σπίτι μου έπεσε, και ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα ως αποζημίωση και δεν είμαι ο μόνος, αυτά να γράψεις…».

Από εκεί ξεκινάει η διαδρομή για τον Κοσκινά, 8 χιλιόμετρα δυτικά του Παλαμά. Σε όλη τη διάρκεια της σύντομης διαδρομής, είναι εμφανή τα σημάδια της εγκληματικής απουσίας των κρατικών μηχανισμών. Περνώντας τον περιφερειακό δρόμο του Παλαμά, φτάνει αμέσως η μυρωδιά της σήψης. Κανείς δεν μπορεί να της ξεφύγει, γιατί έρχεται από παντού. Δεν είναι μόνο τα μαντριά όπου τα πνιγμένα ζώα σαπίζουν. Οι αγρότες ξέρουν πως όταν καταφέρουν κάποια στιγμή να πατήσουν τα χωράφια τους, όταν τα νερά φύγουν εντελώς, θα αποκαλυφθούν και άλλα κουφάρια.

Ο δρόμος περνά πάνω από τους ποταμούς Λείψιμο και Καλέντζη, οι οποίοι παραμένουν καλυμμένοι από καλαμιές, χόρτα και κλαδιά, ενώ τα σημεία όπου τα κανάλια χύνονται στα ποτάμια παραμένουν μπλοκαρισμένα από φερτά υλικά. Είναι γεμάτος ο τόπος από χιλιόμετρα ποτιστικών λάστιχων, που κάποτε πότιζαν τα βαμβάκια και τώρα είναι ένα τεράστιο μαύρο κουβάρι.

Οσο πλησιάζει κανείς στον Κοσκινά, η μυρωδιά γίνεται πιο έντονη. Το χωριό έχει μετατραπεί σε έναν σκουπιδότοπο, από την αρχή έως το τέλος. Το μόνο που έχει απομακρυνθεί από την Περιφέρεια είναι τα πρώτα νεκρά ζώα που οι ίδιοι οι κάτοικοι φόρτωσαν σε τρέιλερ και απομάκρυναν στην είσοδο του χωριού.

Μια τεράστια υγειονομική βόμβα δίπλα σε χωριό

Στον Κοσκινά περιμένει στην πλατεία ο Δημήτρης Καρράς, κάτοικος του χωριού και μας οδηγεί στη χοιροτροφική μονάδα που βρίσκεται λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

«Εφερα στολή και μάσκες, αν και δεν ξέρω πόσο κοντά θα αντέξουμε να φτάσουμε», είπε. Φορέσαμε ολόσωμες στολές προστασίας, μάσκες, γαλότσες και γάντια και αρχίσαμε να προσεγγίζουμε τη χοιροτροφική μονάδα. Από μακριά άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα ζώα που επιβίωσαν, που ψάχνουν για τροφή στα γύρω χωράφια.

Η χοιροτροφική μονάδα μαζί με το παρακείμενο σπίτι μοιάζουν πλήρως εγκαταλελειμμένα από τη μέρα της πλημμύρας. Στα σίδερα των σιλό κρέμονται ακόμα κουφάρια γουρουνιών. Φαίνεται πως κανένας δεν έχει πατήσει εκεί εδώ και δύο βδομάδες. Τα ζωντανά γουρούνια βόσκουν ό,τι βρουν δίπλα σε κουφάρια που κείτονται εδώ και εκεί και δύο σκυλιά ακόμα περιμένουν στην πύλη. Ο Δημήτρης άρπαξε ένα μακρύ κλαδί για να κρατήσει τα σκυλιά σε απόσταση. «Πρόσεχε, μην τα αφήσεις να σε πλησιάσουν». Από τις μικρές πόρτες της μονάδας φαίνονται νεκρά γουρούνια. Είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί, καθώς η μυρωδιά της σήψης χτυπάει κατευθείαν στο στομάχι.

«Μην αφήνεις ούτε τα γουρούνια κοντά, πάρε ένα κλαδί», φωνάζει ο Δημήτρης, «αυτά τις πρώτες μέρες κανιβάλιζαν, όσο ήταν φρέσκα τα πτώματα τα έτρωγαν!». Μόνο για λίγα λεπτά μπορεί κάποιος να παραμείνει σε εκείνο τον χώρο, ακόμα και φορώντας μάσκα.

Μερικές δεκάδες γουρούνια που έχουν επιβιώσει, τα τελευταία βράδια άρχισαν να προσεγγίζουν τα σπίτια του χωριού και οι κάτοικοι τα κυνηγούν, καθώς φοβούνται για την υγεία τους. Παράλληλα, φοβούνται και τα έντομα, μύγες, κουνούπια κ.λπ. που ζώνουν το χωριό.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα στα χωριά μας και στον δρόμο

Γυρνώντας στο χωριό, συζητήσαμε με τον Αποστόλη Κωστόπουλο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κοσκινά. «Οσοι μπόρεσαν, κουβάλησαν τα σκουπίδια με μεταφορικά μέσα που δανείστηκαν από άλλους και από εθελοντές που έστειλαν κάποιο μικρό φορτηγάκι, κάποια πλατφόρμα, και τα πέταξαν με τα χέρια τους σε χωματερή που φτιάξαμε μόνοι μας, για να μην είναι τα σκουπίδια μπροστά στις αυλές μας.

Τα ζώα που είχαμε σε κτηνοτροφικές μονάδες και ακόμα και τα οικόσιτα ζώα εμείς από μόνοι μας τα βγάλαμε με τα χέρια μας χωρίς προστασία, διότι ακόμα και σήμερα δεν έχουν έρθει να περισυλλέξουν τίποτα. Ηρθαν να μεταφέρουν όσα περισυλλέξαμε πρώτα, αλλά η μεγαλύτερη “βόμβα” είναι η χοιροτροφική μονάδα που έχει πάνω από 5.000 χοίρους νεκρούς και είναι μέσα αλλά και στους αγρούς.

Βρίσκονται σε κατάσταση κανιβαλισμού, και τρώνε και τα ψόφια. Ούτε ψεκασμούς για κουνούπια, ούτε εμβόλια. Μάλλον, όπως φαίνεται, είμαστε μόνοι μας, δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει κυβέρνηση…».

Ο Δημήτρης Καρράς σχολίασε τη συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια: «Δεν λάβαμε σαφείς απαντήσεις και μας ρωτούσε και τι γνώμη έχουμε για να απομακρύνουμε τα ζώα. Αν είναι δυνατόν να απαντάμε εμείς στην Περιφέρεια πώς θα κάνει τη δουλειά, πρωτάκουστο! Είναι δυνατόν να μας απαντά η αντιπεριφερειάρχης “πέστε τα γρήγορα γιατί έχω και άλλες δουλειές” ενώ ζούμε μέσα σε ένα χωριό που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή, που έρχεται ο κάτοικος να καθαρίσει το σπίτι του και αντιμετωπίζει αυτή τη δυσοσμία, τις μύγες και τα κουνούπια που αναπτύσσονται μέσα στη βρωμιά; Περιφέρεια και κυβέρνηση έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες, εδώ και 15 μέρες δεν μπορούν να αποφασίσουν πώς να βγάλουν τα γουρούνια από τη χοιροτροφική μονάδα!

Ετσι όπως πάει, το χωριό θα ερημώσει, δεν θα μείνει κανείς. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα. Και τον αγώνα στα χωριά μας για να τα καθαρίσουμε, και τον αγώνα στον δρόμο για να παρθούν όλα αυτά τα απαραίτητα μέτρα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις