Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μέση Ανατολή: Σε θέση πολέμου οι ΗΠΑ – Στέλνουν κι άλλες στρατιωτικές δυνάμεις

«Μπαρούτι» μυρίζει η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των Ισραήλ, ΗΠΑ και λοιπών συμμάχων τους σε Ανατολική Μεσόγειο και..

«Μπαρούτι» μυρίζει η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των Ισραήλ, ΗΠΑ και λοιπών συμμάχων τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, παίρνουν θέσεις μάχης εν αναμονή των αντιποίνων Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ιράν για τις δολοφονικές επιθέσεις της περασμένης βδομάδας, που προκάλεσαν τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη στις 31/7 και του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Νότια Βηρυτό μερικές ώρες πριν, ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα περνά στον 10ο μήνα.

Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη στήριξη του κράτους δολοφόνου σε ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν και των συμμάχων του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως στέλνει τώρα μια μοίρα F-22 Raptors, για να ενισχύσει τις ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

 
Μαχητικό F-22 Raptor
Μαχητικό F-22 Raptor

Η μοίρα των F-22 Raptor θα προστεθεί στις τρεις μοίρες πολεμικών αεροσκαφών που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μια μοίρα F-15E Strike Eagle, μια μοίρα μαχητικών F-16 Fighting Falcon και μια μοίρα αεροσκαφών A-10 Thunderbolt Close Air Support (CAS), που είναι σχεδιασμένα για στενή αεροπορική υποστήριξη επίγειων δυνάμεων, με δυνατότητα πλήγματος σε ελαφρά θαλάσσια σκάφη και σε επίγειους στόχους, όπως άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Παράλληλα αναμένεται ότι θα αναπτυχθούν επιπρόσθετα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού για να υποστηρίξουν τον αυξημένο αριθμό πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης των συγκρούσεων που απειλούν να βάλουν φωτιά στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ αντικαθιστούν επίσης το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosvelt» με το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» και την αρμάδα του, έχοντας ήδη τουλάχιστον άλλα 11 πολεμικά πλοία (ως επί το πλείστον αντιτορπιλικά) σε Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό, όπως το «USS Wasp», ένα αμφίβιο πλοίο μεταφοράς αεροσκαφών αλλά και πλοία μεταφοράς πεζοναυτών.

 
Το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln»
Το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln»

Να σημειωθεί ότι συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν ανεπτυγμένους πάνω από 30.000 στρατιώτες σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει στο Ισραήλ φορτία με βόμβες άνω του μισού τόνου, που καθυστερούσαν τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο «πίεσης» στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σε «ανοιχτή γραμμή» ΗΠΑ-Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είναι σε συνεχή επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, συζητώντας όλα τα πιθανά επιχειρησιακά «αμυντικά ή επιθετικά» σενάρια, με το Ισραήλ να απειλεί το Ιράν ακόμη και με «προληπτική επίθεση», με τη στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και ορισμένων αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου.

Ενδεικτική της στενής συνεργασίας ΗΠΑ – Ισραήλ ήταν η χτεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγού Μάικ Κουρίλα, χτες το απόγευμα, στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον επιτελάρχη Χέρτζι Χαλεβί.

Στις συνθήκες επικίνδυνης κλιμάκωσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συγκάλεσε χτες βράδυ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, παρουσία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, για να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στο φόντο όξυνσης της κρίσης και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Άμεσος ο κίνδυνος εμπλοκής της φρεγάτας «Ψαρά»

 
Πηγή: Eurokinissi

Στην περιοχή παραμένουν και δυνάμεις των πολεμικών ναυτικών Ευρωπαίων «συμμάχων» του Ισραήλ, όπως της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, που αναμένεται να αναλάβουν ξανά ρόλο «θωράκισης» της «ασφάλειας» του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως στις 13 Απρίλη, όταν το Ιράν προέβη σε αντίποινα για την πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό,στη Συρία, κατά αξιωματικών των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στην αναχαίτιση της επίθεσης είχαν συνδράμει στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Άμεσος είναι ο κίνδυνος και ελληνικής εμπλοκής στην ιμπεριαλιστική επέμβαση καθώς, στην ευρύτερη περιοχή, στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί και άλλα πλοία χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής αποστολής «ASPIDES», ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός.

Αυτό σημαίνει πως στο ενδεχόμενο επιθέσεων από τους Χούθι, στο πλαίσιο μίας «συντονισμένης απάντησης» του Ιράν και των συμμάχων του στο Ισραήλ, η ελληνική φρεγάτα είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις «αποτροπής», καθιστώντας την χώρα μας εμπλεκόμενη -εκ των πραγμάτων- στη σύγκρουση. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις