Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Με μια μεγάλη μαχητική διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και γονείς, έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα ενάντια..

Με μια μεγάλη μαχητική διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και γονείς, έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα ενάντια στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν παιδεία, αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Στην μεγάλη συγκέντρωση στην Καμάρα, έδωσαν μαχητικά το «παρών» οι φοιτητές που ήδη έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις τουλάχιστον σε 15 σχολές στο ΑΠΘ, οι μαθητές από μια σειρά σχολεία που βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό για το Εθνικό Απολυτήριο αλλά και για τις συγχωνεύσεις που επιχειρεί να προχωρήσει το Υπουργείο, όπως η περίπτωση του 13ου Γυμνασίου και 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, του 4ου και 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς. Μαζικά συμμετείχαν γονείς και εκπαιδευτικοί των Ειδικών Σχολείων που κινδυνεύουν να κλείσουν στα μέσα της χρονιάς λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου όπου στεγάζονται, όπως το 2ο ΕΕΕΚ Πυλαίας, αλλά και από άλλα σχολεία όπως το ΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου κλπ..

Συμμετείχαν με στάση εργασίας οι εκπαιδευτικοί με τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγου Δασκάλων, Σύλλογοι, Ενώσεις και η Ομοσπονδία Γονέων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και άλλοι φορείς.

Οι ομιλητές διαμήνυσαν συνέχιση και συντονισμένη κλιμάκωση του αγώνα. Μίλησαν η Χριστίνα Σταμούλη πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού ΑΠΘ, ο Γιάννης Κουρμούλης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΠΘ, η Δήμητρα Τραγάκη πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ,  η Φωτεινή Μαϊστρέλλη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης.

 

«Στέλνουμε την πρώτη ηχηρή απάντηση στη κυβέρνηση και τα σχέδια της, αναδεικνύοντας ότι όλοι εμείς, αυτοί που αγωνιζόμαστε ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και θέλουμε αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν και σύγχρονες σπουδές, έχουμε δύναμη, μπορούμε να μπλοκάρουμε τα σχέδια τους!», ανέφερε η Χριστίνα Σταμούλη.

Αναφέρθηκε στις στοχεύσεις του νομοσχεδίου που υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων του, ενισχύσει την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και καθιστά την πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση να κρίνεται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας.

Και κατέληξε: «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, που θα παρέχει πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο με δίδακτρα και τέλη εγγραφής, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έχει πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου με προσλήψεις καθηγητών, προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας.

Ολοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους να σηκώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που αποτελεί αντιδραστική τομή στην εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, τους πολέμους και την φτώχεια, έχουμε επιλογή τον αγώνα για τις δικές ανάγκες!«

Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε, με τα συνθήματα και τα τραγούδια τους, ξεσήκωσαν την πόλη. Φωνάζοντας «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές. Δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ’ αγώνες κατακτιέται», «εμάς και τους γονείς μας θέλουν πελατεία, εμείς ζητάμε δωρεάν παιδεία», «δώστε λεφτά για την παιδεία δικαίωμά μας είναι όχι ευκαιρία», πορεύτηκαν μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Εκεί με κόκκινη μπογιά έγραψαν στο οδόστρωμα «τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας».

Οι φοιτητές συνέχισαν την πορεία τους μέχρι τα πανεπιστήμια για να μαζικοποιήσουν τις καταλήψεις στις σχολές.

Αύριο Παρασκευή, δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους με τη σύσκεψη συντονισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα Πολυτεχνείο με στόχο την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης.

 
Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις