Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με οργάνωση του αγώνα «από τα κάτω» διεκδικούμε ΣΣΕ με αναπλήρωση όλων των απωλειών και γνώμονα τις ανάγκες μας

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ξεκινά συζητήσεις με την ΕΙΤΗΣΕΕ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) μετά από..

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ξεκινά συζητήσεις με την ΕΙΤΗΣΕΕ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) μετά από 12 χρόνια.

Ως ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, οι δυνάμεις μας σε όλες τις Ενώσεις του κλάδου, θεωρούμε ότι η διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχυρωμένα τα εργασιακά μας δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, να μην την αφήσουμε στις πλειοψηφίες των Δ.Σ. των Ενώσεων γνωρίζοντας ότι ακολουθούν τακτική παζαριών στα πλαίσια που ορίζει η εργοδοσία. Γι’αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς, να συζητήσουν «από τα κάτω» για το πλαίσιο και τα αιτήματα της ΣΣΕ με συνελεύσεις, να κάνουν δική τους υπόθεση αποφασίζοντας οι ίδιοι τη διεκδίκηση της υπογραφής ΣΣΕ, με υποχρεωτικό χαρακτήρα, παίρνοντας υπόψιν τις απώλειες των τελευταίων δέκα ετών και ταυτόχρονα τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες του κλάδου να απορρίψουν και να απαιτήσουν την απόσυρση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ -πατώντας στον δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- με πρόσχημα την πανδημία και οι οποίες χειροτέρεψαν ακόμα περισότερο την ήδη άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι εργαζόμενοι.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καθόριζε τον κατώτατο μισθό και αποτελούσε μια ασπίδα των εργαζομένων απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας, οι αντεργατικοί νόμοι που κατάργησαν τις ΣΣΕ και άλλα εργασιακά δικαιώματα, έργο όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ με τη καθεμιά να πατάει και να συνεχίζει στον δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη, η ανυπαρξία αγωνιστικής διεκδικητικής δράσης από την ΕΣΗΕΑ, άνοιξε την όρεξη στην εργοδοσία να κρατά καθηλωμένους τους μισθούς στα επίπεδα της τελευταίας ΣΣΕ ή να μειώνει μισθούς επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Η πανδημία κορονοϊού, δεν έτυχε μόνο εγκληματικής διαχείρισης από την κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή του «θα λογαριαστούμε μετά» ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, αλλά αποτέλεσε και τον «δοκιμαστικό σωλήνα» προκειμένου να νομοθετηθούν μια σειρά αντεργατικά μέτρα τα οποία βαφτίστηκαν «έκτακτα», όμως ήλθαν για να μείνουν.

Πρόκειται για ταξικά υπέρ του κεφαλαίου μέτρα τα οποία υπηρετούν την ίδια στρατηγική επιλογή ΕΕ, κεφαλαίου και κυβερνήσεών τους και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πακέτα χρηματοδότησης στους μονοπωλιακούς, ομίλους, διάφορες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, φοροαπαλλαγές, συνδυαστικά επιδόματα φτώχειας και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους, ένταση της «ευελιξίας», μονομερής επιβολή και γενίκευση της τηλεργασίας, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος, που αποτελεί «λυδία λίθο» για το μεγάλο κεφάλαιο: Της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας, της διαμόρφωσης εδάφους για διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας.

Είναι μεγάλο ψέμα ότι από τα μέτρα κερδίζουν και εργοδότες και εργαζόμενοι. Η αλήθεια είναι ότι οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι εργοδότες, αφού ισχυροποιούνται, αποκτούν περισσότερα όπλα και δημιουργούν νέα αντεργατικά «κεκτημένα». Από την άλλη, οι εργαζόμενοι είναι σε χειρότερη θέση σε σχέση με πριν από το ξέσπασμα της κρίσης και της πανδημίας, μετρώντας νέες απώλειες στο εισόδημα και στα δικαιώματά τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η τελευταία ΣΣΕ που υπέγραψε ο κλάδος των ΜΜΕ ήταν εκείνη του 2009, ενώ και με ευθύνη του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο «να βάζουν πλάτη» σε εργοδοσία και κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα όχι μόνο μειώσεις μισθών αλλά και την δημιουργία στην πράξη δύο ταχυτήτων εργαζομένων εκείνων που καλύπτονται ακόμα από την ΣΣΕ του 2009 και των νεότερων που δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη αν συνυπολογίσουμε την απλήρωτη εργασία, καθυστερήσεις στη μισθοδοσία για παλιούς και νέους, «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους», μεταφερόμενους σε «θυγατρικές εταιρείες» και εργολαβικές «γαλέρες» προκειμένου να μην καλύπτονται κάν από ΣΣΕ, εντατικοποίηση, απολύσεις και εργαζόμενους που περιμένουν να πάρουν δεδουλευμένα μετά από μακροχρόνια αναμονή δικαστικών αποφάσεων και αν τα πάρουν. Αν συνυπολογίσουμε τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, με τα δεκάδες κρούσματα στους χώρους δουλειάς, έχουμε την γενικευμένη τηλεργασία, τις αναστολές συμβάσεων, τότε μάλλον …δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουμε την κατάσταση.

Γι’αυτό λέμε: Φτάνει. Ως εδώ.

Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε για να έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι τα ίδια εργασιακά δικαιώματα διεκδικώντας αυτά που μας αφαιρέθηκαν και μισθούς ικανοποιητικούς με γνώμονα στις ανάγκες μας. Κόντρα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων-ιδιοκτητών ΜΜΕ, και την αντεργατική πολιτική.

Η μάχη για την υπογραφή όχι μιας οποιασδήποτε ΣΣΕ που θα είναι προσαρμοσμένη στους όρους και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, αλλά η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις που θα αναπληρώνει τις απώλειες των προηγούμενων ετών μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα στην πάλη μας.

Παίρνουμε στα δικά μας χέρια την ίδια την ζωή μας και τους όρους δουλειάς μας, οργανώνουμε τη δράση από «τα κάτω» με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, και αποφασίζουμε αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, κόντρα στους συμβιβασμούς και το «ρεαλισμό» των συμφερόντων των αφεντικών και της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, που μας έφεραν ως εδώ.

Δεν επαναπαυόμαστε γιατί και η εφαρμογή της ΣΣΕ είναι ζήτημα πάλης και διαρκούς επαγρύπνησης των εργαζομένων.

Διεκδικούμε

–Κατάργηση των πρόσφατων αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων.

–Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση

–Βάση εκκίνησης στους μισθούς να είναι η σύμβαση του 2009 που τώρα εφαρμόζεται εν μέρει, διεκδικώντας αυξήσεις και καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.

–Εργαζόμενοι που δουλεύουν δοκιμαστικά, ή σε πρακτική εξάσκηση να πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό 751 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

–Η σύμβαση είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ κρατικά και ιδιωτικά.

–Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους στα κρατικά ΜΜΕ.

–Καμμιά αύξηση στο χρόνο εργασίας.

–Πρόσθετη αμοιβή για νυχτερινή εργασία με βάση τη νομοθεσία.

–Η αμοιβή για «ειδικά θέματα», «αφιερώματα» κλπ πληρώνεται επιπλέον όταν ο εργαζόμενος απασχολείται εκτός ωραρίου.

–Κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης, «δανεισμού» ή «μεταφοράς» εργαζομένων, ένταξή τους στην ΣΣΕ των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με πλήρη απασχόληση.

–Ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται με συγκεκριμένη ειδικότητα και εργάζεται μόνο σε ένα Μέσο Ενημέρωσης της εταιρίας που προσλαμβάνεται και όχι σε όλα με ένα μισθό.

–Η εργασία το Σάββατο και την Κυριακή αφορά την ημέρα και όχι ωρομίσθιο και πληρώνεται επιπλέον με βάση τη νομοθεσία.

–Αν η δουλειά εργαζόμενου σε εταιρεία ΜΜΕ χρησιμοποιείται από άλλο ΜΜΕ, τα δικαιώματα να πηγαίνουν 100% στον εργαζόμενο.

–Οχι στην επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας. Να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

–Πλήρης κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε μισθούς, αποζημιώσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα και να προηγούνται στην πληρωμή σε οποιαδήποτε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησίας, πτωχεύσεων, ειδικών εκκαθαρίσεων εν λειτουργία των επιχειρήσεων.

–Πλήρης κάλυψη και επιδότηση των ανέργων για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας.

–Οι άνεργοι που εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας να μην χάνουν την ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ.

–Οχι στις μαζικές απολύσεις.

–Επαναφορά του ειδικού επιδόματος για εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές με φυσικές καταστροφές στα 250 ευρώ. Οι περιοχές καθορίζονται ως τέτοιες από αρμόδιο κρατικό φορέα και όχι από ασφαλιστικές εταιρείες.

–Σε περιπτώσεις ανίατης ασθένειας ή θανάτου οι αποζημιώσεις καταβάλλονται από τον εργοδότη με βάση την ΣΣΕ και όχι από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οχι στο συμψηφισμό όσων δικαιούται από τον ασφαλιστικό φορέα. Η αποζημίωση από τον εργοδότη να είναι καθαρή και επιπλέον όσων δικαιούται ο εργαζόμενος από το ταμείο.

–Σε περιπτώσεις βαριάς ασθένειας κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν μπορεί να εργαστεί, ο χρόνος ανάρρωσης να μην συσχετίζεται με το πόσο διάστημα δουλεύει, αλλά με αυτόν που πραγματικά χρειάζεται και ορίζουν οι γιατροί.

–Η βεβαίωση του ανίατου που αφορά παιδιά να γίνεται με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να αποφεύγεται η πάσης φύσεως ταλαιπωρία των παιδιών.

–Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, με εποπτεία ιατρού εργασίας και μηχανικού ασφάλειας εργασίας από το δημόσιο τομέα.

–Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες.

–Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, για όλες τις γυναίκες χωρίς προϋποθέσεις. Αδεια τοκετού και λοχείας, δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων.

–Αδεια μητρότητας για έναν χρόνο με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο.

–Κάλυψη της δαπάνης των βρεφονηπιακών σταθμών.

–Αδειες στο ζευγάρι για ασθένειες και άλλες ανάγκες του παιδιού. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία και παιδιά ΑμΕΑ.

–Να κατοχυρωθεί άδεια με αποδοχές της γυναίκας που μπαίνει στη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η προστασία της στους χώρους εργασίας.

–Να απαγορεύεται η νυχτερινή δουλειά σε εγκύους.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ απευθύνει κάλεσμα να συναντηθούμε στον ελπιδοφόρο δρόμο του αγώνα. Εκεί θα κριθεί το δίκιο μας. Εκεί θα νικήσουμε.

Απρίλης 2021

Σχετικά θέματα

Απόψεις