Πολιτική

Λεων. Αυδής: «Το να πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό…»

Λεων. Αυδής (όπως ο ίδιος ήθελε να γράφεται το όνομα του).

Πέρασαν 21 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή. 

Ας μας μιλήσει ο ίδιος, ας μας μιλήσει ένας κομμουνιστής:  

«…Δεν είναι ρομαντισμός το να έχεις πεποιθήσεις, το να θέλεις να είσαι μ’ αυτούς που αγαπάνε τη ζωή και προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Δεν είναι ρομαντισμός το να μην καταδέχεσαι να ενταχθείς στην κυρίαρχη αντίληψη. Το να πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Εχει αλλάξει πολλές φορές ως τώρα και νομίζω ότι δεν είναι ευφυές το να πιστεύει κανείς ότι από δω και πέρα θα παραμείνει αναλλοίωτος – και μάλιστα αυτός ο νεοβάρβαρος κόσμος που προσπαθούν να κατασκευάσουν…».

«…Δεν είμαστε «σωτήρες» για να κάνουμε τον κόσμο ευτυχή, ούτε εργολάβοι για να αναλάβουμε τη λύση των προβλημάτων του και πρέπει να καταλάβει ότι αν ο ίδιος δεν αγωνιστεί, είναι χαμένος από χέρι»

«Θα έλεγα ότι η Αθήνα είναι σαν εκείνα τα πορτρέτα του Γκόγια, που απεικονίζουν όλα τα ελαττώματα, την ευτέλεια και τη μικρότητα του εικονιζόμενου προσώπου (συνήθως ευγενούς)», περιέγραφε ο Λέων. Αυδής. Το κύριο ζήτημα, συμπλήρωνε, «δεν είναι να αποκτήσει η Αθήνα ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά ανθρώπινο περιεχόμενο»… 

Φως στο τούνελ υπάρχει – σημείωνε αξιοποιώντας τους στίχους του Μπρεχτ – όταν «οι φοβισμένοι αδύναμοι σηκώνουν το κεφάλι και παύουν να πιστεύουν στων τυράννων τους τη δύναμη».

Αποσπάσματα από συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νέμεσις – Πηγή: Ριζοσπάστης 30/9/1998 

 

***

Ακολουθεί το σύντομο βιογραφικό του, όπως το συνέταξε ο ίδιος , ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 1998.

«Ο Λέων Αυδής γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1937. Παντρεμένος με την Ίριδα Καλκάνη απέκτησε ένα γιο. Κατοικούσε στο Γουδί και εργάζονταν ως δικηγόρος με ενασχόληση στο εργατικό δίκαιο. Το 1968 εκτοπίστηκε από την Απριλιανή δικτατορία, στη Σίκινο.

Τη χρονική περίοδο 1981-1986 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από το 1991 ως το 1993 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Δικαίου εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της οποίας και παρέμεινε μέλος ως το τέλος.

Το 1996 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας μετείχε στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης – Δικαιοσύνης της Βουλής και υπήρξε Β Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από την ιδιότητα του βουλευτή παραιτήθηκε τον Μάη του 1997 για να ασχοληθεί με τον δήμο Αθηναίων ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα».

Εχει συγγράψει μελέτες και άρθρα για θέματα του Εργατικού Δικαίου, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά (Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου, Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας, Δίκαιο επιχειρήσεων και εταιριών) και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες (Συνδικαλιστική Επιθεώρηση, Ριζοσπάστης)

Επίσης ήταν νομικός σύμβουλος της Γ.Σ.Ε.Ε.».

(Επισκέψεις: 6.417 φορές, όπου 2 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend