Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κράτος – δολοφόνος: Πάνω από 31.000 οι νεκροί στη Γάζα – Ανελέητοι βομβαρδισμοί και γενικευμένη πείνα

Με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας, προωθώντας τα σχέδια μακροπρόθεσμης κατοχής της περιοχής μέσω της δημιουργίας..

Με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας, προωθώντας τα σχέδια μακροπρόθεσμης κατοχής της περιοχής μέσω της δημιουργίας «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών και υπονόμευσης της ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας (που θα γινόταν με πραγματική άρση του αποκλεισμού), μέσω «προσωρινού λιμανιού» από τις ΗΠΑ και θαλάσσιου «διαδρόμου» σε συντονισμό με τις Βρυξέλλες.

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βιώνει ανθρωπιστική κρίση ολοένα μεγαλύτερων διαστάσεων, συνεχίζονται οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, χωρίς πλέον προοπτική έστω προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, καθώς σήμερα ξεκινά το Ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους.

Χθες Κυριακή, οι αρχές της Χαμάς καταμέτρησαν 85 νεκρούς σε 24 ώρες, στους 60 και πλέον βομβαρδισμούς στην κεντρική και στη νότια Γάζα, ειδικά στη Χαν Γιούνις. Από τις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 31.045 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος προκαλεί μείζονα ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και ο ΟΗΕ φοβάται «γενικευμένο λιμό». Ο πληθυσμός του θυλάκου, που δοκιμάζεται ολοένα πιο σκληρά από την πείνα, περιμένει απελπισμένα τρόφιμα. «Τρέφω την κορούλα μου με νερό (…) απλά για να μην πεθάνει. Δεν έχω επιλογή», είπε η Μπαράκ Αμπχάρ, με το μωρό της που έκλαιγε στην αγκαλιά.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση του Ισραήλ, δεν φθάνει παρά με το σταγονόμετρο στον θύλακο, κυρίως μέσω Αιγύπτου, την ώρα που οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους βοήθειας, που έχει μισθώσει η ισπανική ΜΚΟ «Open Arms», αναμενόταν να αναχωρήσει από την Κύπρο χθες Κυριακή για τον παλαιστινιακό θύλακο, όμως ο απόπλους του δεν επιβεβαιώθηκε. Χθες κάτοικοι πήγαν στην παραλία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με την ελπίδα πως θα έβλεπαν βοήθεια να φθάνει.

Η Ιορδανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αίγυπτος συμμετείχαν σε νέες αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας χθες στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως ο ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί εναντίον του «σχεδόν αναπόφευκτου γενικευμένου λιμού» στον θύλακο, τονίζει πως οι αεροπορικές ρίψεις και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Παρά τις νέες συνομιλίες στις αρχές Μάρτη στο Κάιρο, οι χώρες που μεσολαβούν -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- δεν κατάφεραν να αποσπάσουν συμφωνία για να κηρυχθεί ανακωχή προτού αρχίσει σήμερα το Ραμαζάνι. Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια διαβεβαίωσε χθες πως το κίνημά του παραμένει «ανοικτό σε διαπραγματεύσεις». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε χθες πως θα υπάρξει «επιτάχυνση των διπλωματικών προσπαθειών τις 10 προσεχείς ημέρες» ώστε να εξασφαλιστεί συμφωνία το πρώτο μισό του Ραμαζανιού.

Η Χαμάς ζητεί πριν συναφθεί οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους να κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απαιτεί η Χαμάς να του δώσει ακριβή κατάλογο των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αντιτείνει πως αγνοεί πόσοι ή ποιοι είναι «ζωντανοί ή νεκροί».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Al Jazeera», Wafa)

Σχετικά θέματα

Απόψεις