Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο απειλείται από τον «ιό» του καπιταλισμού!

Σε έναν «πόλεμο» μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και συμβολαίων που δεν τηρούνται έχει αφεθεί η τύχη της ανθρωπότητας στην πανδημία, με..

Σε έναν «πόλεμο» μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και συμβολαίων που δεν τηρούνται έχει αφεθεί η τύχη της ανθρωπότητας στην πανδημία, με τεράστια ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών μελών. 

Οι ανακαλύψεις της επιστήμης, τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, έχουν γίνει ένα ακόμα προϊόν στην «ελεύθερη αγορά», ενώ καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές σε όλο τον πλανήτη. Παράλληλα, τα όρια παραγωγικότητας της κάθε φαρμακευτικής εταιρείας κρίνουν τον ρυθμό εμβολιασμού, αφού έτσι επιτάσσει ο λεγόμενος ανταγωνισμός, ο οποίος εμφανίζεται και «υγιής» παρόλο που χτυπά την Υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Το εμβόλιο απειλείται από τον «ιό» του καπιταλισμού! Η «αγορά» δεν ρυθμίζεται αλλά απειλεί τη ζωή μας.

Οι παρασκευαστές εμβολίων, που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, «πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Αποκαλυπτική είναι, δε, η δήλωση της πως «η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους». Από τη μία …«παγκόσμιο κοινό αγαθό» το εμβόλιο και από την άλλη η λογική κόστους οφέλους με τις φαρμακευτικές που κερδίζουν πάνω στην ανακάλυψη της επιστήμης.  

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ ξαφνικά «ξύπνησε», μετά τα προβλήματα στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, όπως και την εξέλιξη από την AstraZeneca, που ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις  λόγω «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο. Tην περασμένη εβδομάδα η AstraZeneca χαμήλωσε μονομερώς τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με το Reuters, αντί για 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα παραδίδονταν ως τα τέλη Mαρτίουπλέον αναμένεται να παραδοθούν στις χώρες της ΕΕ μόνο 31 εκατ. δόσεις.

Εδώ και μέρες η Pfizer έχει διαμηνύσει ότι μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Να σημειωθεί επίσης ότι τα περί καθυστερήσεων από την AstraZeneca γίνονται, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο «Reuters» πως η «AstraZeneca» έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ όταν η ΕΕ «σφράγισε», τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία, για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάη 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω η ΕΕ δηλώνει την πρόθεση της να βάλει περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού, όπως επιβεβαίωσε ο  ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Δήλωσε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF πως «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο» και πρόσθεσε «δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», συνεπώς θεωρεί ότι «είναι λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων».

Σε άλλη κατεύθυνση, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι «Pfizer», «AstraZeneca» και «Moderna» θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Την ίδια περίοδο η υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά  του κορωνοϊου στην Pfizer και ζητά διευκρινίσεις για τις δόσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο, γράφει σήμερα η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter. Συγκεκριμένα, η  Σουηδία ζητά διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί, καθώς η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο παρότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις. 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις