Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Ένταξη ειδικοτήτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών με την οποία ζητά την ένταξη ειδικοτήτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών με την οποία ζητά την ένταξη ειδικοτήτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ, για μια ακόμη φορά, με αφορμή τα διαλαμβανόμενα σε έγγραφο του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑΣΕΣ) αναδεικνύει την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σχετικά με την εξαίρεση ειδικοτήτων στρατιωτικών από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο του ΠΑΣΕΣ αναφέρεται ότι στρατιωτικοί εργάζονται μαζί με πολιτικούς υπαλλήλους, τεχνικούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, ενώ οι στρατιωτικοί με την ίδια ειδικότητα, που εργάζονται στους ίδιους χώρους και κάτω από τις ίδιες (ή και δυσμενέστερες) συνθήκες εργασίας, δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά.

Σε επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους επίσης αναφέρουν ειδικότητες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση Φ.10221/οικ.26816/929/2 Δεκέμβρη 2011 (ΦΕΚ Β΄2778), με θέμα: “Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες”, που ταυτίζονται με τομείς εργασίας στρατιωτικών χωρίς οι ίδιοι να είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, όπως:

– Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια, Υγειονομικές Μονάδες Ασφαλιστικών Οργανισμών.

– Όλοι οι απασχολούμενοι σε ναυπηγούμενα ή επισκευαζόμενα και μετασκευαζόμενα πλοία και γενικότερα εντός των χώρων των μονίμων, πλωτών δεξαμενών και των ναυπηγικών κλινών, οι  δύτες, οι απασχολούμενοι εντός του εργοστασιακού χώρου της Αεροπορικής Βιομηχανίας (κατασκευαστική – επισκευαστική), εξαιρουμένων υπαλλήλων γραφείου, θυρωρών, φυλάκων, επιστατών.

– Εργαζόμενοι αποκλειστικά στην πίστα αεροδρομίων. Οδηγοί βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, λεωφορείων, πούλμαν, οχημάτων σταθερής τροχιάς, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων – διασώστες, καθαριστές λεωφορείων.

– Συντηρητές κεραιών στρατιωτικών μονάδων, που απασχολούνται στο αντικείμενο αυτό κατά κύριο λόγο.

Επιπρόσθετα, στα γραφεία Υγιεινής και Ασφάλειας των Μονάδων/Υπηρεσιών/ Καταστημάτων δεν υπάρχει αιρετός εκπρόσωπος του στρατιωτικού προσωπικού, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή και τον έλεγχο των θεσπιζόμενων μέτρων προστασίας, της νομοθεσίας Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) και του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει αναδείξει και στο παρελθόν τη μη ύπαρξη ειδικοτήτων ενταγμένων στα ΒΑΕ στις ΕΔ (που θα έπρεπε να είναι), με την Ερώτηση 9369/8 Σεπτέμβρη 2020. Η κυβέρνηση της ΝΔ απάντησε ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, καθώς εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (σ.σ. σαν να είναι υπουργεία 2 διαφορετικών κυβερνήσεων). Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνεργασία του ΥΠΕΘΑ με το ως άνω καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο είναι δεδομένη. Ήδη πέρασαν τρία (3) χρόνια από τότε και δεν υπήρξε καμιά διυπουργική συνεργασία, ούτε και λύση στο πρόβλημα. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση, προκειμένου να καθυστερήσει την ένταξη περισσοτέρων ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, μεταξύ των οποίων και ειδικότητες στρατιωτικών, συνέστησε επιτροπή, κατά τη συνήθη τακτική όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων σύμφωνα με την οποία: “Εφόσον θέλεις να καθυστερήσεις κάτι, φτιάξε μια επιτροπή”. Η υπόψη επιτροπή, αφού ολοκλήρωσε το έργο της εντός του 2020, υπέβαλε το πόρισμά της, η τύχη του οποίου έκτοτε αγνοείται κι αυτό συμβαίνει, γιατί μέλημα της κυβέρνησης, όπως άλλωστε ομολογεί και η ίδια στην τότε απάντησή της προς το ΚΚΕ, είναι ο “μη εκτροχιασμός των δημοσιονομικών συνθηκών” και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομμάτων που διαχρονικά συγκυβέρνησαν, αρνούνται να νομοθετήσουν το αυτονόητο – ένταξη στα ΒΑΕ συγκεκριμένων ειδικοτήτων στρατιωτικών- επικαλούμενες οικονομική δυσπραγία. Την ίδια στιγμή συμβαίνει η χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς, που ενσωματώθηκαν στο οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημαντικό μέρος των οποίων τον επιχειρησιακό χρόνο ζωής τους τον εξαντλούν σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και επιχειρήσεις. Οι εξοπλισμοί αυτοί καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Το ΚΚΕ παλεύει με καθημερινή και διαχρονική ενημέρωση και πληροφόρηση γενικότερα των εργαζομένων, στα σωματεία, αλλά και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόσο για τη λήψη άμεσων μέτρων όσο και για την προώθηση βαθύτερων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, ενάντια σ’ αυτή τη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που ο σιδερένιος νόμος του κέρδους σκορπά ακόμη και τον θάνατο. Προωθεί μάλιστα πλαίσιο διεκδικήσεων για όλους τους εργασιακούς χώρους που έχουν εκπονήσει εργαζόμενοι.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων (εκπροσώπων των στρατιωτικών συνδικαλιστικών ενώσεων) στα γραφεία Υγιεινής και Ασφάλειας των Μονάδων/Υπηρεσιών.

– Την ένταξη στα ΒΑΕ όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που απασχολείται σε ειδικότητες αντίστοιχες αυτών που υπάγονται στον κανονισμό των ΒΑΕ του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και επέκτασή τους σε ειδικότητες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο ειδικότητες του στρατιωτικού λειτουργήματος.

– Την ένταξη στα ΒΑΕ και επιπλέον ειδικοτήτων του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της επικινδυνότητας και των ανθυγιεινών συνθηκών παροχής εργασίας (βλ. άρματα μάχης, Μοίρες αεροσκαφών, Τεχνική διεύθυνση Πολεμικών Ναυστάθμων, στρατιωτικά νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ, ΣΤΕΠ κλπ.).

– Τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων (εκπροσώπων των στρατιωτικών συνδικαλιστικών ενώσεων) κάθε φορά που συγκροτείται Επιτροπή “Κρίσης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων”.

– Την άμεση λήψη όλων των μέτρων της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) στους χώρους εργασίας ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο,

– Την ανάπτυξη όλων των υποδομών και διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες).

– Τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε κάθε ένα εργαζόμενο, τακτικές ιατρικές εξετάσεις με έξοδα και μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συστηματική παρακολούθηση της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ανάλογων ειδικών ετήσιων αδειών για όσους ενταχθούν στα ΒΑΕ.

– Τη δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας.

– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας.

– Καμιά επιπλέον επιβάρυνση – εισφορά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το επασφάλιστρο θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά το κράτος».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις