Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Να αποκατασταθούν άμεσα οι φθορές του 5ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το κλείσιμο λόγω ακαταλληλότητας τμήματος του σχολικού συγκροτήματος του 5ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου στου Ζωγράφου

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, για το κλείσιμο λόγω ακαταλληλότητας του 3ου ορόφου του σχολικού συγκροτήματος του 5ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου στον Δήμο Ζωγράφου και την εκρηκτική κατάσταση στις σχολικές υποδομές του δήμου.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να αποκατασταθούν οι φθορές στο σχολικό συγκρότημα και να εξασφαλιστεί η λειτουργία και του 3ου ορόφου με όλες τις απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης ζητά να γίνει άμεσα προληπτικός έλεγχος και σε όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου, όπως και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι και οικόπεδα για τη δημιουργία και ανέγερση νέων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στο Δήμο Ζωγράφου με ευθύνη του κράτους, ώστε να αντικατασταθούν τα κοντέινερ, που έχουν τοποθετηθεί και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ:

 

Για το κλείσιμο λόγω ακαταλληλότητας του 3ου ορόφου του σχολικού συγκροτήματος
του 5ου και 6ου Δημοτικού σχολείου στο Δήμο Ζωγράφου και την εκρηκτική κατάσταση στις σχολικές υποδομές του Δήμου

 

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ζωγράφου οι εκθέσεις στατικής επάρκειας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Ζωγράφου. Με βάση αυτές υπάρχουν ευρήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης σε αρκετά σχολεία της περιοχής.

Ενδεικτικά στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται το 5ο και 6ο δημοτικό σχολείο, το κτίριο 3 (παλαιό κτίριο) δεν πληροί τις προδιαγραφές και χρειάζεται ενίσχυση η στατική του επάρκεια. Μετά από τα αποτελέσματα κρίθηκε απαραίτητη η κατάργηση της χρήσης του 3ου ορόφου του παλαιού κτιρίου στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μετά την εξέλιξη καλούνται να κάνουν μάθημα στην υπόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, που ήταν φτιαγμένη για χρήση γκαράζ και σε μία άλλη αίθουσα πολύ μικρότερης χωρητικότητας.

Ταυτόχρονα, σε σειρά σχολείων εντοπίζονται ζητήματα αφού για παράδειγμα το 3ο Γυμνάσιο – ΓΕΛ, το 3ο Δημοτικό, το 1ο Γυμνάσιο – ΓΕΛ έχουν χτιστεί πριν το 1970 με εμφανή πλέον τη φθορά στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει στην επιφάνεια τη συνολική αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτήρια όλων των βαθμίδων στο Δήμο Ζωγράφου. Σχολεία που διαθέτουν μικρά προαύλια, με ελλείψεις σε απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, όπως αίθουσες εκδηλώσεων και σίτισης, χωρίς σχέδιο εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης τους. Ενώ όποιες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται έχουν τον χαρακτήρα του μπαλώματος και είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους, αφού 8 αίθουσες για την προσχολική υποχρεωτική αγωγή στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών, άλλες 8 σε προαύλιο χώρο σχολείων μέσα σε κοντέινερ, μια λύση που προτάθηκε ως προσωρινή για τη στέγαση των μαθητών, και τελικά έγινε μόνιμη. Χαρακτηριστικό ότι 4 από αυτές είναι “προσωρινά” εδώ και 12 χρόνια. Την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα των χώρων επιβεβαίωσε και ο πρόσφατος τραυματισμός εκπαιδευτικού στο 4ο Νηπιαγωγείο εξαιτίας του ακατάλληλου προαυλίου.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική και έχει δίκαια δημιουργήσει οργή και αγανάκτηση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι παλεύουν να έχουν ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους και το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

— Να αποκατασταθούν άμεσα οι φθορές στο σχολικό συγκρότημα του 5ου και 6ου Δημοτικού σχολείου Ζωγράφου, ώστε άμεσα να εξασφαλιστεί η λειτουργία και του 3ου ορόφου με όλες τις απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

— Να γίνει άμεσα προληπτικός έλεγχος και σε όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου, όπως και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Με βάση τον έλεγχο όπου απαιτείται να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές των σχολικών μονάδων

— Να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι και οικόπεδα για τη δημιουργία και ανέγερση νέων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στο Δήμο Ζωγράφου με ευθύνη του κράτους, ώστε να αντικατασταθούν τα κοντέινερ, που έχουν τοποθετηθεί και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια.


Οι Βουλευτές

Κανέλλη Λιάνα, Αμπατιέλος Νίκος, Γκιόκας Γιάννης, Δάγκα Βιβή, Διγενή Σεμίνα, Κατσώτης Χρήστος, Κτενά Αφροδίτη, Μανωλάκου Διαμάντω, Παφίλης Θανάσης, Τσοκάνης Χρήστος

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις