Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αρχανών, Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης μένει ακάλυπτο από το απαιτούμενο προσωπικό

Με ερώτησή του το ΚΚΕ ζητάει να σταματήσει η ραγδαία υποβάθμιση του Πολυδύναμου Ιατρείου και να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αρχανών, Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου:

 

«Εντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων των Αρχανών Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης και των γύρω χωριών για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, που εξυπηρετεί, με βάση την απογραφή του 2011, πάνω από 6.240 κατοίκους των Αρχανών, αλλά και χωριών, όπως οι Κάτω Αρχάνες και το Σκαλάνι, πολλοί από αυτούς υπερήλικες, χωρίς να υπολογίζονται σ’ αυτόν τον αριθμό οι μετανάστες εργάτες γης, αλλά και οι επισκέπτες.

Ωστόσο, παρά τις πάγιες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού όσο και τις έκτακτες, είναι ραγδαία η υποβάθμιση του Πολυδύναμου Ιατρείου των Αρχανών, καθώς η δομή μένει ακάλυπτη από το απαιτούμενο προσωπικό.

Συγκεκριμένα, στο Περιφερειακό Ιατρείο, μόνο ένας Γενικός Γιατρός εξυπηρετεί καθημερινά τους κατοίκους της περιοχής και είναι αναγκασμένος να προλάβει ένα βάρος καθηκόντων (τακτική εξέταση ασθενών, συνταγογραφήσεις, έκτακτα περιστατικά, παραπομπές σε Νοσοκομεία κτλ), που απαιτούν για τη διεκπεραίωσή τους πολύ περισσότερους από έναν εργαζόμενους, όταν ακόμη και με βάση το ίδιο το οργανόγραμμα, η δομή πρέπει να στελεχωθεί με 2 Γενικούς Ιατρούς.

Όσο αφορά την παιδίατρο, μέχρι τώρα κάνει ιατρείο στις Αρχάνες μόνο δύο μέρες τη βδομάδα, καλύπτοντας -με ευθύνη της 7η ΥΠΕ και του Υπουργείου- κενά και άλλων υγειονομικών μονάδων Υγείας, σε συνθήκες έντονης εντατικοποίησης της δουλειάς της. Η κατάσταση αυτή σημαίνει πως δεν καλύπτονται με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες παιδιατρικής φροντίδας, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου λειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία καθώς και Γυμνάσιο – Λύκειο. Αυτό έχει ως συνέπεια οι γονείς που χρειάζονται παιδίατρο να πρέπει να μετακινηθούν στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου ή να αναγκάζονται να πάνε σε ιδιώτη γιατρό.

Χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι ότι στο Περιφερειακό Ιατρείο δε λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο για δωρεάν εξετάσεις ούτε υπάρχει η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε ιδιώτες.

Μαζικοί φορείς της περιοχής έχουν αναδείξει τα προβλήματα που βιώνουν οι χιλιάδες κάτοικοι των Αρχανών στην έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ειδικότερα διεκδικούν για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του Π.Π.Ι. Αρχανών την πλήρη στελέχωσή του με όλο το απαραίτητο ιατρικό (τουλάχιστον 4 Γενικοί Γιατροί, Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Ψυχίατρος, κτλ), νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, με μόνιμη εργασία, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Π.Π. Ιατρείο Αρχανών, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής σε δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Η παραπάνω κατάσταση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αρχανών είναι αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, με την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, την υποχρηματοδότηση, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, εξαναγκάζοντας τον λαό να απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον χώρο της Υγείας πληρώνοντας αδρά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

— Να στελεχωθεί άμεσα το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αρχανών με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, (τουλάχιστον 4 Γενικοί Γιατροί, Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Ψυχίατρος, κτλ), το απαιτούμενο νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και επαρκές σε αριθμό, για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, μιας περιοχής χιλιάδων κατοίκων.

— Να εξασφαλιστεί η επίσκεψη της Παιδιάτρου σε καθημερινή βάση, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αρχανών.

— Να λειτουργήσει μικροβιολογικό εργαστήριο με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις