Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Kαύσωνας: Ευγενικές συστάσεις στην εργοδοσία κι ευχολόγια για την προστασία των εργαζομένων

Χθες, μετά την κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, επιχείρησε να καλλιεργήσει..

Χθες, μετά την κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, επιχείρησε να καλλιεργήσει μια εικόνα αυξημένης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, συγκαλύπτοντας ότι είναι ανύπαρκτες ή διαλυμένες όλες εκείνες οι υποδομές που σχετίζονται με την προστασία του λαού, αφού δίνεται έμφαση μόνο σε εκείνες τις λειτουργίες που υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε κάθε περίπτωση, κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες του κράτους, διεμήνυσε πως «όλοι μαζί κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις», ενώ δεν απέφυγε τις συστάσεις «να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή και την πρόληψη πυρκαγιών. Σε αυτό το πλαίσιο γνωστοποίησε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Ελληνική Αστυνομία με τη συνδρομή όπου χρειάζεται των Ενόπλων Δυνάμεων θα κάνουν μεικτές περιπολίες, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν όλες τις μέρες και ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες. Όμως, όσο ηρωική προσπάθεια και αν καταβάλλουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής, η υποστελέχωση, ο παλαιωμένος εξοπλισμός και η απουσία ενός μηχανισμού πρόληψης, όπως ήταν η Δασική Υπηρεσία, θα ναρκοθετούν κάθε έννοια πυροπροστασίας.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός ήταν η «αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών», κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης, αν και στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ουδείς μπορεί να διασφαλίσει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και μέτρα για τη σωστή κατανομή του με βάση τις ανάγκες. Το φετινό παράδειγμα με την κακοκαιρία «Μήδεια», όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν για μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και στην Αττική, «μιλάει» από μόνο του. Άλλωστε, για καλό και για κακό ο Μ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση για «στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού»…

Το τρίτο σημείο των κυβερνητικών ανακοινώσεων αφορά τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες ενδεχομένως να αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη σε ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και τοπικά, από όλους τους δήμους της χώρας «που έχουν προετοιμαστεί για να οργανώσουν αυτή τη δραστηριότητα». Η πραγματικότητα είναι ότι οι κοινωνικές δομές των δήμων, τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης, έκλειναν η μία πίσω από την άλλη, έχουν αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό και οι συμβασιούχοι μειώνονται όλο και περισσότερο. Μάλιστα, εδώ και ενάμιση χρόνο που υπάρχει η πανδημία, δεν προσλήφθηκε ούτε ένας νέος εργαζόμενος, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη. Και βέβαια, πέραν της έλλειψης προσωπικού, είναι ελάχιστοι οι χώροι που διαθέτουν οι δήμοι για τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ανάγκη (άστεγοι, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.λπ). Με δεδομένο δε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός λόγω της πανδημίας, είναι φανερό ότι λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να βρουν μια στέγη.

Σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων, η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας περιορίζεται σε συστάσεις και ευχολόγια.

Τη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-16.00), μόνο όμως «όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο», συστήνει στις επιχειρήσεις το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους» σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους, «με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας – υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.ά.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών)» ενώ «εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου».

Βέβαια, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις του ΣΕΠΕ σε προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα, οι συστάσεις προς τους εργοδότες κατατείνουν να γίνονται ευχολόγια, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύει η εμπειρία των ίδιων των εργαζομένων.

Ειδικότερα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης συστήνονται:

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών. Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00. Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του τεχνικού Ασφάλειας, ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων. Παροχή πόσιμου δροσερού νερού.

«Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, όπως προτείνουν τα συνδικάτα, εξαντλείται σε συστάσεις και ευχολόγια προς την εργοδοσία για μέτρα υπό προϋποθέσεις, “όπου αυτό είναι δυνατό κι απαραίτητο”», σχολιάζει σε σχόλιο του το ΚΚΕ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις