Κοινωνία

Κάντε κάτι πριν οι βροχές διογκώσουν τις ζημιές στα κατεστραμμένα σπίτια μας

Την ανάγκη να καταργηθούν «εδώ και τώρα» οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, υπογράμμισαν οι οικογένειες των πυρόπληκτων νοικοκυριών Ανατολικής Αττικής (Καλάμου- Καπανδριτίου και Βαρνάβα), οι οποίοι  είδαν τις κατοικίες τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία, να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες από τις πυρκαγιές που  έπληξαν την περιοχή στις 13 Αυγούστου 2017. Οι πυρόπληκτοι συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο 14 Οκτώβρη στο παλιό Δημαρχείο Καλάμου, όπου ενημερώθηκαν (από μέλος της εκλεγμένης Επιτροπής πυρόπληκτων και τον αντιδήμαρχο Ωρωπού), σχετικά με το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων, που έθεσαν με το υπόμνημα της 2/9/2017, το οποίο απέστειλαν στον πρωθυπουργό, τα κόμματα της Βουλής και άλλους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Το κυρίαρχο θέμα που αναδείχτηκε στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη να υπογραφούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις, που θα δρομολογούν λύσεις στο καυτό πρόβλημα αποκατάστασης των κατοικιών, που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεγαλώσουν οι ζημιές από τις βροχές που είναι «προ των πυλών». Στα πλαίσια αυτά, οι 20 πυρόπληκτοι που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, επανέλαβαν την έκκληση προς την κυβέρνηση και τους άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εκδοθούν το ταχύτερο οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), με τις οποίες:

1) Καθορίζονται  οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής (ΣΣ) για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιουσίες τους και δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών από τη ΔΑΕΦΚ για την επισκευή ή ανακατασκευή των κατεστραμμένων κτηρίων.

2) Προβλέπονται η χορήγηση από τους Δήμους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης  των 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό (για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών) και η προβλεπόμενη αποζημίωση για την αντικατάσταση οικοσκευής των πληγέντων πολιτών.

3) Ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου στις οικογένειες των πυρόπληκτων νοικοκυριών, τα κτίρια των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση.

Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη  να παρέμβει δραστικά η κυβέρνηση (με νομοθετική ή άλλου είδους ρύθμιση) για την άμεση ικανοποίηση και των άλλων 4 αιτημάτων  (εκτός της επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων) που έθεσαν οι πυρόπληκτοι με το υπόμνημα της 2/9/2017 (είχε εγκριθεί ομόφωνα από 28 οικογένειες), τα οποία ήταν:  

  • Η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Η παράταση των προθεσμιών πληρωμής δόσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • Η εξασφάλιση απαλλαγής από τα πάγια τέλη προς τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και συναφών επιχειρήσεων ΔΕΗ, ΟΤΕ καθώς και από τα Δημοτικά Τέλη.
  • Η άμεση κορμοδεσία στο οδικό δίκτυο της πληγείσας περιοχής του Δήμου μας που κινδυνεύει με τις βροχοπτώσεις.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα παραπάνω αιτήματα εξακολουθούν να περιμένουν τις λύσεις από την κυβέρνηση. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν και οι δύο επίσημες απαντήσεις που πήραμε- ως Επιτροπή Πυρόπληκτων- από το Γραφείο του πρωθυπουργού. Με την πρώτη απάντηση (21 Σεπτέμβρη) μας πληροφορούν ότι «Ήδη έχει προωθηθεί διάταξη για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα πυρόπληκτα ακίνητα τα  οποία έχουν υποστεί ζημιές που τα καθιστούν μη λειτουργικά για το έτος 2017» και με τη δεύτερη απάντηση (2 Οκτώβρη) ότι «Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή του Καλάμου Αττικής, ύψους 4,05 εκατομμυρίων ευρώ»

Στη σύσκεψη υιοθετήθηκαν και οι παρακάτω προτάσεις πυρόπληκτων, όπως η ανάγκη:

  • να χορηγηθούν προσωρινές άδειες από τη ΔΑΕΦΚ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία, που θα επιτρέπουν στους πυρόπληκτους να προχωρήσουν σε διάφορες επισκευαστικές εργασίες (κλείσιμο κεραμοσκεπής, σε πόρτες και παράθυρα), ώστε να μην μεγαλώσουν περαιτέρω οι ζημιές στα πληγέντα κτήρια από τις φθινοπωρινές βροχές
  • να αποστείλει άμεσα από το Δήμο Ωρωπού στους πυρόπληκτους, βεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την έκταση  ζημιών στις  οικοσκευές τους. Επίσης η διοίκηση του Δήμου να δεσμευτεί ότι η χορήγηση αποζημίωσης για τις οικοσκευές θα χορηγηθεί και στους πληγέντες με μη μόνιμη κατοκία.

Από την πλευρά του Δήμου Ωρωπού, ο αντιδήμαρχος Ωρωπού Κων/νος Δέδες ενημέρωσε τους πυρόπληκτους ότι σύντομα ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα και πως η δημοτική αρχή εξετάζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο επέκτασης της αποζημίωσης για οικοσκευή και για τη μη μόνιμη κατοικία. Δεσμεύτηκε επίσης για την άμεση ταχυδρόμηση από το Δήμο των βεβαιώσεων για την οικοσκευή και ότι θα ζητήσει από τη ΔΑΕΦΚ να στείλει οδηγίες στους πληγέντες, για το πως  να κινηθούν στο επόμενο διάστημα  μέχρι την οριστική αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων (την επισκευή ή ανακατασκευή, κ.λ.π.) από τις ζημιές.

Ανοικτά προς διερεύνηση, έμειναν τα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, σχετικά με:

  • τα αυθαίρετα (αν αποζημιώνονται),
  • την κοπή καμένων πεύκων εκτός ιδιοκτησίας
  • το  ποιος καλύπτει την αποζημίωση για την περίφραξη της ιδιοκτησίας των πληγέντων και αν θα γίνει παράσταση των πυρόπληκτων στα αρμόδια υπουργεία.
(Επισκέψεις: 25 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend