Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Και ποιος είναι ο πιο …ΠΑΣΟΚ;

Εύλογες απορίες μετά την κοινοβουλευτική κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα

Όπως διαπιστώσατε – όσοι την παρακολουθήσατε – λίγα πράγματα είχε να προσφέρει η σημερινή αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον..

Όπως διαπιστώσατε – όσοι την παρακολουθήσατε – λίγα πράγματα είχε να προσφέρει η σημερινή αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία. Κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο των έως τώρα κοινοβουλευτικών τους συνευρέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, ξεχώρισαν 5 σημεία:

  • Ένα μέρος της αντιπαράθεση έγινε στα αγγλικά. Προφανώς διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πλέον τον εαυτό του προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, οπότε μπορεί να χρησιμοποιεί και τα ελληνικά και την διεθνώς πιο διαδεδομένη γλώσσα. Άλλωστε, από του χρόνου θα μπορούν να τον καταλαβαίνουν και τα νήπια, καθότι με το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως θα διδάσκονται τα αγγλικά και στο νηπιαγωγείο. Το κακό ήταν πώς οι αναφορές στην αγγλική έγιναν στα σημεία που σχετίζονται με την απόφαση του Eurogroup. Εκεί που λέει ότι το 2021 θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι πλεονάσματα 3,5% πράγμα που σημαίνει ότι με βάση την φετινή ύφεση η προσαρμογή θα είναι άνευ προηγουμένου. Δηλαδή λιτότητα στο τετράγωνο. Ο Κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλεψη αυτό να μην συμβεί εφόσον συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πλην όμως ουδέποτε στο παρελθόν το Eurogroup, όταν έχει να διαλέξει μεταξύ λιτότητα και μη λιτότητας επέλεξε την δεύτερη εκδοχή. Ούτε και σε αυτή την περίπτωση θα το κάνει. Άλλωστε θα μπορούσε να μην θέσει από τώρα τέτοιου είδους θέματα αν δεν είχε σκοπό να τα υλοποιήσει.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας θα τσακώνονται πλέον για το ποιος είναι πιο …ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα επιδόματα των 534 ευρώ που έδωσε τον Απρίλιο και τον Μάιο λέγοντας ότι είναι σοσιαλιστικής έμπνευσης. Επίσης αποτάχθηκε του νεοφιλελευθερισμού υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ είναι κεντροδεξιά και πώς έχει καταλάβει τον χώρο του κέντρου (πού ήταν ο Αντώνης Σαμαράς εκείνη την ώρα ουδείς γνωρίζει είναι όμως βέβαιο ότι γέλασε αρκετά). Ο Αλέξης Τσίπρας πάλι είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές καθότι και στην φύση του και – εδώ που τα λέμε- έχει πιο πολλούς ΠΑΣΟΚους από τον Μητσοτάκη. Μας είπε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει με την δική του όταν εφάρμοζε μνημόνια και οι τροϊκάνοι τους εγκαλούσαν πως δεν έχουν «την ιδιοκτησία του προγράμματος». Αυτό που προσπέρασε όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά τα εφάρμοσε τα μνημόνια ιδιαιτέρως αποτελεσματικά και πήρε και συγχαρητήρια για το ότι τα μέτρα «πέρασαν» με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Εφεξής μάλλον θα κρίνουμε τις κυβερνήσεις με το πόσο καλά εφαρμόζουν προγράμματα τα οποία δεν πιστεύουν. Δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος για να λες προεκλογικά τα αντίθετα από αυτά που θα εφαρμόσεις.
  • Μάθαμε ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, εκτός αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεγάλο ψέμα. Το συνάγουμε από το γεγονός ότι συνέστησε στον Αλέξη Τσίπρα να περάσει καλά στις διακοπές του τον Αύγουστο. Πάντως δεν του ευχήθηκε και …καλά Χριστούγεννα, οπότε ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει αργότερα. Ο Αλέξης Τσίπρας πάλι θεωρεί ότι κάποια στιγμή στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 θα πάμε σε εκλογές γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς. Πάντως η εξουσία είναι γλυκιά, ως γνωστόν, και δύσκολα κανείς την αφήνει. Τώρα το να προσθέσει μερικούς συμμάχους στην κυβέρνηση του είναι μάλλον πιο απλό. Ή να ζητήσει κανένα πανεθνικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε.
  • Αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχουν χάσει κάθε σχέση με το χιούμορ. Οι προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλήσει σκωπτικά βγαίνουν πάντα βεβιασμένα και τέλος πάντων δεν το έχει στο stand up comedy. Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει λίγο παραπάνω αλλά τα «γυαλιά ηλίου» για να επέλθει τύφλωση από τον «ήλιο της ανάπτυξης» που υποσχέθηκε ο Κ.Μητσοτάκης δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή.
  • Εντύπωση προκάλεσε το θέμα των χρηματοδοτήσεων των Μέσων Ενημέρωσης για την καμπάνια “Μένουμε σπίτι”. Η στάση του αντιπολιτευτικού τύπου προϊδέαζε για πιο σκληρή κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών επί του θέματος, τέτοια που θα μπορούσε να παρασύρει σε μία γενικευμένη κόντρα περί διαπλοκής. Από αυτές τις καταστάσεις συχνά προκύπτει «από σπόντα» και κάποια ενδιαφέρουσα πληροφορία. Καμία  από τις δύο πλευρές, όμως, δεν ήθελε να το πάει στα άκρα. Θα έχουν τους λόγους τους.

Απόψεις