Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κ.Κατσαφάδος: Βεβαίως υπάρχει συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ

Η ΕΛ.ΑΣ θα συνεχίσει την τακτική των δικογραφιών, όπως στον διαδηλωτή με την σημαία της Παλαιστίνης και των προληπτικών προσαγωγών, όπως των ηθοποιών Αντώνη και Αγγελικής Ξένου, είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

H Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε συνεργασία (και) με την ισραηλινή Πρεσβεία και θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα “εργαλεία” της παραπομπής στη δικαιοσύνη, όσο και της προληπτικής προσαγωγής εναντίον εκείνων που στηρίζουν τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Αυτό το σαφές μήνυμα έδωσε, χτες, στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, στηρίζοντας μάλιστα τη σχετική πρακτική της ΕΛ.ΑΣ το τελευταίο διάστημα. 

Τα παραπάνω συνέβησαν, χτες, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μετά από ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμία. O Κώστας Κατσαφάδος υποστήριξε πως «κανένας δεν αμφισβητεί, όχι μόνο μέσα στον χώρο του Κοινοβουλίου, αλλά γενικότερα στην ελληνική κοινωνία ότι η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα. Όμως, σε ό,τι έχει να κάνει με το συναθροίζεσθαι, με τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων και διαφόρων πορειών, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και νόμοι, οι οποίοι διέπουν τους όρους, τη λειτουργία, τους κανονισμούς με τους οποίους πρέπει να διεξάγονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες»

Δήλωσε, έτσι, με σαφή τρόπο, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει το σύνολο των νόμων που έχει η ίδια ψηφίσει, με στόχο τον ασφυκτικό περιορισμό των κινητοποιήσεων. Θυμίζουμε ενδεικτικά το νομο για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2020, που βασίζεται ουσιαστικά στα διατάγματα της χούντας, με τα βασικά άρθρα του να αποτελούν “αντιγραφα” όσων ίσχυαν έως το 1974. Αυτά σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί σε άλλα νομοσχέδια, όπως το τελευταίο εργασιακό που είχε εισηγηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης ή νομοθετήματα και ευρωπαϊκές οδηγίες που περιέχουν όρους όπως το ¨εθνικό συμφέρον” ή “τρομοκρατίᨔ, που  – ως γνωστόν – μπορούν να ερμηνευθούν διασταλτικά ανάλογα με τις εκάστοτε κυβερνητικές διαθέσεις. 

Μάλιστα,  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στα δυο πρόφατα περιστατικά με την προσαγωγή του Παλαιστινίου που ύψωσε την σημαία της χώρας του πλάϊ στη ελληνική ή την προσαγωγή των ηθοποιών Αντώνη Ξένου και της κόρης του Αγγελικης που επίσης ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία.

Ο Κώστας Κατσαφάδος αναφορικά με τον Παλαιστίνιο δήλωσε απλά πως «προσήχθη, σχηματίστηκε δικογραφία κατά παράβαση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα και από εκεί και πέρα η όλη υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι πλέον δεν υφίσταται ζήτημα παρέμβασης της κυβέρνησης αφού αυτό θα ήταν ενάντια στην …διάκριση των εξουσίων, δίνοντας σαφές μήνυμα για την στάση που θα τηρεί το υπουργείο και τα αστυνομικά όργανα. 

Αναφορικά με την προσαγωγή των ηθοποιών Αντώνης και Αγγελικής Ξένου είπε πως «αυτός είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, να κάνει προληπτικές προσαγωγές, να παρακολουθεί, να κάνει ελέγχους για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών». Πρόσθεσε, δε, πως «προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στις 13.50΄ και στις 14.15΄ είχαν φύγει. Έγινε ένας έλεγχος των στοιχείων τους, είδαν τους φακέλους τους και αμέσως μετά αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς να γίνει το παραμικρό». Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε και… ερωτηματικά για το τι άλλο θα μπορούσε να γίνει.

Μάλιστα, εμμέσως πλήν σαφώς, έδωσε και κάποιου είδους απάντηση λίγο… περίεργη, λέγοντας πως οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση του θέματος αφαιρεί «το δικαίωμα όμως από την Ελληνική Αστυνομία να κάνει ελέγχους και προσαγωγές, όπου αυτή θεωρεί και όπου αυτή πιστεύει. Μήπως κατασκεύασαν κάποια στοιχεία; Μήπως ταλαιπωρήθηκε η εν λόγω κυρία; Μήπως της στερήθηκε το δικαίωμα να διαδηλώνει και να υποστηρίζει την Παλαιστίνη, τους Παλαιστίνιους, οτιδήποτε θέλει;». Επέμεινε μάλιστα λέγοντας πως «ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να κάνει ελέγχους. Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να λειτουργεί και προληπτικά και όχι μόνο κατασταλτικά. Και φυσικά, αυτόν τον ρόλο θα συνεχίσουμε να τον υπερασπιζόμαστε και να τον υποστηρίζουμε».

Παράλληλα ο Κώστας Κατσαφαδος παραδεχθηκε πως η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε συνεργασία με την ισραηλινή κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας, αν και προσπάθησε να “καλύψει” το θέμα δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφη με όλες τις πρεσβείες γενικώς… Όπως δήλωσε στη Βουλή «από την ώρα που έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ξεκίνησε όλη αυτή η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προφανώς και υπάρχουν συναντήσεις όχι μόνο με στελέχη της ισραηλινής πρεσβείας, αλλά και με στελέχη άλλων πρεσβειών, στη διαδικασία συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών, στη διαδικασία μιας μεγαλύτερης επιφυλακής των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ό,τι έχει να κάνει με ευπαθείς στόχους και αυτό είναι μόνο».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του δήλωσε πως «βεβαίως και υπάρχει συνεργασία όχι μόνο με την πρεσβεία του Ισραήλ, με όλες τις πρεσβείες. Προχθές εγώ υποδέχθηκα τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Κίνας και συζητήσαμε για θέματα ασφάλειας των Κινέζων πολιτών, για ευπαθείς στόχους της Κίνας στην Ελλάδα. Τι υπάρχει δηλαδή; Αυτή δεν είναι υποχρέωση την οποία έχει μια χώρα δημοκρατική, μια χώρα η οποία θέλει να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες και στους επισκέπτες της χώρας; Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο όμως. Μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε “δράκους”».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις