Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ισραήλ: Σύγκρουση δικαστικής και πολιτικής ηγεσίας – Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε νόμο Νετανιάχου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε νόμο-κλειδί της δικαστικής «μεταρρύθμισης» Νετανιάχου που επιδίωκε να περιορίσει τις εξουσίες του ανώτατου δικαστικού οργάνου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε νόμο-κλειδί της δικαστικής «μεταρρύθμισης» μέσω της οποίας η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επεδίωξε να περιορίσει τις εξουσίες του ανωτάτου δικαστικού οργάνου προκαλώντας πολύμηνο κύμα διαμαρτυριών.

Οκτώ από τους δεκαπέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της ρύθμισης που αφαιρούσε από το Δικαστήριο την αρμοδιότητα να κρίνει επί του «εύλογου χαρακτήρα» των αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης και της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, και κατ’ επέκταση να τις ακυρώνει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιαρίβ Λεβίν κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ότι «καταλαμβάνει όλες τις εξουσίες», επικρίνοντας την δημοσίευση της απόφασης αυτής «εν μέσω πολέμου (σ.σ. όπως αποκαλεί την δολοφονική επιδρομή κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα), σε αντίθεση με την ενότητα που είναι αναγκαία αυτές τις μέρες για την επιτυχία των μαχητών μας στο μέτωπο».

Την «ενότητα» επικαλείται και το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου για να επικρίνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση της δικαστικής «μεταρρύθμισης» τον περασμένο Γενάρη, δίχασε την ισραηλινή κοινωνία, πυροδότησε πρωτοφανές πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας.

Κατάχρηση εξουσίας;

Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η δικαστική μεταρρύθμιση έχει ως στόχο την «εξισορρόπηση των εξουσιών» και ειδικότερα τον περιορισμό των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, έχει γίνει «υπερβολικά» επεμβατικό.

Απο την άλλη, εκφράζονται φόβοι ότι η «μεταρρύθμιση» Νετανιάχου, ανοίγει τον δρόμο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, εξουδετερώνοντας τις δικλείδες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας και για αυταρχική παρεκτροπή της ισραηλινής κυβέρνησης, της δεξιότερης που έχει γνωρίσει η χώρα.

Το Ισραήλ δεν διαθέτει Σύνταγμα, η λειτουργία του πολιτέυματος βασίζεται στους «θεμελιώδεις νόμους» που έχουν θεσπιστεί κατα καιρούς ποα την Κνεσσέτ και η ρήτρα του «εύλογου χαρακτήρα» χρησιμοποιείται ακριβώς για να επιτρέπει στους δικαστές να κρίνουν αν η κυβέρνηση υπερβαίνει τις εξουσίες της. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι έχει την αρμοδιότητα να ακυρώνει έναν θεμελιώδη νόμο «στις σπάνιες και εξαιρετικού χαρακτήρα περιπτώσεις που το Κοινοβούλιο υπερβαίνει τις εξουσίες του».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις