Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο του Τραμπ και οι ξένοι φοιτητές – Κινδυνεύουν με απέλαση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγεί βίζες σε ξένους φοιτητές εάν τα πανεπιστήμια που φοιτούν αποφασίσουν, λόγω μέτρων για την πανδημία, να παραδίδονται μαθήματα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ εάν τα πανεπιστήμια..

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ εάν τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν αποφασίσουν, λόγω μέτρων για την πανδημία, να παραδίδονται μαθήματα αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου όταν ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια», διεμήνυσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην αμερικανική επικράτεια «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής». Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», ξεκαθάρισε η ICE.

Όταν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιλέγουν ενδιάμεσο μοντέλο λειτουργίας, θα πρέπει να φροντίζουν οι ξένοι σπουδαστές που φοιτούν σε αυτά να εγγράφονται στον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, σύμφωνα με την κυβέρνηση. 

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια, το 5,5% των φοιτητών στα οποία κατά μέσον όρο είναι υπήκοοι ξένων χωρών και οι σχολές τους εξαρτώνται κατά πολύ από τα δίδακτρα που καταβάλλουν, έκλεισαν τον Μάρτιο και κλίνουν προς τις παραδόσεις μαθημάτων μέσω διαδικτύου, λόγω της πανδημίας. 

Χαρακτηριστικό είναι πως ορισμένα πανεπιστήμια, όπως της πολιτείας της Καλιφόρνιας ή το Χάρβαρντ, ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα παραδίδονται 100% ψηφιακά το προσεχές εξάμηνο, ακόμα και στους φοιτητές που ζουν στις πανεπιστημιουπόλεις τους ή σε φοιτητικές εστίες τους.

Ο Τραμπ έχει λάβει σειρά μέτρων που βάζουν στο στόχαστρο τους ξένους στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης: Τον Ιούνιο, πάγωσε ως το 2021 την έκδοση των λεγόμενων πράσινων καρτών – των αδειών μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ – και διαφόρων αδειών εργασίας, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας. Η κυβέρνησή του έχει πρακτικά αναστείλει την υποδοχή αιτούντων άσυλο στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις