Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Με τις ευχές του ΣΕΒ προωθείται το νομοσχέδιο

Υποχρεωτική πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις για τους απόφοιτους των ΑΕΙ ζήτησε η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Με τις «ευχές» του ΣΕΒ προωθείται για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν αποκαλυπτική σχετικά με το …ποια συμφέροντα έρχεται να εξυπηρετήσει το νομοθέτημα.

Μάλιστα. η εκπρόσωπος των βιομηχάνων δεν παρέλειψε να ζητήσει η πρακτική (και …φτηνή) άσκηση των αποφοίτων στις επιχειρήσεις να γίνει υποχρεωτική. Κάτι που μπορεί κάλλιστα να επιλυθεί με μία τροπολογία της κυβέρνησης όταν το νομοσχέδιο έρθει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Ντόρας Οικονόμου, Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ που δήλωσε: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που θεσμοθετεί την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,είναι μια ξεκάθαρα θετική εξέλιξη, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις συγχρονισμού της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο. Για εμάς είναι κρίσιμο, η Ελλάδα να συγχρονίσει το ακαδημαϊκό πλαίσιό της με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ΣΕΒ αξιολογεί θετικά κάθε οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια, όπως τα μη κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που πολλαπλασιάζει τις διαδρομές εκπαίδευσης, παρέχει περισσότερες ευκαιρίες σε περισσότερους και δημιουργεί τους επιστήμονες και επαγγελματίες, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας μας, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον.Η δημιουργία μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποτελεί μια εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση».

Μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «Προτρέπουμε,όμως, την Πολιτεία να συνεχίσει να δίνει ώθηση στην ενίσχυση της έρευνας αιχμής που παράγουν τα δημόσια ΑΕΙ, στην εξωστρέφειά τους, στην πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση,στην ανάπτυξη σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας, σε επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, στην ακαδημαϊκή αριστεία, στην καλλιέργεια των απαραίτητων ήπιων δεξιοτήτων και στη δημιουργία επαγγελματικής προοπτικής για τους αποφοίτους».

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ όμως έκλεισε την τοποθέτησή της με μια …απαίτηση. Όπως είπε «παρά τις θετικές ρυθμίσεις για την οργάνωση των δημοσίων πανεπιστημίων, που ενσωματώνει το νομοσχέδιο, υπάρχει μια κρίσιμη διάσταση που απουσιάζει. Αναφέρομαι στη μη αναμόρφωση του άρθρου 69 του νόμου 4957 του 2022, περί της πρακτικής άσκησης φοιτητών. Πρόκειται για ένα άρθρο, το οποίο παραμένει πρακτικά σε αδράνεια, εδώ και δύο ακαδημαϊκά έτη, παρά τις διαδοχικές παρατάσεις που έχουν δοθεί. Η πρόταση του ΣΕΒ είναι απλή. Τα περισσότερα πτυχία ρέπει να έχουν εξάμηνη χρηματοδοτούμενη πρακτική άσκηση, πλήρως ενταγμένη στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών».

Σχετικά θέματα

Απόψεις