Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Βρετανική δικαιοσύνη ποινικοποιεί τη δημοσιογραφία και αποφασίζει την εξόντωση του Τζ.Ασσάνζ

Μπορεί η Βρετανή δικαστής, Βανέσα Μπαράιτσερ, να μην έκανε δεκτή την έκδοση στις ΗΠΑ του Τζούλιαν Ασσάνζ ωστόσο έκανε αποδεκτό..

Μπορεί η Βρετανή δικαστής, Βανέσα Μπαράιτσερ, να μην έκανε δεκτή την έκδοση στις ΗΠΑ του Τζούλιαν Ασσάνζ ωστόσο έκανε αποδεκτό όλο το σκεπτικό των ΗΠΑ, τους αναγνώρισε κάθε επιχείρημα, και αποφάσισε αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν: την ψυχική και φυσική εξόντωση του Τζούλιαν Ασσάνζ, μέσω της φυλάκισης του.

Ο Τζούλιαν Ασσάνζ θα παραμένει έγκλειστος μέχρι την εξέταση της έφεσης που θα υποβάλλουν οι ΗΠΑ, όσος χρόνος και αν απαιτηθεί για το νέο αυτό δικαστήριο. Θα παραμείνει στην ίδια φυλακή που ο Νιλς Μέρτζερ, χαρακτήρισε τόπο βασανιστηρίων και κατέγραψε όσα υπέστη, σωματικά και ψυχολογικά, ο ιδρυτής των Wikileaks.

Το αίτημα για αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασσάνζ υπό όρους, με εγγύηση, όπως και η δεύτερη πρόταση που έβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για – τουλάχιστον- κατ’ οίκον περιορισμό του, στη Βρετανία, και έξοδο του από τη φυλακή του Μπέλμαρς, του τόπου βασανισμού του, δεν έγιναν δεκτά.

Στην ουσία, ανατρέποντας όσα η ίδια αποφάσισε τη Δευτέρα, όταν στήριζε την απόφασή της στο ότι υπάρχει «κίνδυνος αυτοκτονίας του Τζούλιαν Ασσάνζ αν εκδοθεί», σήμερα η δικαστής ισχυρίστηκε ότι «τα ψυχολογικά του προβλήματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία», επαρκώς, στη φυλακή του Μπέλμαρς – μόνο στις ΗΠΑ θα κινδύνευε κατ’ αυτήν-, φυλακή στην οποία, όπως έχει καταγραφεί με μαρτυρίες (και στα πρακτικά του δικαστηρίου της), όχι μόνον δεν εμπιστεύεται τον επικεφαλής των γιατρών ο Ασσάνζ, αλλά του απέκρυπτε την κατάσταση του γιατί θεωρούσε ότι ήταν άνθρωπος του συστήματος που προσπαθεί να τον εξοντώσει.

Σε μιαν επίδειξη σκληρότητας, αλαζονείας και υποταγής στις ΗΠΑ, δημιουργό της προειλημμένης απόφασης, το βρετανικό δικαστήριο αγνόησε κατ’ ουσία την ίδια του την ετυμηγορία, μετατρέποντας την διαδικασία απόδοσης Δικαιοσύνης σε τιμωρία. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη «του πολιτισμού» συνεχίζονται με επαίσχυντο τρόπο.

Επειδή, όπως είπε η δικαστής, «οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλουν» την απόφαση της, και αφού «ο Ασσάνζ εξακολουθεί να έχει λόγο να διαφύγει, και αφού οι αυστηρές προϋποθέσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν δεν ήταν αρκετές για να μην διαφύγει της δικαιοσύνης, θα παραμείνει υπό κράτηση».

Υπό κράτηση στη φυλακή. Όχι κατ’ οίκον. Με το σκεπτικό της ουσιαστικά ποινικοποιεί, σε βαθμό κακουργήματος, τη δημοσιογραφία.

Μία ημέρα πριν, Τρίτη (5/1/2021), ο πρώην πρέσβυς και νυν ακτιβιστής Κραιγκ Μάρεϋ, ένας άνθρωπος που στάθηκε δίπλα στον Ασσάνζ σε κάθε φάση αυτού του εφιάλτη, έγραψε στο Κονσόρτσιουμ Νιούζ ότι η υπό όρους απελευθέρωση του Ασσάνζ θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Και, επίσης, ότι η έφεση των ΗΠΑ ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Έγραφε ότι «η δικαστής άκουσε τις αποδείξεις και η άποψή της για την κατάσταση της υγείας του Ασσάνζ και την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ δεν μπορούν να ανατραπούν, ούτε νέα στοιχεία μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εδώ και πέρα. Η έφεση -αν γίνει- θεωρεί ότι η Μπαράιτσερ έκανε νομικό λάθος, κι εδώ είναι δύσκολο να βρεθεί κάτι». Ο ίδιος τόνιζε ότι ουσιαστικά οι ΗΠΑ δεν έχουν καν λόγο να ασκήσουν έφεση, ειδικά καθώς όλο το σκεπτικό τους έχει γίνει πλήρως δεκτό από τη δικαστή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είπε «αν και είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την τελική απόφαση του δικαστηρίου, είμαστε ικανοποιημένη γιατί οι ΗΠΑ επικράτησαν σε κάθε νομικό πεδίο. Το δικαστήριο, συγκεκριμένα, απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του Ασσάνζ περί πολιτικής δίωξης του, περί μη δίκαιης δίκης, περί ελευθερίας του λόγου…».

Όλη αυτή η διαδικασία, θα πάρει χρόνο. Χρόνο κατά τον οποίο ο Τζούλιαν Ασσάνζ θα παραμείνει στη φυλακή, υπό την παρακολούθηση ιατρικού προσωπικού που δεν εμπιστεύεται, χωρίς να μπορεί να δει την οικογένεια του, τους ανθρώπους του, τους δικηγόρους του, σε συνθήκες εγκλεισμού λόγω πανδημίας και σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας…

Θυμίζουμε ότι το σκεπτικό της απόφασης νομιμοποιεί τη χρήση του νόμου περί Κατασκοπείας (Espionage Act), ενός υπεραιωνόβιου νόμου των ΗΠΑ, εναντίον των δημοσιογράφων και εκδοτών. Και μάλιστα, ενώ ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει καταφέρει να στείλει στη φυλακή κανέναν δημοσιογράφο (αμερικανό υπήκοο) ως τώρα, σε αμερικανικό έδαφος, – δηλαδή όποτε έγινε προσπάθεια «σκόνταψε» στη συνταγματικότητά του, ως προς τα θέματα ελευθερίας του Τύπου και του Λόγου – από τη Δευτέρα που μας πέρασε νομιμοποιείται να το κάνει, εις βάρος δημοσιογράφου και εκδότη μη πολίτη των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η Μπαράιτσερ.

Πηγή ThePressProject

 

Απόψεις