Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η αστυνομική βία καλά κρατεί στη Γαλλία του Μακρόν

Σκηνές βίας και συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών εκτυλίχθηκαν σήμερα στο Παρίσι. Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για τη σημερινή..

Σκηνές βίας και συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών εκτυλίχθηκαν σήμερα στο Παρίσι. Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για τη σημερινή διαδήλωση στο Παρίσι και όχι μόνο. Παρατηρήθηκαν αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε στις 2:00 μ.μ. από το Porte des Lilas προς την Place de la République, θέτοντας υπό επιτήρηση τη διαδήλωση μετά τις συγκρούσεις το περασμένο Σάββατο κοντά στη Βαστίλη. Πάνω από μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της διαδήλωσης, άρχισαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. 

Η αρχικά ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας και του νόμου για την καθολική ασφάλεια, μετατράπηκε σε μάχη μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Φωτιές, εκρήξεις και μάχες σώμα με σώμα δημιούργησαν για άλλη μια φορά εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Παρίσι. Κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα που είχαν στήσει και σε παρακείμενα καταστήματα και αυτοκίνητα. Η πυροσβεστική έσπευσε να σβήσει τις φωτιές, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν ρίψη δακρυγόνων διαλύοντας τους διαδηλωτές. 

Η κυβέρνηση Μακρόν κατηγορείται ότι με το νόμο αυτό υπονομεύει “την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία διαδήλωσης”, καθώς επίσης υπαγορεύει και τη δημιουργία “εργαλείων μαζικής παρακολούθησης”. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης την αστυνομική βία μετά από δύο υποθέσεις στα τέλη Νοεμβρίου που προκάλεσαν ένα κύμα σοκ στη Γαλλία: ο ξυλοδαρμός ενός μαύρου παραγωγού – για τον οποίο κατηγορήθηκαν 3 αστυνομικοί – και η βάναυση εκκένωση ενός στρατοπέδου μεταναστών στο Παρίσι.

Το περασμένο Σάββατο, οι πορείες που διοργανώθηκαν συγκέντρωσαν 133.000 ατόμων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, και 500.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές. Αντιμέτωποι με την οργή του κόσμου, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής μόνο μία υποχώρηση: την επανεγγραφή του άρθρου 24, του πιο αμφιλεγόμενο, που πλαισιώνει την εικόνα της αστυνομίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι απαιτούν την πλήρη απόσυρσή του, με τα άρθρα 21 και 22 του κειμένου, και αμφισβητούν το «νέο εθνικό σχέδιο επιβολής του νόμου (SNMO)» που περιορίζει την κάλυψη των διαδηλώσεων από τα μέσα ενημέρωσης.

Κατηγορούμενος για αυταρχική μετατόπιση και περιορισμό των ελευθεριών, ο Εμμανουήλ Μακρόν, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη δήλωσε «Δεν μπορώ να πω ότι μειώνουμε τις ελευθερίες στη Γαλλία. Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Δεν είμαστε η Ουγγαρία ή η Τουρκία.” , ενώ παράλληλα κατήγγειλε τόσο τη βία ορισμένων αστυνομικών όσο και εκείνους που επιτέθηκαν κατά της αστυνομίας.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να επαναλάβω τον όρο αστυνομική βία, αλλά το αποδόμησα», γιατί «έχει γίνει σύνθημα για ανθρώπους που έχουν πολιτικό σχέδιο, ιδίως η άκρα αριστερά» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πραγματοποιήθηκαν 22 συλλήψεις, ανακοίνωσε στο Twitter ο Υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin. «Σας ευχαριστώ για τις αστυνομικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν σήμερα, μερικές φορές μπροστά σε πολύ βίαια άτομα», πρόσθεσε.

«Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με υπαλλήλους και άνεργους, διότι ενώ η κρίση της υγείας έχει πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες, αναρωτιόμαστε γιατί νομοθετούμε πίσω από την πλάτη των πολιτών όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι αλλού”, δήλωσε ο Emmanuel Poupard, γενικός γραμματέας του SNJ.

 

 

Απόψεις