Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ: Απροστάτευτος λαός πεθαίνει από το κρύο στην ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικά χώρα του πλανήτη – “Μπαλάκι” οι ευθύνες

Την οργή των κατοίκων σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, έχει προκαλέσει..

Την οργή των κατοίκων σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, έχει προκαλέσει η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού και η ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου για την προστασία τους, την ώρα που οι αρμόδιοι επιρρίπτουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον και επιστρατεύουν την τετριμμένη δικαιολογία των «πρωτοφανών καιρικών φαινομένων». 

Στην ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικά χώρα του πλανήτη, με το υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών, μπορεί να παρέχονται τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικής ενίσχυσης των αμερικανικών μονοπωλίων στον διεθνή ανταγωνισμό με την Κίνα, τη Ρωσία κ.ά., μπορεί να δίνονται δεκάδες δισ. δολάρια για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία και την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στον Ινδο-Ειρηνικό και αλλού. Αυτό που «δεν χωράει» πουθενά, όμως, είναι η προστασία της ζωής του λαού, τα αναγκαία έργα υποδομής, η στελέχωση και ο επαρκής εξοπλισμός των κρατικών υπηρεσιών πρόληψης…

Εξι ημέρες μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας,  οι κάτοικοι «παλεύουν» ακόμα με τις καιρικές συνθήκες, καθώς αυτοκίνητα, σπίτια και δρόμοι παραμένουν κάτω από το χιόνι. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους χωρίς θέρμανση, καθώς τα συνεργεία προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν βλάβες με τους σταθμούς ενέργειας να είναι αποκλεισμένοι από το χιόνι. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 62 νεκροί ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Τέτοιας έντασης καιρικά φαινόμενα, ωστόσο, δεν αποτελούν έκπληξη για τις ΗΠΑ. Μόλις πέρσι, τον Φλεβάρη του 2021, ένα άλλο «ιστορικό» κύμα ψύχους έπληξε τις ΗΠΑ από την ανατολική έως τη δυτική ακτή, με τις πιο δραματικές συνέπειες να καταγράφονται στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, όπου πέθαναν από το ψύχος και τα μπλακάουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 70 άνθρωποι. Τον Γενάρη του 2016 στις ΗΠΑ και δη στη Νέα Υόρκη, όπου πέθαναν πάνω από 30 άτομα. Τον Γενάρη του 2007 ένα άλλο  κύμα ψύχους στέρησε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες σε Οκλαχόμα, Τέξας, Μιζούρι, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Ν. Υόρκη και Μέιν. 

Οι ευθύνες “μπαλάκι” 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τις αρχές για λάθος αποφάσεις που στοίχισαν ζωές και ελλιπή ετοιμότητα απέναντι στην κακοκαιρία. Οι αξιωματούχοι από την άλλη ρίχνουν το μπαλάκι ευθυνών ο ένας στον άλλο, απογοητεύοντας περισσότερο τους πολίτες σύμφωνα με τους New York Times.

O τοπικός αξιωματούχος της κομητείας Έρι, Μαρκ Πολονκάρζ, που αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική, επιτέθηκε στον δήμαρχο του Μπάφαλο για τις αποτυχημένες προσπάθειές του να καθαρίσει τους δρόμους της πόλης.

«Η πόλη, δυστυχώς, είναι πάντα η τελευταία που ανοίγει», δήλωσε ο Πολονκάρζ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Είναι ντροπιαστικό, για να σας πω την αλήθεια. Δεν θέλω να το βλέπω πια αυτό – το έχω βαρεθεί – είμαι κι εγώ κάτοικος της πόλης. Ξέρω ότι ο δήμαρχος δεν είναι ενθουσιασμένος που το ακούει, αλλά δεν με νοιάζει πια. Θέλω να γίνει».

Ο δήμαρχος του Μπάφαλο από την άλλη, κατηγόρησε με τη σειρά του τον τοπικό αξιωματούχο σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω υπερβολικού στρες.

«Οι άνθρωποι εργάζονται νυχθημερόν από την αρχή αυτής της καταιγίδας», είπε. «Ξέρετε, μερικοί άνθρωποι διαχειρίζονται αυτή την πίεση πολύ διαφορετικά. Κάποιοι συνεχίζουν να εργάζονται. Κάποιοι συνεχίζουν να προσπαθούν να βοηθήσουν τους κατοίκους της κοινότητάς μας και κάποιοι καταρρέουν και ξεσπούν».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί λόγω της απογοήτευσης των πολιτών και της απώλειας ανθρώπινων ζωών από την καταιγίδα, ο κ. Μπράουν υπερασπίστηκε τις ενέργειές του την τελευταία εβδομάδα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθώ», είπε. «Πρόκειται για μια ιστορική χιονοθύελλα».

Ο Πολονκαρζ δέχθηκε επίσης δριμεία κριτική από κατοίκους που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της κομητείας νωρίτερα από ό,τι το έκανε. Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε αυτοκινητόδρομους και μικρότερους δρόμους, αρχής γενομένης από τις 23 Δεκεμβρίου, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση τους παγίδευσε για ώρες. Από τους 37 θανάτους που αποδίδονται στην καταιγίδα στην κομητεία Έρι, τέσσερα θύματα βρέθηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στην καταιγίδα, περισσότεροι από δώδεκα εντοπίστηκαν έξω. Άλλοι θάνατοι αποδόθηκαν σε καθυστερήσεις του προσωπικού έκτακτης ανάγκης. Μερικοί άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στα σπίτια τους. Κάποιοι πέθαναν στα αυτοκίνητά τους. Αρκετοί υπέστησαν καρδιακή ανακοπή ενώ προσπαθούσαν να φτυαρίσουν ή να χρησιμοποιήσουν εκχιονιστικά μηχανήματα στις αυλές τους.

Με πληροφορίες από 902.gr, Ριζοσπάστη,

Σχετικά θέματα

Απόψεις