Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Ουάσιγκτον αυξάνει τους δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα – Το Πεκίνο δηλώνει πως θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια σημαντική αύξηση, ύψους 18 δισ. δολαρίων, των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, για να μεγαλώσει την..

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει μια σημαντική αύξηση, ύψους 18 δισ. δολαρίων, των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, για να μεγαλώσει την πίεση κατά της Κίνας, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η αμερικανική κυβέρνηση επαναφέρει τα περί «αθέμιτου ανταγωνισμού» που ασκεί η Κίνα και από τον οποίο θέλει να προστατεύσει «αμερικανικές εταιρείες και Αμερικανούς εργαζομένους».

Οι νέοι δασμοί αφορούν σχεδόν δέκα βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται «στρατηγικοί», όπως εκείνοι των ημιαγωγών, των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων ή ακόμη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οι δασμοί αυξάνονται από 25% σε 100%.

Οι δασμοί αποσκοπούν να «εξαλείψουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, είτε αφορούν τη μεταφορά τεχνολογίας είτε την πνευματική ιδιοκτησία ή την καινοτομία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Εκτός από τον τετραπλασιασμό των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα, η Ουάσιγκτον αυξάνει επίσης εκείνους που θέτουν στο στόχαστρο τον χάλυβα και το αλουμίνιο από 7,5% σε 25%, όπως και τις μπαταρίες, και εκείνους για τους ημιαγωγούς που αυξάνονται από 25% σε 50% και θα εφαρμόζονται στο εξής επίσης στα ηλιακά πάνελ και σε ορισμένα ιατρικά προϊόντα.

Η διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας του Λευκού Οίκου, Λάελ Μπράιναρντ, κατηγόρησε την Κίνα ότι «χρηματοδοτεί την ανάπτυξή της εις βάρος των άλλων» και ότι «λόγω των αθέμιτων πρακτικών της, θα διαθέτει ικανότητα παραγωγής ηλιακών πάνελ που θα είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερη της αναμενόμενης παγκόσμιας ζήτησης βραχυπρόθεσμα».

Ακολούθησε το σχόλιο του πρώην προέδρου και εκ νέου υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι «επειδή η Κίνα τρώει το φαΐ μας αυτή τη στιγμή… Πρέπει (οι αμερικανικές αρχές) να το κάνουν για πολύ περισσότερα προϊόντα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα…».

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε πως «η Κίνα εξακολουθεί να αντιτίθεται στις μονομερείς αυξήσεις δασμών κατά παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».

Αύριο ξεκινούν οι επίσημες επαφές Πούτιν στο Πεκίνο

Με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού στρατοπέδου με την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και την πολύμορφη ενίσχυση των σχέσεων Πεκίνου και Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο την κινεζική πρωτεύουσα για επίσημες επαφές.

Κατά την επίσκεψή του ο Ρώσος πρόεδρος θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για την Ουκρανία και τη συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου στους τομείς της Ενέργειας και του Εμπορίου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γ. Ουσακόφ.

Ο Πούτιν θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τον νέο υπουργό Άμυνας, Αντρέι Μπελαούσοφ, τον ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας (και μέχρι πρότινος υπουργό Άμυνας) Σ. Σόιγκου, τον υπουργό Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ, και τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ, ο επιχειρηματίας Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο επικεφαλής της τράπεζας VTB, Αντρέι Κόστιν, ο επικεφαλής της «Rosneft», Ίγκορ Σέτσιν, και ο διευθύνων σύμβουλος της «Novatek», Λεονίντ Μίχελσον.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της ρωσικής Άνω Βουλής ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι «το δίδυμο Μόσχας και Πεκίνου παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο εξισορρόπησης στις παγκόσμιες υποθέσεις» και χαρακτηρίζοντας την Κίνα «ηγέτη της παγκόσμιας ανάπτυξης» είπε ότι αυτό «δεν αρέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, μαζί με τους δορυφόρους τους, έχουν “πείσει” την υπόλοιπη Δύση δογματικά ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν σε κανέναν να είναι ισχυρότερος και με μεγαλύτερη επιρροή από την Ουάσιγκτον».

Πρόσθεσε δε ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε οι ηγέτες όσον αφορά τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας δικαιότερης, δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης», για να καταλήξει υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι οι μόνες που θέλουν να μεταρρυθμίσουν το διεθνές σύστημα, να προωθήσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που θα αντικατοπτρίζει το πραγματικό βάρος των κρατών και των ενώσεών τους».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Σχετικά θέματα