Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η «νέα αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ

Το «δεξί χέρι» του Στ.Κασσελάκη, ο Π.Πολάκης έδωσε ένα απτό δείγμα το ποια θα είναι η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή. Και δεν είναι καθόλου «νέα».

«Από δω και πέρα θα έχουμε τέτοιου τύπου αντιπολίτευση, να είστε σίγουροι γι’ αυτό». Με την φράση αυτή ολοκλήρωσε την χθεσινή του ομιλία στην Βουλή και στο πολύ-νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής Χανίων με τον τρόπο αυτό θέλησε να δώσει το στίγμα της «νέας αντιπολίτευσης» που πρόκειται να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια υπόσχεση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μιας και είναι γνωστό πώς αποτελεί σύμφωνα με κάποιους το «δεξί χέρι», κατ’ άλλους τον «Μέντορα» του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι βέβαιο όμως ότι υπήρξε ο βασικός του υποστηρικτής προκειμένου να ανελιχθεί στην προεδρία του κόμματος. Για τον λόγο αυτό έχει πολιτική σημασία να αναφέρει κανείς το περιεχόμενο της παρέμβασης η οποία προηγήθηκε.

Το νομοσχέδιο

Πριν από αυτό όμως αξίζει να αναφέρει κανείς πως το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο κοινοβούλιο είχε ως βασικό του χαρακτηριστικό μία προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει έργο «ενίσχυσης» της Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, βέβαια, διατηρώντας αλώβητη την πολιτική περικοπών στο ΕΣΥ, τη μείωση του προσωπικού και του αντίστοιχου κόστους, την ενίσχυση του επικουρικού αντί για μόνιμο προσωπικό, τις συμβάσεις ΙΔΟΧ και οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας έχει έως σήμερα νομοθετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επίσης «διαφήμισε» ιδιαίτερα το άρθρο 11 του νομοσχεδίου που προβλέπει την «Ενιαία Λίστα Χειρουργείων» ως μορφή διαφάνειας και ισονομίας στον τρόπο που οι ασθενείς θα «παίρνουν σειρά» για να χειρουργηθούν (άσχετο αν κάποιος που μένει στην … Πάτρα θα βρεθεί να καλείται να χειρουργηθεί στην Λαμία). Κι αυτά «προσπερνώντας» τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού των νοσοκομείων που είναι και ο βασικός λόγος για τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία. Μια συνθήκη που όχι απλά ενθαρρύνει αλλά «σπρώχνει» βίαια τους ασθενείς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου της Υγείας.

Εστίασε σε κάτι από όλα αυτά στην παρέμβαση που επέλεξε να κάνει χθες για το νομοσχέδιο αυτό ο πρώην υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης; Η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική.

Αρκέστηκε απλά να δηλώσει για την λίστα χειρουργείων πως «πρέπει να γίνει ανά νοσοκομείο, ανά ειδικότητα με πέντε κατηγορίες. Αυτό πρέπει να γίνει, όχι ενιαία γενικώς και δεν βρίσκεις στα Χανιά και σε στέλνω στο Λασίθι ή στην κλινική δίπλα». Κατά τα άλλα στο 90% της ομιλίας του δεν εστίασε καν στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αλλά στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ένα πρόσωπο με το οποίο μοιράζονται ένα …κοινό πάθος: Τα κείμενα έντονων χαρακτηρισμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Εξού και εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μεταξύ τους μία «διαδικτυακή βεντέτα». Από τότε που η Ε.Αγαπηδάκη είχε αποκαλέσει τον Παύλο Πολάκη… «παραπληροφορημένο μωρουλίνι με μουστάκι, που έμαθε ότι το να μην πηγαίνει στην τουαλέτα σε κάνει αριστερό». Άλλωστε ο ίδιος ο βουλευτής Χανίων θύμισε τη συγκεκριμένη ανάρτηση, χθες, λέγοντας για την αναπληρώτρια υπουργό: Το «τρολ της υπόγας της Πειραιώς την κάνατε Υπουργό Υγείας».

Όπως προαναφέραμε από την ομιλία του Παύλου Πολάκη δεν πληροφορηθήκαμε παρά ελάχιστα για τα ουσιαστικά προβλήματα της υγείας. Σε καμία, δε, περίπτωση δεν μάθαμε κάποια πρόταση που να διαφοροποιεί «νέα αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ από τις μνημονιακές συνταγές της προηγούμενης διακυβέρνησής του, που τον έφεραν πολλές φορές αντιμέτωπο με το συνδικαλιστικό κίνημα στον χώρο της υγείας.

Αντιθέτως, όμως,επιτιθέμενος στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, επανέλαβε το περιεχόμενου του περίφημου βίντεο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που δημοσιοποιήθηκε μετά την απόφαση για την συνταγογράφηση των εμβολίων της γρίπης, που εν μέρει ανακλήθηκε. Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας «βγαίνει και καταγγέλλει ότι είστε φυτευτοί του Μαξίμου, ότι κάνετε δουλίτσες με συγγενείς του Μαξίμου, ότι σας πλήρωσαν η Novartis τις εργασίες και τις διατριβές σας  ότι έχετε κάνει μαγαζάκι τον ΥΦΕΤ, ότι ετοιμάστε και θα δεις». Και πρόσθεσε προς την αναπληρώτρια υπουργό: «Εδώ ή παραιτείστε ή κάνετε μήνυση ή απαντάτε δημόσια».

Επίσης, αναφέρθηκε στο σύστημα παρακολούθησης φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Όπως δήλωσε ο Παύλος Πολάκης: «Ο ΕΟΦ έχει το σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων,. Δεν το ξέρετε; Εγώ το έχω αξιοποιήσει πολλές φορές. Και μέσω του συστήματος του ΕΟΦ είχα μαγκανίσει, μαγκώσει δηλαδή, μια σειρά από φαρμακευτικές που μας έλεγαν ότι δεν έχουμε το τάδε σκεύασμα ή το άλλο. Και από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΦ φαινόταν ότι είχε κάνει μια εισαγωγή πριν από λίγο καιρό. Τους έλεγα “έλα εδώ, πού τα πήγες, αφού έφερες;”. Και τότε ως διά μαγείας βρίσκονταν τα φάρμακα.Τώρα γιατί το βγάζετε από τον ΕΟΦ; Για να το πάρει η UniSystems; Είμαι πολύ ευθύς. Είναι μια χαρά λειτουργικό το σύστημα του ΕΟΦ. Και ξέρει και το προσωπικό να το δουλεύει. Θα περάσει σε άλλα χέρια; Σκέφτεστε ότι μέσω της UniSystems μπορεί να δοθούν τα big data που έχει μέσα κάπου αλλού χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν;».

Όσον αφορά τις προσλήψεις στο ΕΣΥ η κριτική που άσκησε στην Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν πως κάνει αλχημείες με τον αριθμό των προσλήψεων σημειώνοντας πως «όταν εγώ έβγαινα και μου έλεγαν πόσους έχεις διορίσει, πόσους έχετε πάρει την περίοδο 2015-2019, έλεγα: Ανέλαβαν υπηρεσία 23.500 χιλιάδες άτομα, από τα οποία οι 9.300 μόνιμο προσωπικό και οι υπόλοιποι με διαφόρων ειδών συμβάσεις. Μπορείτε να μου πείτε το αντίστοιχο νούμερο της προηγούμενης δικιά σας τετραετίας; Να πείτε πόσοι –προσέξτε- ανέλαβαν υπηρεσία, όχι ανανέωση συμβάσεων που κάναμε εμείς και εσείς τις μετράγατε»

Νέα;

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, το κύριο χαρακτηριστικό της «νέας αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μάλλον …αρκετά παλιό. Για την ακρίβεια όσο παλιό είναι το σύστημα της ακατάσχετης σκανδαλολογίας!

Όπως έχει περίτρανα αποδειχθεί, εδώ και πολλές δεκαετίες, όταν ο εντοπισμός σκανδάλων αποξενώνεται από την πραγματική αιτία τους, δηλαδή την αγαστή και ηθελημένη από τις κυβερνήσεις σχέση εξάρτησης του δημοσίου από τα ιδιωτικά συμφέροντα, γίνεται ο καλύτερος «μανδύας» κάλυψης της απουσίας ουσιωδών πολιτικών διαφορών.

Όταν, δηλαδή, από τον πολιτικό λόγο «εξαφανίζεται» η αιτιοκρατική σχέση των σκανδάλων με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που τα προκαλούν, τότε το δίπολο «Διεφθαρμένοι – Αδιάφθοροι» ή «Διαπλεκόμενοι – Καθαροί» αντικαθιστά το πραγματικό πολιτικό δίπολο της «Δεξιάς» πολιτικής με την «Αριστερή». Πράγμα πολύ χρήσιμο για όσους δεν σκοπεύουν να ασκήσουν την δεύτερη. Άλλωστε όπως είναι σαφές από τα αποσπάσματα της ομιλίας του Παύλου Πολάκη κάθε άλλο παρά αμφισβητεί την πλήρη εξάρτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες εγχώριες ή ξένες. Γεγονός που αντικειμενικά οδηγεί το όλο σύστημα να λειτουργεί αποκλειστικά με την λογική του καπιταλιστικού κέρδους.

Όταν, μάλιστα, η σκανδαλολογία συνοδεύεται από έντονα επιθετικό ύφος, πομπώδεις εκφράσεις και ενίοτε απειλές για εισαγγελικές έρευνες, τότε το σχήμα αυτό μεταφράζεται σε «σκληρή αντιπολίτευση». Ασχέτως, βέβαια, αν στην πραγματικότητα ελάχιστα αφορά τις δομικές συνθήκες των προβλημάτων στην υγεία, όπως και ελάχιστα απασχολεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως, άλλωστε, έχει καταδειχθεί τόσο από την υπόθεση της Novartis (που τόσο πολύ «σήκωσε» και προώθησε ανεπιτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της κυβέρνησης του) όπως και από το σκάνδαλο των Υποκλοπών, οι κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου πολύ εύκολα μπορούν να «ενσωματώσουν» τέτοιου είδους ζητήματα. Να τα προσπεράσουν ακόμη και με προκλητικά εξόφθαλμο τρόπο, και να επιτύχουν στο τέλος ακόμη και εκλογικές νίκες.

Αν λοιπόν ο Παύλος Πολάκης είναι – όπως υποστηρίζει- προπομπός της «νέας αντιπολίτευσης» που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε από τώρα να διαβλέψουμε πως αυτή θα είναι …εξαιρετικά θορυβώδης, θα παράγει «βροντερά» πρωτοσέλιδα στον φίλιο σκανδαλοθηρικό τύπο, θα προκαλέσει πολιτικές υποσχέσεις για εξεταστικές επιτροπές, θα συμβάλλει τα μάλα στην ενίσχυση του «αντιπολιτικού» κλίματος που γεννά πολιτικά «τέρατα».Τελικά, όμως, θα είναι και πάλι … «βούτυρο στο ψωμί» της Δεξιάς και του συστήματος.

Σχετικά θέματα

Απόψεις