Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει αποστολή φρεγάτας στο «στόμα του λύκου»

Αποφασισμένη για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα εμφανίζεται η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την εμπλοκή της χώρας στις κόντρες του ευρωατλαντικού άξονα με..

Αποφασισμένη για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα εμφανίζεται η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την εμπλοκή της χώρας στις κόντρες του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, όταν όλα τα εύφλεκτα μέτωπα της περιοχής είναι στο «κόκκινο».

Σε αυτό το πλαίσιο, θυμίζουμε, θέμα ημερών θεωρείται η εντολή σε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για ανάληψη αποστολής στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της – υπό τους Αμερικανούς – επιχείρησης «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έχει μεταβεί ήδη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (Naval Support Activity Bahrain, έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Π.χ. αν θα παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά πλοία που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. `Η αν η φρεγάτα θα ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. `Η αν θα αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, επικρατέστερες για ανάπτυξη είναι οι φρεγάτες «Ύδρα» και «Ψαρά». Η αποστολή λέγεται ότι θα είναι εξάμηνη και καθώς τα πλοία είναι γερασμένα και ταλαιπωρημένα, δοκιμάζουν και τα δύο ώστε στο τρίμηνο το ένα να αντικαταστήσει το άλλο.

Στο μεταξύ, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το θέμα συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, με στόχο το στήσιμο μιας ευρωενωσιακής «Task Force» και την αποστολή της στην Ερυθρά. Οπως λένε, παρουσιάστηκε ένα σχέδιο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, το οποίο θα συζητηθεί τώρα σε επίπεδο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων) για να πάει αργότερα για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οπως λένε οι ίδιες πηγές, το ευρωενωσιακό σχέδιο είναι ακόμα «σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο», ωστόσο αν τελικά προχωρήσει θα έχουμε δύο χωριστές αποστολές στην ίδια περιοχή, η καθεμία με τη δική της «εντολή» («mandate») αλλά «σε συντονισμό μεταξύ τους». Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική φρεγάτα θα σταλεί «και για τους δύο πυλώνες» με πρόσχημα της ελληνικής κυβέρνησης την «προστασία της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» σε αποστολές «άμυνας και συνοδείας», όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν την ελληνική εμπλοκή στην υπόθεση ανάπτυξης δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού έναντι ανταγωνιστών του.

Κι αυτό όταν και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το Μεσανατολικό, μέσα στην όξυνση των ανταγωνισμών, κλιμακώνεται επικίνδυνα. Ενδεικτικά, διπλωματικές πηγές παραδέχονται ότι «η υπόθεση δεν πάει καλά», όπως και ότι παρατηρείται «πάρα πολύ μεγάλη επιδείνωση στην ευρύτερη περιοχή», με σημεία ανάφλεξης σε Συρία, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν κ.α.

Σε αυτό το φόντο, στην ελληνική κυβέρνηση, μεταφέροντας και τους ευρωατλαντικούς «προβληματισμούς» βάζουν, στην παρούσα φάση, τρία προτάγματα, τάχα ότι μπορούν να εκτονώσουν την κατάσταση, όταν όλα τα σχέδια και οι κόντρες του κεφαλαίου οδηγούν στο αντίθετο: Πρώτον, να μονιμοποιηθεί και διευρυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με άνοιγμα όλων των μεθοριακών σταθμών προς ΓάζαΔεύτερον, την αποφυγή επέκτασης των εχθροπραξιών, καθώς «όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο περισσότεροι κίνδυνοι για επέκτασή του ανακύπτουν», λένε, αν και οι ίδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι στον κόσμο τους και με τους ανταγωνισμούς του «το Διεθνές Δίκαιο και όποιες αποφάσεις ληφθούν με επίκλησή του έχουν έλλειμμα εφαρμοσιμότητας. Πρόκειται μεν για αποφάσεις με συμβολισμό, αλλά χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον τρόπο αναγκαστικής εκτέλεσής τους, κι αυτό είναι πρόβλημα».

Τέλος, τρίτος στόχος και σε διασύνδεση με τον δεύτερο μπαίνει «να γίνει γενικά κουβέντα για επίλυση συνολικά του ζητήματος δίνοντας μια “προοπτική” στους Παλαιστίνιους, πάνω σε ένα σχέδιο που να μπορεί να εφαρμοστεί», με τις διατυπώσεις να παραπέμπουν στα γνωστά σχέδια για κάποιου είδους παλαιστινιακό προτεκτοράτο και όχι ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Παραπέμπουν στο λεγόμενο αραβικό σχέδιο που εκπονείται κύρια από Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ιορδανία, και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση παίζει ρόλο Ευρωατλαντικού «αγγελιοφόρου» μεταξύ των δύο πλευρών, μεταφέροντας «μηνύματα» από τους Ισραηλινούς προς τους Αραβες και το αντίστροφο, ενώ συζητούν το ζήτημα και τις εξελίξεις και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

(Πηγή: Εφημερίδα “Ριζοσπάστης”)

Σχετικά θέματα

Απόψεις