Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση επαναφέρει «μούφα» τριετίες αντί για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

«Άνθρακες αποδεικνύεται ο …μποναμάς περί «αυξήσεων» και μάλιστα από την Πρωτοχρονιά τις οποίες διαφημίζουν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης, με αφορμή..

«Άνθρακες αποδεικνύεται ο …μποναμάς περί «αυξήσεων» και μάλιστα από την Πρωτοχρονιά τις οποίες διαφημίζουν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης, με αφορμή την εφαρμογή από 1/1/2024 της διάταξης περί «ξεπαγώματος των τριετιών» που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο. «Πρωταγωνιστής» ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, που με στόμφο επαναλάμβανε χτες ότι «επί θητείας μου θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα…».

Στην πραγματικότητα οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να περιμένουν από μερικούς μήνες μέχρι και 3 ολόκληρα χρόνια για να δουν την αύξηση του 10%, ενώ όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση θα περιμένουν ακόμα περισσότερο, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κολλήσουν 900 ένσημα για να συμπληρώσουν μία τριετία.

Παρά τη σχετική προπαγάνδα που ξεδίπλωνε η κυβέρνηση όταν ψηφιζόταν η σχετική διάταξη και η οποία σήμερα αναπαράγεται από τα αστικά ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόζεται το «ξεπάγωμα των τριετιών» κλέβει από τους μισθωτούς 12 ολόκληρα χρόνια προϋπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, το «ξεπάγωμα» των τριετιών – το «πάγωμα» είχε επιβληθεί τον Φλεβάρη του 2012 (ΠΥΣ αρ. 6) – δεν επιβάλλει καμία αναδρομικότητα, και έτσι χάνεται για τους εργαζόμενους ο χρόνος προϋπηρεσίας 12 ολόκληρων ετών, από τον Φλεβάρη του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2023.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 11 χρόνια προϋπηρεσίας, αντί να παίρνει σήμερα 1.014 ευρώ, θα πάρει 858 ευρώ το 2027, δηλαδή η κυβέρνηση κλέβει χιλιάδες ευρώ από κάθε μισθωτό εδώ και χρόνια. Ουσιαστικό αντίκρισμα δεν υπάρχει παρά μόνο για ελάχιστους εργαζόμενους, και σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει πριν το 2012 μεγάλο αριθμό ενσήμων. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που για να συμπληρώσει τριετία τού λείπουν 300 ένσημα (1 χρόνος δουλειάς) θα πάρει αύξηση στις αρχές του 2025.

Επιπλέον, οι περιβόητες αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από εν ισχύ Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία, και αυτοί σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων. Η μεγάλη μάζα εργαζομένων, όταν και όποτε πιάσουν την τριετία, θα δικαιούνται μια αύξηση, η οποία βέβαια θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους, επομένως δεν θα την παίρνουν ολόκληρη. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με 860 ευρώ, όταν συμπληρώσει τριετία, το 2027, δεν θα πάρει καμία αύξηση, αφού η προσαύξηση της τριετίας που υπολογίζεται στον κατώτατο μισθό (780 x 10% = 858 ευρώ) θα είναι μικρότερη του μισθού που ήδη παίρνει. Επομένως θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2030 για να πάρει την επόμενη τριετία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι μέχρι τότε δεν θα χάσει κανένα μεροκάματο, πράγμα αμφίβολο όταν π.χ. η τεράστια «ευελιξία» οδηγεί σε 7.000 απολύσεις τη μέρα (στοιχεία «Εργάνη» 2022).

Με την ίδια λογική, μάλιστα, εργαζόμενος με μισθό 1.015 ευρώ σήμερα δεν πρόκειται να πάρει αύξηση ποτέ (στις τρεις τριετίες ο μισθός διαμορφώνεται στα 780 x 30% = 1.014 ευρώ).

Μέτρο υπό …αίρεση

Την ώρα δηλαδή που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια, η κυβέρνηση «πετάει την μπάλα» …στο 2027 και υπόσχεται κάποια ψίχουλα στο μέλλον!

Ακόμα κι αυτό μάλιστα δεν είναι σίγουρο, καθώς, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου τις μέρες που ψηφιζόταν η διάταξη, το μέτρο αυτό μπορεί και να αναθεωρηθεί. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «εάν δούμε την ανεργία να ανεβαίνει, προφανώς η απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι απολύτως προφανές ότι λαμβάνουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».

Κατά συνέπεια, ακόμα κι αυτό το …μούφα «ξεπάγωμα» είναι «στον αέρα» και όλα θα εξαρτηθούν από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή από το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής επίθεσης συνολικά.

Χωρίς καμία βάση είναι και η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η διάταξη αυτή φέρνει τάχα αύξηση στους μισθούς που προβλέπονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πέρα από το γεγονός ότι 2 στους 3 μισθωτούς δεν καλύπτονται από ΣΣΕ, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζεται πως «σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα». Κατά συνέπεια, η απόφαση της κυβέρνησης για «ξεπάγωμα» των τριετιών, και μάλιστα στο φόντο ενίσχυσης της «ευελιξίας», που υπονομεύει παραπέρα την πλήρη και σταθερή απασχόληση, όχι μόνο δεν βελτιώνει τους μισθούς των εργαζομένων αλλά είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με την ακρίβεια να συνεχίζει να ρημάζει τα εργατικά εισοδήματα.

Απάντηση και στην κυβερνητική κοροϊδία αλλά και στην σφοδρή επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δίνουν οι διεκδικήσεις των συνδικάτων για ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς προϋποθέσεις και αναδρομικά από το 2012, ο αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και για υπογραφή ΣΣΕ παντού, με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.

(Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη

Σχετικά θέματα

Απόψεις