Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

H Γάζα ξεμένει από τρόφιμα – Αρκούν μόνο για 4 ημέρες – “Διεθνές έγκλημα η πολιορκία” διαμηνύει ο ΟΗΕ

«Οι ασθένειες έχουν αρχίσει να εξασθενούν και η αφυδάτωση έχει αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ των παιδιών, προειδοποιεί ο Άμαρ Ντουέικ, γενικός διευθυντής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Όλο και πιο απελπιστική γίνεται η κατάσταση για τους κατοίκους της Γάζας που βιώνουν την βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους. Εκτός από τις βόμβες του ισραηλινού στρατού, οι Παλαιστίνιοι έχουν να αντιμετωπίσουν την πείνα, εξαιτίας του εγκληματικού αποκλεισμού. 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), ανακοίνωσε ότι τελειώνουν και τα τρόφιμα. «Στα καταστήματα τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

«Τα καταστήματα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό τους από τις αποθήκες» οι οποίες διαθέτουν ακόμη αποθέματα τροφίμων όμως βρίσκονται στη πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε η ίδια.

Την ίδια ώρα το πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και το οποίο δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παραμένει κλειστό, καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Σήμερα κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονταν στην πόλη αλ Αρίς, στο Σινά της Αιγύπτου, πήραν τον δρόμο για τη Ράφα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν θα λειτουργήσει το πέρασμα.

Προς το παρόν η επισιτιστική βοήθεια που εξακολουθεί να φτάνει στην περιοχή «περιμένει στα σύνορα», τόνισε, η Αμπίρ Ετέφα,  δηλώνοντας ότι νέα πτήση του WFP αναμένεται μέσα στην ημέρα. «Ζητάμε απρόσκοπτη πρόσβαση, ασφαλή διέλευση», κατέληξε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας εκτιμάται ότι αρκούν για άλλες 24 ώρες. «Αν σταματήσουν να λειτουργούν οι εφεδρικές γεννήτριες, οι ζωές χιλιάδων ασθενών θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε.

Πολλές παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Αν η επίθεση στη Γάζα δεν σταματήσει και αν δεν επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας τις επόμενες ώρες, θα γίνουμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής, τα χαρακτηριστικά της οποίας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται», δήλωσε ο Άμαρ Ντουέικ, γενικός διευθυντής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την Παλαιστινιακή Αρχή.



«Οι ασθένειες έχουν αρχίσει να εξασθενούν και η αφυδάτωση έχει αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ των παιδιών. Μπορεί να δούμε να σκοτώνονται άνθρωποι που η συνείδηση του διεθνούς, του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου δεν μπορεί να διαχειριστεί», πρόσθεσε.

Ο Shawan Jabarin, επικεφαλής της ομάδας δικαιωμάτων al-Haq, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει στο «επίπεδο της γενοκτονίας».

«Συμβαίνουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και υπάρχει επίσημη [ισραηλινή] απόφαση να σκοτώνονται άμαχοι», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου καθημερινές είναι οι επιθέσεις της διαβόητης «συνοριακής αστυνομίας» του Ισραήλ, αλλά και οπλισμένων εποίκων κατά των παλαιστινίων.

Στην Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.808 και οι τραυματίες τους 10.859. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι νεκροί είναι 57 και οι τραυματίες 1.200.

Στο Ισραήλ, οι νεκροί από την επιχείρηση των Παλαιστινίων, ανέρχονται στους 1.400 και οι τραυματίες στους 3.500.

Η πολιορκία της Γάζας είναι διεθνές έγκλημα δηλώνει ο ΟΗΕ

 

 

Η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εντολή των ισραηλινών αρχών προς τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα να απομακρυνθούν, ενδέχεται να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μετακίνησης αμάχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Όσοι κατάφεραν να συμμορφωθούν με την εντολή των ισραηλινών αρχών να απομακρυνθούν, τώρα είναι εγκλωβισμένοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με ανεπαρκή καταλύματα, αποθέματα τροφίμων που εξαντλούνται γρήγορα, μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, φάρμακα και άλλα βασικά είδη», πρόσθεσε.

Ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Προετοιμασίες από το Ισραήλ για τα «επόμενα στάδια του πολέμου»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως εξετάζουν και άλλες επιλογές, εκτός από μια χερσαία επίθεση, καθώς προετοιμάζονται για «τα επόμενα στάδια του πολέμου»

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για τη χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος για τα διεθνή ΜΜΕ των IDF, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, βασικός εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας, «μετά το επόμενο βήμα του Ισραήλ», θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή».

Ο Χάγκαρι δήλωσε ότι ο στρατός «παρουσίασε επιχειρησιακό σχέδιο» στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες.

«Η Γάζα συνορεύει με άλλες χώρες … Άρα όταν λέμε πράγματα για το τελικό καθεστώς, θα συνδυάζουν αυτά που επιτάσσονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο Χάγκαρι.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Al Jazeera», από 902.gr)

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις