Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η «ανθρωπιστική βοήθεια» ως προκάλυμμα δεν κρύβει τη στήριξη στο κράτος-δολοφόνο – Μητσοτάκης: «Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ…»

Διάσκεψη ηγετών πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι για την κατάσταση στη Γάζα, μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης. Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε..

Διάσκεψη ηγετών πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι για την κατάσταση στη Γάζα, μετά από πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την πάγια θέση του ευρωΝΑΤΟϊκού μπλοκ για «δικαίωμα του Ισραήλ» να αμύνεται, πολιτική που δίνει ουσιαστικά κάλυψη στο κράτος-δολοφόνο να έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 10.000 ανθρώπους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 4.000 παιδιά, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία, σχολεία, χώρους θρησκευτικής λατρείας και προσφυγικούς καταυλισμούς.

Την ίδια ώρα, η γαλλική πλευρά θέτει τον παράγοντα της «προστασίας των αμάχων», σημειώνοντας ότι «η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία δεν σημαίνει ότι θα απολέσουμε τις αξίες μας έναντι της ανθρώπινης ζωής και της δημοκρατίας», δείχνοντας πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και γεωπολιτικές στοχεύσεις για τη Μέση Ανατολή.  

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου απέκλεισε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι, ενώ ο Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι «εξετάζουμε μαζί με το Ισραήλ την ανθρωπιστική κατάσταση».

Ο Γάλλος πρόεδρος παρατήρησε ακόμα ότι η κατάσταση στην Γάζα «δυστυχώς επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» και πως «οι άμαχοι πρέπει να τύχουν προστασίας». Έκανε ακόμα λόγο για «κατάπαυση του πυρός» και «εκεχειρία», συνδέοντάς την με «άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς», υιοθετώντας την ισραηλινή γραμμή. Ταυτόχρονα ανέφερε πως πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι καμία άλλη τρομοκρατική ομάδα δεν πρόκειται να έχει τα εφόδια και την οικονομική ενίσχυση». Είπε ότι «η Μέση Ανατολή ήταν πάντα ταραχώδης περιοχή» και αναφέρθηκε σε «λύση δύο κρατών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που θα ζουν ειρηνικά δίπλα ο ένας στον άλλο», ευχολόγια που ακούγονται επί χρόνια και η κατοχή συνεχίζεται… 

Σημειώνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, ωστόσο μετά την ολοκλήρωσή της ο Μακρόν θα έχει επικοινωνία με τον Μπ. Νετανιάχου. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία. Οι υπόλοιπες αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου θα παραστούν στη διάσκεψη, όπως και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αμερικανίδα υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια Ούζρα Ζέγια επίσης θα συμμετάσχει.

Τονίζεται πάντως ότι μετά τη διάσκεψη δεν πρόκειται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση «μίας λέξης ή μιας άλλης», επισήμανε πηγή προσκείμενη στη γαλλική κυβέρνηση, αποδεικνύοντας έτσι και τις έντονες αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. 

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα και η Κύπρος γειτνιάζουν άμεσα με την περιοχή και αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για θαλάσσια δίοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Συζητήσαμε εκτενώς με την Κύπρο την ιδέα ενός θαλασσίου διαδρόμου και πραγματικά υποστηρίζουμε πλήρως όσα ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης για την παροχή βοήθειας προς τη Γάζα. Νομίζω ότι το πιο δύσκολο είναι να εξευρεθεί ένας χώρος εκφόρτωσης στη Γάζα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του δρομολογίου που θα κάνει αυτό το πλοίο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ…»

Σταθερά πιστός στο δόγμα υπεράσπισης των εγκλημάτων που διαπράττει το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο «Politico», με αφορμή την παρουσία του στη Διάσκεψη.

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ και θεωρώ ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας τον καθ’ όλα υποκριτικό αστερίσκο για «ανάγκη ανθρωπιστικής παύσης, προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση απείχε από το ψήφισμα στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανθρωπιστική βοήθεια, τασσόμενη αναφανδόν με την γραμμή του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh, όπου επανέλαβε την «αυξανόμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων», ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό», δίνοντας άλλοθι στη δολοφονική μηχανή του κράτους του Ισραήλ που στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας διεξάγει γενοκτονία. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις