Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γεραπετρίτης: «Υπάρχει μία διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας»!

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δέχεται και λεκτικά τα όσα λένε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όποτε αναφέρονται στα ελληνοτουρκικά - Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, είχε κάνει λόγο για... «κάποιες διαφωνίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε μια απίστευτη δήλωση προχώρησε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Al Ghad TV», σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ, αφού είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στα ισχυρά θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου, παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησης του, σύμφωνα με την οποία: Αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, κατέστησε σαφές ο Γ. Γεραπετρίτης και επισήμανε πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, παρουσίασε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας ως βάσιμες και οι οποίες θα πρέπει να παραπεμφθούν στη Χάγη, αποδεχόμενος de facto τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. 

Στην ουσία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δέχεται και λεκτικά τα όσα σημείωναν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όποτε αναφέρονταν στα ελληνοτουρκικά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Γ. Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, που έκανε λόγο για… «κάποιες διαφωνίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά τα άλλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Σημείωσε πως οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες και αποφάσισαν να κάνουν κάποια περαιτέρω βήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καλές σχέσεις θα διατηρηθούν και ότι θα αναπτύξουν μια καλή θετική ατζέντα.

Ενδεικτικά, ανέδειξε ως πεδίο συνεργασίας τα θέματα της πολιτικής προστασίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης, εκτιμώντας ότι είναι πολλά τα θέματα στα οποία μπορούν οι δύο χώρες να καλλιεργήσουν την καλή τους σχέση, με καλή πίστη. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να βρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν τον πολιτικό τους διάλογο.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιοι είναι σήμερα οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως πρέπει να επικρατεί ηρεμία, ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κανενός είδους επιθετική ρητορική ή επιθετικές δραστηριότητες και πως οι κόκκινες γραμμές πρέπει να γίνουν σεβαστές.

«Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Προφανώς, τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας», είπε.

Όμως, την ίδια ώρα, ο ίδιος θέτει υπό αμφισβήτηση την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. 

Κατά τα άλλα, δεν είναι θέμα διαλόγου τα χωρικά ύδατα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας…

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις