Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γάζα: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ

Με αμείωτη ένταση, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε για 144η μέρα το δολοφονικό σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, από στεριά, αέρα..

Με αμείωτη ένταση, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε για 144η μέρα το δολοφονικό σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, από στεριά, αέρα και θάλασσα, εστιάζοντας το τελευταίο 24ωρο τα χτυπήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού στην περιοχή της νότιας πόλης Ράφα και στην περιοχή της Πόλης της Γάζας στον βορρά, ενώ σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην πόλη Χαν Γιούνις στον νότο.

Συνολικά, 29.878 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 70.215 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 96 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 172.

 

Η Αίγυπτος προειδοποίησε σήμερα στη Γενεύη ότι μια επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια υπό τις παρούσες συνθήκες θα έχει καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, προτρέποντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα και απευθύνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. «Ο κόσμος είναι μάρτυρας των πιο ειδεχθών εγκλημάτων και παραβιάσεων κατά του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε.

«Ικανοποίηση» ΗΠΑ για τα διπλωματικά παζάρια

Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη τα διεθνή διπλωματικά παζάρια για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με το βλέμμα των διαφόρων «μεσολαβητών» στραμμένο στην «επόμενη μέρα» του Παλαιστινιακού και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής, μιας περιοχής που αποτελεί κεντρικό κομμάτι στο παζλ ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικαλούμενος ενημέρωση από τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι «είμαστε κοντά (σε μια συμφωνία), αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη», αναφέροντας όμως ότι «έως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός». Μιλώντας στο δίκτυο NBC, ο Μπάιντεν ανέφερε ακόμα ότι «καθώς το Ραμαζάνι φθάνει», υπάρχει «συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκειά του, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Ισραήλ δεσμεύθηκε πως θα καταστήσει δυνατή την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Ράφα, προτού εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί.

Πάντως, αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο «Reuters» ότι τα σχόλια του Μπάιντεν για συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα είναι πρόωρα και δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση στο έδαφος, ότι υπάρχουν «ακόμα μεγάλα κενά που πρέπει να γεφυρωθούν» προτού εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός.

Το δε υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες, δήλωσε «αισιόδοξο» αλλά συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει ακόμα «καμία σημαντική πρόοδος».

Από την ισραηλινή πλευρά, αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα – στον ειδησεογραφικό ιστοτόπο «Ynet» – ότι «η τάση είναι θετική».

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών, η ισραηλινή πλευρά φέρεται να εξετάζει και την αναδιάταξη των στρατευμάτων της, ώστε να επιτραπεί «πιο ελεύθερη» μετακίνηση στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη, εξετάζει διακοπή της εναέριας επιτήρησης μέχρι και 8 ώρες τη μέρα.

Η Χαμάς επιδιώκει την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών κατοχικών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Το «Al Jazeera» μετέδωσε ότι στις συνομιλίες που έγιναν στο Παρίσι – με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Ισραήλ και Αιγύπτου – συζητήθηκε και η σταδιακή επιστροφή Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα – με εξαίρεση τους νεαρούς άνδρες που είναι «σε ηλικία στρατολόγησης».

Το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, προσχέδιο που έχει ήδη λάβει η Χαμάς, προβλέπει παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 μέρες και ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους, σε αναλογία 10 προς 1. Ακόμα, η εξεταζόμενη συμφωνία προβλέπει ότι θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, είσοδο καθημερινά στη Λωρίδα 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια και παράδοση σκηνών και τροχόσπιτων σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους. Ακόμα, ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς. Από την πλευρά του, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους συλλάβει ξανά.

(902-Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Al Jazeera», AFP)

Σχετικά θέματα

Απόψεις