Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φάρμακο: Μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις η εργοδοσία θα παρουσιάσει σχέδιο Κλαδικής Σύμβασης (βίντεο, φωτο)

Τη δέσμευση ότι σε συνάντηση που θα γίνει με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο μέχρι τα τέλη Ιούλη θα παρουσιαστεί ένα ενιαίο σχέδιο για Κλαδική ΣΣΕ που θα έχει καταλήξει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων

Τη δέσμευση ότι σε συνάντηση που θα γίνει με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο μέχρι τα τέλη Ιούλη θα παρουσιαστεί ένα ενιαίο σχέδιο για Κλαδική ΣΣΕ που θα έχει καταλήξει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων, απέσπασαν με τη σημερινή απεργία και συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 5 Ιούλη, έξω από τα γραφεία του ΣΦΕΕ, η Ομοσπονδία, Σωματεία και εργαζόμενοι από τον κλάδο του Φαρμάκου. Στο πλευρό τους ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων του κλάδου με τον ΣΦΕΕ, η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, αφού ενημέρωσε αναλυτικά για το αποτέλεσμα της συνάντησης, στη συνέχεια κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και σε συσπείρωση γύρω από την Ομοσπονδία, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

 

«Θέλουμε συμβάσεις κλαδικές, σε όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία του ΣΦΕΕ. Με τη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση η Ομοσπονδία, τα κλαδικά σωματεία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου πρόταξαν διεκδικήσεις για το ωράριο, με 5ήμερο – 8ωρο, κόντρα στις εργοδοτικές προσπάθειες για δουλειά-λάστιχο, αλλά και για αυξήσεις στους μισθούς με κατώτατο τα 950 ευρώ.

 

Στην απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) μίλησαν εκπρόσωποι κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, όπως από το Κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας – Εύβοιας – Αυλώνας και από τα επιχειρησιακά σωματεία της ΠΕΙΦΑΣΥΝ, της ΦΑΜΑΡ και της Μπέρινγκερ.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Γιάννης Νιβορλής, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και από το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Μαλαματίνα» Θεσσαλονίκης.

 

Επίσης στην απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) παραβρέθηκε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον κλάδο του Φαρμάκου, στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο μονόδρομος που έχουμε είναι να ορθώσουμε το ανάστημα σε όλους τους κλάδους για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αντεπίθεσης συνολικά του λαϊκού κινήματος ενάντια σε αυτή την πολιτική.

 

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Φαρμάκου βρίσκονται σε θέση μάχης από τα ξημερώματα για την επιτυχία της απεργίας. Από τα χαράματα έγιναν περιφρουρήσεις της απεργίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως στη «ΒΙΑΝΕΞ», άλλα εργοστάσια και αποθήκες.

«13 χρόνια χωρίς Κλαδική ΣΣΕ. Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ανέγραφε το πανό της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο που κρατούσαν μέλη της Ομοσπονδίας έξω από τη «ΒΙΑΝΕΞ». «Τώρα υπογραφή ΣΣΕ που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας», ανέγραφε το πανό του Κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής.

Περιφρουρήσεις και παρεμβάσεις έγιναν επίσης στη «Ραφάρμ», στην «Demo», στην «Mπέρινγκερ», στην ΠΕΙΦΑΣΥΝ στον Πειραιά κ.α. 

 

Σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή απεργία η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο αναφέρει τα εξής: 

«Σήμερα 5 Ιουλίου 2023 από τα ξημερώματα πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία στον κλάδο μας για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ. Τα Σωματεία και οι απεργοί βρίσκονται από το πρωί έξω από εργασιακούς χώρους και δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Η απεργία ΕΝΟΧΛΕΙ την εργοδοσία η οποία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να την αναστείλει. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία στη ΒΙΑΝΕΞ, όπου στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης έστειλε σε διατεταγμένη υπηρεσία τον οδηγό του πούλμαν, που μεταφέρει εργαζόμενους, να πέσει πάνω στους συναδέλφους απεργούς και συνδικαλιστές οι οποίοι προπαγάνδιζαν την απεργία μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. Ο “οδηγός” σε ρόλο μπράβου της εργοδοσίας επιτέθηκε στους απεργούς προπηλακίζοντας και βρίζοντας χυδαία, ενώ εξαπέλυσε και αντικομμουνιστικό οχετό».

Πληροφορούμε τους εργοδότες ότι οι εργαζόμενοι δεν μασάμε και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με την απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3 – Χαλάνδρι).

Απεργιακές περιφρουρήσεις και παρεμβάσεις έγιναν επίσης σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα.

Στα Γιάννενα

Με κλιμάκωση του αγώνα τους για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας απαντούν με τη σημερινή κλαδική απεργία και στα Γιάννενα οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου, υπάρχει τουλάχιστον 50% αύξηση των απεργών συγκριτικά με την περσινή κλαδική απεργία.

Οι απεργοί διεκδικούν υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, 950 ευρώ κατώτερο μισθό. Οκτάωρο και πενθήμερη εργασία από Δευτέρα έως Παρασκευή. Επαναφορά τριετιών με επιδόματα από 5% έως 9%. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%, ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας κ.α.

Από τα ξημερώματα, απεργιακές φρουρές του σωματείου μαζί με συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Πραγματοποιήθηκαν απεργιακές περιφρουρήσεις σε «Northfarm» και «ΠΑΝΙΦΑΡΜ», φαρμακαποθήκες της περιοχής, ενώ αυξημένη είναι η συμμετοχή απεργών και στις υπόλοιπες. Πρόσθετα ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από το εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας «Help» όπου δεκάδες εργάτες έκαναν το βήμα συμμετοχής στην απεργία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο όπου  ο Σπύρος Ματσάγγας, πρόεδρος του σωματείου, ταμίας του Εργατικού Κέντρου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι την ώρα που οι φαρμακοβιομήχανοι λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός, για τους εργαζόμενους τους προτείνουν μισθούς πτωχοκομείου, μόλις 5% αυξημένο από τον κατώτατο μισθό και προκλητικά αξιώνουν 7ήμερη εργασία. Παράλληλα επισήμανε ότι μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν φρένο στη σημερινή κατάσταση και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, με τη συσπείρωση στα συνδικάτα τους, την αλληλεγγύη και την ταξική πάλη, ώστε να αποσπάσουν κατακτήσεις.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να αντιπαρατεθούν στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως δείχνουν τα παραδείγματα της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο των Κατασκευών, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,  στην COSCO, αλλά και η θετική κατάληξη του αγώνα των εργαζομένων των «Μarket Ιn» στα Γιάννενα με την επιστροφή στην εργασία των εργαζομένων μετά από έξι χρόνια περήφανου αγώνα.

Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πλατιά σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και ο τρόπος κλιμάκωσης του αγώνα. 

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης κλαδικής απεργίας στο Φάρμακο, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε παρέμβαση στη «ΣΕΛΦΑΡ» και το νεοσύστατο σωματείο της «Pfizer» στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις