Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Eξαγριωμένοι οι κάτοικοι πέντε πλημμυρόπληκτων χωριών του Παλαμά από την ανάλγητη κυβερνητική κοροϊδία

Από 755 σπίτια έβγαλαν τα 415 πράσινα (κατάλληλα να κατοικηθούν)! -- Από τους 625 πλημμυρόπληκτους οι 308 δεν πήραν τα 6.600 ευρώ για την οικοσκευή (για άλλους 130 δεν υπάρχουν ακόμα πλήρη στοιχεία)! – (από Eksegersi.gr)

 Από eksegersi.gr

  •  Από 755 σπίτια έβγαλαν τα 415 πράσινα (κατάλληλα να κατοικηθούν)!
  • Από τους 625 πλημμυρόπληκτους οι 308 δεν πήραν τα 6.600 ευρώ για την οικοσκευή (για άλλους 130 δεν υπάρχουν ακόμα πλήρη στοιχεία)!

Εξαγριωμένοι από την κυβερνητική κοροϊδία είναι οι κάτοικοι πέντε χωριών του Παλαμά, που επλήγησαν καταστροφικά από τις πλημμύρες, καθώς διαπίστωσαν ότι υπάρχει κυβερνητική «γραμμή» να βγαίνουν τα σπίτια τους πράσινα, ώστε να μην αποζημιωθούν, ενώ η καταβολή των αποζημιώσεων για την κατεστραμμένη οικοσκευή καρκινοβατεί.

Είναι γνωστό, βέβαια, πως όλη η περιοχή του Παλαμά πλημμύρισε. Τα νερά έφτασαν μέχρι τις σκεπές των σπιτιών και παρέμειναν σ’ αυτό το ύψος για μέρες. Αναφερόμαστε μόνο σε πέντε χωριά, γιατί σ’ αυτά κάναμε ρεπορτάζ. Στις 27 και στις 30 Οκτώβρη επικοινωνήσαμε με τους προέδρους αυτών των πέντε χωριών που υπάγονται στο Δήμο Παλαμά για να μάθουμε πόσα σπίτια έβγαλαν πράσινα (κατάλληλα να κατοικηθούν), πόσες οικογένειες πήραν τις 6.600 για την οικοσκευή και πόσοι αγρότες πήραν το διχίλιαρο ή το τετραχίλιαρο.

Μαραθέα: Το χωριό έχει 300 σπίτια και τα έβγαλαν όλα πράσινα, ενώ είχαν πλημμυρίσει μέχρι τις σκεπές και οι άνθρωποι πέταξαν όλη την οικοσκευή τους. Κατοικοίται μόνο το 10% των σπιτιών και όχι απ’ όλα τα μέλη των οικογενειών. Αφού έβγαλαν όλα τα σπίτια πράσινα, σε δεύτερο χρόνο πήγε μια επιτροπή για να επανεκτιμήσει την κατάσταση μόνο σε 50 από τα 300 σπίτια του χωριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστούν οι κάτοικοι του χωριού και να υποχρεώσουν τους εκτιμητές να φύγουν από το χωριό.

Ενώ όλοι οι κάτοικοι του χωριού πέταξαν όλη την οικοσκευή τους, τα 6.600 ευρώ πήραν 60 με 75 απ’ αυτούς, δηλαδή το 20% με 25% του συνόλου.

Μεταμόρφωση: Το χωριό αυτό έχει πλημμυρίσει τρεις φορές: το 1953, το 1994 και φέτος, τον Σεπτέμβρη του 2023. Εχει 150 κατοικίες που όλες πλημμύρισαν, βυθίστηκαν στο νερό. Ο πρόεδρος του χωριού μάς ενημέρωσε ότι ζήτησε να γίνει μετεγκατάσταση του χωριού σε άλλη τοποθεσία, γιατί δεν μπορούν να υποφέρουν τις συχνές καταστροφές των σπιτιών και της αγροτικής παραγωγής τους.

Στο χωριό αυτό έβγαλαν 4 με 5 σπίτια πράσινα, 136 με 135 κίτρινα και 10 κόκκινα. Τα 6.600 ευρώ για την οικοσκευή δεν έχουν πάρει οι 40 οικογένειες. 

Βλοχός: Χωριό με 150 σπίτια. Απ’ αυτά έβγαλαν πράσινα 4 με 5 και τα υπόλοιπα κίτρινα. Από τις οικογένειες 20 δεν έχουν πάρει ακόμα τα 6.600 ευρώ για την οικοσκευή.

Κοσκινάς: Τα σπίτια είναι 130 και απ’ αυτά 45 με 46 κρίθηκαν κόκκινα, 4 με 5 κίτρινα και 80 πράσινα! Ο πρόεδρος του χωριού ζήτησε απ’ όλους τους κατοίκους να τον ενημερώσουν πόσοι δεν πήραν τα 6.600 ευρώ. Στις 26 Οκτώβρη, 47 νοικοκυριά απάντησαν ότι δεν τα έχουν πάρει. Ο πρόεδρος ενημέρωσε τους αρμόδιους της Κρατικής Αρωγής κι αυτό είχε ωςαποτέλεσμα να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 16 επικεφαλής οικογενειών τα 6.600 ευρώ. Ακόμα δεν ξέρουμε πόσες από τις 130 οικογένειες έχουν πάρει τελικά τα 6.600 ευρώ.

Λεύκη: Εδώ τα σπίτια είναι μόνο 25 και τα έβγαλαν όλα πράσινα! Τα 6.600 ευρώ έχουν πάρει μόνο δύο οικογένειες! 

Οταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός οικογενειών στον πυρήνα των πλημμυρόπληκτων περιοχών δεν έχει πάρει ακόμα ούτε τα 6.600 ευρώ της αποζημίωσης για την οικοσκευή και όταν έχουν βγάλει πράσινα, κατάλληλα για να κατοικηθούν, τόσο μεγάλο αριθμό σπιτιών, αντιλαμβάνεστε τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους πλημμυρόπληκτους αγρότες σε ό,τι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων και το χρόνο της καταβολής τους (μέσω της διαδικασίας της πρώην ΠΣΕΑ), για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν στο φυτικό κα ζωικό κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις και στα αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές.

Σημειώνουμε πως οι αποζημιώσεις που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να δώσει για την καταστροφή της φυτικής παραγωγής στις μονοετείς καλλιέργειες δεν καλύπτουν τα καλλιεργητικά έξοδα και τα ενοίκια!

Δεν θα κουραστούμε να θυμίζουμε στους αγρότες, ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουν να πωλούν τα ζώα τους και το φυτικό τους κεφάλαιο σε πιο εξευτελιστικές τιμές, να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και να οδηγούνται στη μετανάστευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις