Φωνή διαμαρτυρίας υψώνουν οι πλημμυροπαθείς Φαλάνης, οι οποίοι σε συνέλευση που πραγματοποίησαν έκαναν λόγο για “σοβαρή καθυστέρηση και γραφειοκρατίας που παρατηρείται στην καταβολή των αποζημιώσεων που έχουν προβλεφθεί” και αποφάσισαν να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά, με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών και την επιβολή ευθυνών στους αρμόδιους φορείς.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό τους, τόνισαν πως “από τις 270 κατοικίες που πλημμύρισαν, οι 150 βρίσκονται στα ημιυπόγεια και τους βοηθητικούς χώρους, με τις ζημιές να υπολογίζονται σε 10- 20 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση. Για τις υπόλοιπες 120 κατοικίες, όπου το νερό έφτασε μέχρι την οροφή, οι αποζημιώσεις αφορούν ποσό 6,600 ευρώ, το οποίο όμως δεν καλύπτει ούτε το 10% των ζημιών. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις οικογένειες (τριάντα περίπου στον αριθμό) τα σπίτια των οποίων κατέρρευσαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέα, καθώς απαιτείται σημαντικό χρηματικό ποσό για την άμεση επέμβαση για την απομάκρυνση των ερειπίων, την τακτοποίηση των αδειών τους και την εκτέλεση εργασιών από μηχανικούς και πολεοδόμους“.
- Πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας του γυμνασίου – λυκείου, (γυμναστήριο, καθαρισμός από τις λάσπες στον περιβάλλοντα χώρο, αποκατάσταση πεζοδρομίων, φωτισμός).
- Aποκατάσταση την αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς τέσσερις αθλητικοί σύλλογοι,( ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, δρομείς ), που έχουν πάνω από τριακόσιους αθλητές, καθώς και οι μαθητές των σχολείων, να μην μπορούν να λειτουργήσουν.
- Αποκατάσταση οδοποιίας καθώς η κατάσταση είναι τραγική τόσο μέσα στον οικισμό της Φαλάνης και του Δασοχωρίου, όσο και στους αγροτικούς δρόμους.
- Περίπου δεκαπέντε σπίτια έχουν κατεδαφιστεί. Και αρκετά ακόμα είναι για κατεδάφιση. Ο δήμος σε συνεννόηση με τους ιδιόκτητες να αναλάβει τον καθαρισμό των οικοπέδων χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση. Επί πλέον -από πληροφορίες από τους παθόντες αυτής της κατηγορίας, που απευθύνθηκαν σε ιδιώτες μηχανικούς, μόνο το κόστος για την τακτοποίηση των δικαιολογητικών ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ.
- Σε κτηνοτροφικές μονάδες, αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, να δοθεί από τις υπηρεσίες του δήμου κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία τους.
- Πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς νερού για όλους τους πληγέντες, τουλάχιστον για δυο χρόνια.
Στη συνέλευση τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη για “δίκαιη και διαφανή διανομή της προσφερόμενης βοήθειας από την ευρύτερη κοινότητα και την εκκλησία, προς τους πληγέντες“, ενώ αποφασίστηκε η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς , με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών και την επιβολή ευθυνών στους αρμόδιους φορείς.
Πηγή: ertnews.gr