Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έβαλαν εισιτήριο στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ

Να καταργηθεί το εισιτήριο αλλά και να αναδειχτεί τόσο η πραγματική ιστορία του Γεντί Κουλέ όσο και το ιστορικό αρχείο..

Να καταργηθεί το εισιτήριο αλλά και να αναδειχτεί τόσο η πραγματική ιστορία του Γεντί Κουλέ όσο και το ιστορικό αρχείο των φυλακών του, απαιτούν η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Όπως επισημαίνουν, «αντιλαλούν οι φυλακές του Γεντί Κουλέ από την ξεδιαντροπιά του υπουργείου “Πολιτισμού” να επιβάλει εισιτήριο για να επισκεφθεί ο κόσμος τις “Εγκληματικαί φυλακαί Επταπυργίου”. Τις “καταραμένες φυλακές”, τον “υγρό τάφο”, ένα από τα πιο απάνθρωπα σωφρονιστικά ιδρύματα, που επί έναν αιώνα στέγαζε μαζί πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους, γυναίκες και άνδρες. Και που τη φήμη του την οφείλει ακριβώς στο γεγονός ότι ήταν ένα κολαστήριο».

Υπογραμμίζει πως είναι πρόκληση «στα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, κι όχι μόνο του λαού της Θεσσαλονίκης, το υπουργείο να τολμάει να θεσπίζει εισιτήριο (6 ευρώ για τους θερινούς μήνες και 3 ευρώ για τους χειμερινούς)» καθώς «το Επταπύργιο δεν είναι μόνο ένα μνημείο βυζαντινής εποχής, αλλά κυρίως ένας χώρος θυσιαστηρίου και βασανισμού χιλιάδων αγωνιστών. Αυτή την “αγωνιστική ιστορία” του Επταπυργίου προσπαθεί να απεμπολήσει το υπουργείο Πολιτισμού». Υπενθυμίζει ακόμα πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό αφού το 1996, η κυβέρνηση Σημίτη, προσπάθησε να κατεδαφίσει τα κτίρια των φυλακών με τη δικαιολογία «της ανάδειξης των βυζαντινών τειχών». «Αποτελεί προσβολή για την ιστορία του τόπου να προσπαθεί κανείς να αναδείξει ένα μνημείο αποκρύπτοντας όμως την ιστορία του. Να προβάλλεις τα βυζαντινά τείχη αλλά όχι ό,τι συνέβαινε μέσα σε αυτά επί έναν αιώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και συμπληρώνει ότι «το Γεντί Κουλέ χιλιοτραγουδήθηκε στα χείλη του ελληνικού λαού ακριβώς επειδή ήταν ένα θυσιαστήριο».

«Το Γεντί Κουλέ απέκτησε τη φήμη του και είναι επισκέψιμο γιατί ακριβώς “κουβαλάει” τις ανθρωποθυσίες χιλιάδων αγωνιστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο κάτεργο αυτό είτε από τα μεσαιωνικά βασανιστήρια είτε γιατί εκτελέστηκαν 300 μ. έξω από το φρούριο. Ακόμη και την εποχή της τουρκοκρατίας το Γεντί Κουλέ “φιλοξένησε” εκατοντάδες κρατούμενους που αντιστάθηκαν στην οθωμανική κατοχή», επισημαίνει και προσθέτει πως «το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, η δικτατορία του Μεταξά, οι Γερμανοί ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το Γ΄ Ψήφισμα του εμφύλιου πολέμου, οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, με κορύφωση τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών φυλάκισαν κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες χιλιάδες αγωνιστές του λαού μας».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

211108_peaea-sfea_edyeth_gia_genti_koyle

 

Απόψεις