Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ευρωπαϊκή Ένωση: Επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο

Σε επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο προχωρά η ΕΕ, με αξιωματούχους της Κομισιόν να προαναγγέλλουν ότι «ο πόλεμος θα..

Σε επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο προχωρά η ΕΕ, με αξιωματούχους της Κομισιόν να προαναγγέλλουν ότι «ο πόλεμος θα κρατήσει πολλούς περισσότερους μήνες ή ακόμη περισσότερο», επιβεβαιώνοντας την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή των χωρών και των λαών της Ευρώπης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπως και τους κινδύνους παραπέρα γενίκευσης και κλιμάκωσης του πολέμου.

«Θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών -αυτός είναι ένας πόλεμος μεγάλης σφοδρότητας στον οποίο παίζουν κρίσιμο ρόλο», ανέφερε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

«Προετοιμαζόμαστε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πολλούς περισσότερους μήνες ή ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Μπρετόν, επικαλούμενος τη δέσμευση ΕΕ για προμήθεια ενός εκατομμυρίου βλημάτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες για την παραπέρα στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, όπως και τις αντίστοιχες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας για ενίσχυση των πολεμικών βιομηχανιών και αύξηση της παραγωγής όπλων και εξοπλισμών, για τη συνέχιση της αποστολής τους στην Ουκρανία αλλά και με το βλέμμα στη συνολικότερη μακροπρόθεσμη ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη.

Σε ένα τέτοιο φόντο εντείνονται πολύνεκρες μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει εξοπλισμένο με σύγχρονα ΝΑΤΟικά όπλα το Κίεβο, για την ανακατάληψη εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Οι αναφορές των δύο πλευρών για τα αποτελέσματα των μαχών είναι αντικρουόμενες, συμπίπτουν ωστόσο στον σφοδρό χαρακτήρα τους, με χιλιάδες στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες στα διάφορα μέτωπα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στη Ζαπορίζια, Βλαντιμίρ Ρογκόφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία ανακατέλαβε ένα χωριό στην περιοχή. Οι ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε, κατέλαβαν τον οικισμό Πιατιχάτκι και οχυρώθηκαν εκεί, ενώ δέχονται πυρά από το ρωσικό πυροβολικό.

«Οι “κυματοειδείς” επιθέσεις του εχθρού απέδωσαν αποτελέσματα, παρά τις τεράστιες απώλειες», δήλωσε ο Ρογκόφ στην εφαρμογή Telegram.

Το Κίεβο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ανακτήσει τον έλεγχο περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, ανακαταλαμβάνοντας μια σειρά από χωριά στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία από την πλευρά της λέει ότι προκαλεί βαριές απώλειες στις δυνάμεις του Κιέβου και ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία δεν έχει «καμία πιθανότητα» επιτυχίας στην αντεπίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων σε τρία τμήματα της γραμμής του μετώπου, όπου, όπως είπε, η Ουκρανία πίεζε πιο ενεργά στην περιοχή της Ζαπορίζια, μεταδίδει το Reuters.

Αντίστοιχα κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Χερσώνας.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια «σημαντική» αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην κατεχόμενη από τη Ρωσία λιμενική πόλη Χένιτσεσκ στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

Την ίδια ώρα, και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ουκρανική αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο χωριό Kizomys στην περιοχή της Χερσώνας, καθώς και άλλους στόχους στην ίδια περιφέρεια.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, τρεις οικισμοί δέχθηκαν πλήγματα από την ουκρανική πλευρά, τα οποία προκάλεσαν ζημιές σε εργοστάσιο ζάχαρης και σε ενεργειακές υποδομές.

 
Από την πρόσφατη συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, επικεφαλής της αφρικανικής «ειρηνευτικής» αποστολής
Πηγή: Associated Press

Στο μεταξύ, στον απόηχο των συναντήσεων που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες σε Κίεβο και Μόσχα με τις ηγεσίες των δύο πλευρών η αφρικανική «ειρηνευτική» αποστολή -στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης, της Ζάμπια κ.ά.- αξιωματούχος της Νότιας Αφρικής βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο απευθείας διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

«Ενδεχομένως, προς το συμφέρον της αφρικανικής ειρηνευτικής αποστολής, θα έπρεπε να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος σε διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ» δήλωσε ο Σ. Μαχουπαμέλο, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του κοινοβουλίου της Νότιας Αφρικής.

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο μάχης», ανέφερε Μαχουπαμέλο, ενώ -σε αντιστοιχία με τις δηλώσεις της Μόσχας για το θέμα- πρόσθεσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι «δεν μπορεί να κάνει ή να αποφασίσει οτιδήποτε χωρίς την έγκριση ή την υποστήριξη του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ενώ συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες των αντιμαχόμενων πλευρών για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή του τεράστιου φράγματος της Νόβα Καχόβκα στον Δνείπερο ποταμό, η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» κάνει λόγο για στοιχεία που δείχνουν πως η καταστροφή ήταν αποτέλεσμα έκρηξης από μέσα που πυροδοτήθηκαν από τη Ρωσία.

Επικαλούμενη μηχανικούς και ειδικούς στα εκρηκτικά, η εφημερίδα αναφέρει πως η έρευνά της βρήκε στοιχεία που δείχνουν πως εκρηκτικό φορτίο σε έναν διάδρομο στη βάση από σκυρόδεμα του φράγματος πυροδοτήθηκε, καταστρέφοντας τη δομή στις 6 Ιούνη. «Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως το φράγμα καταστράφηκε από έκρηξη που πυροδοτήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει: Τη Ρωσία» γράφουν οι ΝΥΤ. Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS – Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις