Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Eurogroup: Υποχρεωτικά πλεονάσματα 2% από το 2024 – Έρχεται ασφυκτική πίεση στα νοικοκυριά

«Σφίγγει» η κάνουλα της ρευστότητας των τελευταίων ετών, που ευνοήθηκε από τις συγκυρίες του κορωνοϊού και του πολέμου - Επιστροφή στα άγρια πρωτογενή πλεονάσματα

«Ασφυξία» αναμένεται να νιώσουν τα νοικοκυριά από το 2024, καθώς οι εντολές του Eurogroup και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πλέον σαφής: η Ελλάδα πρέπει να περάσει εκ νέου σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, που δεν αναμένεται να μειωθεί εντός του επόμενου έτους, ειδικά για τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την ίδια ώρα οι προοπτικές για το χρέος της χώρας, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

Την ίδια στιγμή αναμένεται η σταδιακή κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης, κάτι που αποτυπώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Να σημειωθεί ότι το 2024 θα χρειαστεί να επιτευχθεί διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να υπάρξει και «ταβάνι» στις δαπάνες. Σύμφωνα με τη γενική ρήτρα που έχει θέσει η Κομισιόν, η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 2,6%. Για να εφαρμοστεί αυτό στην Ελλάδα, οι παροχές δεν θα πρέπει να υπερβούν τα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ.

 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε προβλέπει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2023 – 2026 που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό για να ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026.

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για τα δημόσια οικονομικά μας, μετά από 7 χρόνια επεκτατικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Ωστόσο αυτή η απαραίτητη επεκτατική πολιτική, λόγω των επιπτώσεων πολλών κραδασμών, δημιούργησε επίσης υψηλά χρέη που τώρα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ζήτημα αποτελεί το ελληνικό χρέος. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης που παρακολουθούν οι θεσμοί αναμένεται να μειωθεί σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% το 2024, 142,6% το 2025 και 135,2% το 2026.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλό μεσοπρόθεσμο κίνδυνο βιωσιμότητας διαπιστώνει η Κομισιόν για το ελληνικό χρέος σε έκθεση που κατάρτισε, σύμφωνα με πληροφορίες. Μεσοπρόθεσμα, ο κίνδυνος για το ελληνικό χρέος προέρχεται από την αντικατάσταση φθηνών δανείων με ευνοϊκούς όρους που έχει λάβει η χώρα από την Ευρώπη με ακριβότερα δάνεια που θα λαμβάνουμε από την αγορά ομολόγων.

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι προβλέψεις που κάνει στο βασικό της σενάριο περιβάλλονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Η Ελλάδα, μαζί με άλλες οκτώ χώρες που παρουσιάζουν ιστορικά υψηλή μεταβλητότητα του χρέους και υψηλό επίπεδο χρέους, αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την πορεία του χρέους τους μεσοπρόθεσμα. Ο κίνδυνος, εν προκειμένω, είναι να υπάρξει τελικά χειρότερη πορεία του χρέους από την προβλεπόμενη.

Σχετικά θέματα