Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ευρωεκλογές 2024: Χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 09/06/2024. Φέτος, για πρώτη φορά, θα εφαρμοστεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Η επιστολική ψήφος..

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 09/06/2024. Φέτος, για πρώτη φορά, θα εφαρμοστεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Η επιστολική ψήφος είναι αποκλειστική (δεν θα μπορούν να ψηφίσουν με άλλον τρόπο) για τους Ελληνες εκλογείς που είναι κάτοικοι εξωτερικού και προαιρετική για τους Ελληνες εκλογείς εντός Επικράτειας. Επομένως, δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό όπως στις βουλευτικές εκλογές.

Στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίσουν

1. Ολοι οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2007), είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

2. Οι πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα εφόσον έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας, μέχρι τις 29 Φλεβάρη 2024. Οποιος εγγράφηκε για να ψηφίσει στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη 2023 δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο για να ψηφίσει στις ευρωεκλογές.

3. Οι Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό, από 17 ετών και άνω, αποκλειστικά με επιστολική ψήφοΗ προθεσμία για την εγγραφή στην ειδική ηλεκτρονική πύλη του ΥΠΕΣ λήγει στις 29 Απρίλη 2024 (βλ. αναλυτικά παρακάτω). Διαφορετικά θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται άμεσα κάθε εκλογέας να ελέγξει πού ψηφίζει στο ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ (https://mpp.ypes.gov.gr/#/).

Ειδικά για τους ετεροδημότες

Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αναθεώρησης (δηλαδή με τις αλλαγές που έγιναν μέχρι 29.02.2024).

Κατ’ εξαίρεση, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να κάνει αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη 2024 για να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο κατοικίας του ή να διαγραφεί από αυτόν, εφόσον είχε εγγραφεί. Στις ευρωεκλογές δεν καταρτίζονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών όπως στις βουλευτικές εκλογές. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους.

Επομένως, όποιος είχε κάνει αίτηση να ψηφίσει ως ετεροδημότης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και δεν το έχει αλλάξει (δεν έχει ζητήσει να διαγραφεί), θα ψηφίσει ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές στον τόπο κατοικίας του.

Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και δεν έχει κάνει κάποια άλλη κίνηση από τότε, θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές εκεί που ήταν υποψήφιος στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές. Αν δεν θέλει να ψηφίσει εκεί, μπορεί είτε να κάνει αίτηση ως ετεροδημότης και να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, είτε να κάνει αίτηση να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και μετά από αυτές έκανε μέχρι τις 29 Φλεβάρη 2024 κανονική μεταδημότευση για να γραφτεί στο δημοτολόγιο του δήμου που κατοικεί, ψηφίζει κανονικά στον τόπο κατοικίας του και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο.

Οποιος επιθυμεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει ως ετεροδημότης, πρέπει:

1. Να επισκεφτεί την ιστοσελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/login?returnUrl=%2Fhome

2. Να συνδεθεί με κωδικούς taxisnet

3. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται να επιλέξει «Νέα Αίτηση»

4. Να συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να την υποβάλει.

Εναλλακτικά, οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα ΚΕΠ είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Ειδικά για την επιστολική ψήφο

Οσοι ψηφίσουν με επιστολική ψήφο:

Α) Πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου το αργότερο μέχρι 29 Απρίλη 2024 στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, στη διεύθυνση https://epistoliki.ypes.gov.gr/login.

Η είσοδος – πιστοποίηση στην ειδική εφαρμογή των εκλογέων εντός Ελλάδας γίνεται μέσω taxisnet, εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια (κωδικούς) εισόδου.

Η είσοδος – πιστοποίηση των εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω taxisnet, εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια (κωδικούς) εισόδου.
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή ο εκλογέας συμπληρώνει: α) ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου και β) ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Για την πιστοποίηση των δύο ανωτέρω στοιχείων, αποστέλλεται από την εφαρμογή κωδικός μιας χρήσης (One Time Password – OTP) στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), τον οποίο ο εκλογέας συμπληρώνει στο ειδικό πλαίσιο κειμένου. Ακολούθως, ο εκλογέας καταχωρίζει τη διεύθυνση διαμονής του και τη διεύθυνση στην οποία επιθυμεί να αποσταλεί ο φάκελος με το εκλογικό υλικό επιστολικής ψήφου, η οποία μπορεί να διαφέρει από τη διεύθυνση διαμονής.

Στη συνέχεια, και πριν από την οριστική υποβολή, ο εκλογέας βεβαιώνει ότι όλα τα αναγραφόμενα στην αίτηση στοιχεία είναι αληθή και συναινεί στην επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων.

Τέλος, ο εκλογέας υποβάλλει την αίτηση επιλέγοντας οριστική υποβολή και αμέσως λαμβάνει στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (email) και το κινητό του τηλέφωνο τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτησή του, ως ενημέρωση και αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της.

Για ορισμένα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην εφαρμογή κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων βλ. πιο αναλυτικά «Ριζοσπάστης» 23 – 24 Μάρτη 2024, σελ. 10.

Εναλλακτικά, οι Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να απευθύνονται αυτοπροσώπως σε πρεσβείες / προξενεία για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Πιο αναλυτικά, ο εκλογέας προσέρχεται αυτοπροσώπως και απευθύνεται σε εξουσιοδοτημένο υπάλληλο για να πραγματοποιήσει την όλη διαδικασία χωρίς επιβάρυνση. Ο εκλογέας επιδεικνύει στον προξενικό υπάλληλο ταυτοποιητικό έγγραφο (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης), ενώ πρέπει να γνωρίζει τον προσωπικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), εφόσον έχει, και να διαθέτει ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου ελληνικής ή αλλοδαπής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, το οποίο φέρει μαζί του στην προξενική αρχή και, προαιρετικά, ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο προξενικός υπάλληλος εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή, αναζητεί και αντλεί βασικά στοιχεία του εκλογέα, εφόσον έχει ΑΦΜ, αλλιώς τα συμπληρώνει με βάση τα ταυτοποιητικά έγγραφα που έχει μαζί του. Ακολούθως, ο προξενικός υπάλληλος συμπληρώνει τον ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου του εκλογέα και, προαιρετικά, ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Για την πιστοποίηση των δύο ανωτέρω στοιχείων, αποστέλλεται από την εφαρμογή κωδικός μιας χρήσης (One Time Password – OTP) στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), τον οποίο ο εκλογέας αναφέρει στον προξενικό υπάλληλο προκειμένου ο τελευταίος να τον καταχωρίσει στο αντίστοιχο πεδίο καταχώρισης της εφαρμογής.

Στη συνέχεια, ο προξενικός υπάλληλος καταχωρίζει τη διεύθυνση που ο εκλογέας επιθυμεί να αποσταλεί ο φάκελος με το εκλογικό υλικό επιστολικής ψήφου. Ακολούθως, εκτυπώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και την παραδίδει στον εκλογέα για έλεγχο και υπογραφή. Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι όλα τα αναγραφόμενα στην αίτηση στοιχεία είναι αληθή και υπογράφει.

Ο προξενικός υπάλληλος επισυνάπτει ηλεκτρονικό αντίγραφο (αρχείο pdf) της υπογεγραμμένης αίτησης στην εφαρμογή και παραδίδει αντίγραφο στον εκλογέα και επιλέγει οριστική υποβολή. Αμέσως, ο εκλογέας λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (email) τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτησή του, ως ενημέρωση και αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της.

Σε περίπτωση που ο εκλογέας επιθυμεί να εξουσιοδοτήσει ρητά άλλο άτομο να παραλάβει αντ’ αυτού τον ειδικό εκλογικό φάκελο που θα του αποστείλει το υπουργείο Εσωτερικών ή/και να αποστείλει αντ’ αυτού τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου και δεν δύναται να συντάξει την εξουσιοδότηση μέσω της ηλεκτρονικής πύλης gov.gr, υπογράφει την εξουσιοδότηση αυτή ενώπιον του προξενικού υπαλλήλου, ο οποίος και θεωρεί το γνήσιο της υπογραφής του.

Οι εκλογείς εντός Ελλάδας μπορούν εναλλακτικά να απευθύνονται στα ΚΕΠ για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής.

Ο εκλογέας προσέρχεται αυτοπροσώπως και απευθύνεται σε εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του ΚΕΠ για την υποβολή αίτησης εγγραφής. Ο εκλογέας επιδεικνύει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του ΚΕΠ ταυτοποιητικό έγγραφο (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικό διαβατήριο ή άδεια οδήγησης), ενώ πρέπει να γνωρίζει τον προσωπικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), εφόσον έχει, και να διαθέτει ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου, το οποίο φέρει μαζί του στο ΚΕΠ και, προαιρετικά, ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με αυτή που περιγράφηκε παραπάνω για τις πρεσβείες / προξενεία.

Για όσους στις βουλευτικές εκλογές του 2023 είχαν ψηφίσει σε εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό

Οι ενεργές αιτήσεις τους (ή όσων έχουν ενεργή αίτηση εκλογέα του εξωτερικού, εφόσον την υπέβαλαν μετά τις βουλευτικές εκλογές) μεταπίπτουν αυτόματα στην ηλεκτρονική εφαρμογή των αιτήσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν μέσω mail και θα πρέπει να συνδεθούν στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους και να καταχωρήσουν τη διεύθυνση στην οποία θέλουν να παραλάβουν το εκλογικό υλικό, προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου.

2) Οσοι εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου αποστέλλεται στους εκλογείς από το υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 15 μέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή μέχρι τις 24 Μάη 2024, με συστημένη κατεπείγουσα επιστολή στη διεύθυνση παραλαβής της επιστολικής ψήφου που έχει δηλώσει ο κάθε εκλογέας.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του.

3) Στη συνέχεια πρέπει να φροντίσουν ώστε η ψήφος τους να έχει φτάσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΣ μέχρι το Σάββατο 8 Ιούνη 2024.

Επομένως, θα πρέπει να ταχυδρομήσουν τον σχετικό φάκελο, το ταχύτερο δυνατόν.

Η αποστολή του φακέλου μπορεί να γίνει και από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

4) Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό από το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα ψηφίσουν με φυσική παρουσία όσοι πάνε στα εκλογικά τμήματα. Ειδικότερα, το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι ενιαίο και περιλαμβάνει το σύνολο των κομμάτων ή των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ειδικό χώρο για την επιλογή των υποψηφίων κάθε συνδυασμού από τους εκλογείς.

5) Οι εκλογείς που θα αιτηθούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι, αφού στον εκλογικό κατάλογο δίπλα στο όνομά τους θα υπάρχει η ένδειξη «Τ». Ομως, αν δεν αποστείλουν τον φάκελο ή αυτός δεν παραληφθεί έγκαιρα από την αρμόδια Επιτροπή (μέχρι Σάββατο 8-6-2024) θα ενημερωθούν με mail και θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την Κυριακή των ευρωεκλογών μετά τις 11 π.μ. στο εκλογικό τμήμα που είναι γραμμένοι.

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις