Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Εθνικό Σχέδιο» με 10ωρη εργασία, ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και νεοφιλελεύθερο Σκέρτσο

«Τι είναι το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”;» διερωτήθηκε εισαγωγικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια της  παρουσίασης..

«Τι είναι το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”;» διερωτήθηκε εισαγωγικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια της  παρουσίασης του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», για να απαντήσει ο ίδιος:

«Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει σαν στόχο να κάνει update στο λειτουργικό της χώρας, στο software και το hardware της Ελλάδας. Για να μιλήσουμε στη γλώσσα των νέων, καθώς αυτό είναι ένα σχέδιο που αφορά πρωτίστως το μέλλον και άρα τους ίδιους, είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται κάθε τόσο στις εφαρμογές του κινητού μας για να βελτιώσουν τις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις».

Με αυτόν τον δήθεν… νεανικό τρόπο περιέγραψε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και εκλεκτό στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».  Μάλλον μπερδεύτηκε ο κύριος υφυπουργός και νόμιζε πως ήταν σε ημερίδα του ΣΕΒ, όταν υποστήριζε ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε τη νέα καλύτερη εκδοχή της χώρας μας, τη version 2 της Ελλάδας. Και το timing είναι ιδανικό, ακριβώς πάνω στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας». Για να μιλήσουμε στη γλώσσα τους, πάντως, εμείς θα προτείναμε να τους κάνουμε delete… 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ίδιο κλίμα το χαρακτήρισε «ιστορικό» και ισχυρίστηκε πως το το ελληνικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι «ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις». Δεν μπόρεσε φυσικά να κρύψει ότι «αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» (για το σχέδιο Πισσαρίδη διαβάστε εδώ). 

Τι είναι τελικά αυτό το Σχέδιο; Ένα νέο υπερμνημόνιο με τη γνωστή συνταγή: Εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους (με τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης …για όλους) και ακόμα χειρότερες εργασιακές σχέσεις (προς όφελος της διαβόητης ανταγωνιστικότητας). 

Αυτή τη φορά το ζεστό χρήμα (τα 30 πλέον δισεκατομμύρια ευρώ) – «κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα νέο ΕΣΠΑ» το περιέγραψε ο Κ. Μητσοτάκης – θα έχει έχει κατεύθυνση τη λεγόμενη «ψηφιακή» μετάβαση και την πράσινη «ανάπτυξη», δηλαδή τις πράσινες μπίζνες με δήθεν περιβαλλοντική ανησυχία και σκοπό την αλλαγή των τεχνολογιών που θα φέρουν υψηλότερη κερδοφορία. 

Συγκεκριμένα: Στον πρώτο πυλώνα της «πράσινης μετάβασης» 6 δισ. ευρώ, στον δεύτερο πυλώνα της «ψηφιακής μετάβασης» 2,1 δισ. ευρώ, στον τρίτο πυλώνα για την «απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή» 5,2 δισ. ευρώ και στον τέταρτο («επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της οικονομίας») 4,8 δισ. ευρώ. Περίπου 18,2 δισ. ευρώ θα είναι οι επιδοτήσεις και περίπου 12,7 δισ. ευρώ τα δάνεια. 

Από την άλλη μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έταξε δεκάδες χιλιάδες εργασίας (παλιό το κόλπο των αόριστων υποσχέσεων με τα μεγάλα νούμερα): Το σχέδιο «φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία», είπε. 

Ακόμα κι αν υλοποιήσει μέρος του σχεδίου για τους εργαζόμενους οι συνθήκες προβλέπονται ακόμα χειρότερες από τις σημερινές, διότι συνοδευτικό του νεοφιλελεύθερου σχεδίου είναι το έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, καταργώντας επίσημα το 8ωρο φέρνοντας τη 10ωρη εργασία.  

Ποιο θα είναι αυτό το εργαλείο για το Σχέδιο της κυβέρνησης το έχει περιγράψει γλαφυρά ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης στις 2 Μαρτίου σε συνέντευξη του (διαβάστε εδώ). Απαντώντας στο ερώτημα «αν δουλέψω 10 ώρες θα πάρω το δίωρο το επιπλέον», είπε: «Θα πάρετε, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη (εάν δουλέψετε 10 ώρες) μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα δουλέψετε 6 ώρες. Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί»! Σε «συμφωνία με τον εργοδότη», λοιπόν, θα παραβιάζονται κεκτημένα δικαιώματα και θα εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 10ωρα που κάποια στιγμή, σε συνθήκες εκβιασμού, θα δουλέψουν λιγότερο… 

Αν όλο το παραπάνω Σχέδιο δεν λέγεται υπερμνημόνιο, τότε πως λέγεται;… Για να μιλήσουμε στη γλώσσα τους, πάντως, εμείς θα προτείναμε να τους κάνουμε delete… 

Σχετικά θέματα

Απόψεις