Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργοδοτική αυθαιρεσία: Όταν η άδεια πατρότητας οδηγεί στην… απόλυση!

Πώς η εργοδοσία οδηγεί τους εργαζόμενους σε απόλυση ή εξαναγκαστική παραίτηση, απλά και μόνο επειδή έκαναν χρήση των δικαιωμάτων τους

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το μέγεθος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας παρουσιάζει η Καθημερινή, μέσα από συνεντεύξεις δύο πατεράδων οι οποίοι πήραν άδεια πατρότητας, όπως προβλέπει ο νόμος, λίγο αργότερα… απολύθηκαν. Προφανώς, οι ιστορίες αυτές είναι… σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με τη ζούγκλα που επικρατεί στην «αγορά εργασίας», όμως είναι ενδεικτική μιας κατάστασης. Ταυτόχρονα, όμως, μας επιτρέπει να σκεφτούμε τι γίνεται με τις άδειες μητρότητας και την επιθετικότητα της εργοδοσίας στις νέες μητέρες -που υφίστανται τεράστια πίεση από την εργοδοσία. 

Ο ένας από τους δύο πατεράδες που πήρε άδεια πατρότητας περιγράφει αυτά που έζησε ως εξής: «Με το που έκανα την αίτηση, με κάλεσαν από το HR να με ρωτήσουν για ποιον ακριβώς λόγο τη χρειάζομαι. Τους εξήγησα τη συνθήκη και η απάντηση της συναδέλφου μου ήταν πως “δεν σας καταλαβαίνω, εγώ όταν γέννησα επέστρεψα στις 40 ημέρες”. Δεν είχα καμία διάθεση να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί της, αρκέστηκα απλώς να σχολιάσω πως η κάθε συνθήκη είναι διαφορετική». Στην ερώτηση του ίδιου του εργαζόμενου για το αν η πολιτική της εταιρείας αποθαρρύνει τη χρήση της άδειας από τους πατεράδες, η απάντηση ήταν πως όχι. Τον διαβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην πραγματικότητα όμως το κλίμα απέναντί του άρχισε να αλλάζει.

Σύντομα, έφτασαν στα αυτιά του οι φήμες πως παίρνει την άδεια επειδή «βαριέται να δουλέψει». «Εργαζόμουν στην εταιρεία για περισσότερο από 10 χρόνια και δεν μπορούσα να πιστέψω τη στοχοποίηση που δεχόμουν. Παρ’ όλα αυτά δεν έκανα πίσω. Εμεινα με τις κόρες μου αυτούς τους 3,5 μήνες, γνωρίζοντας μέσα μου πως όταν επιστρέψω πιθανότατα θα πρέπει να ψάξω να βρω νέα δουλειά». Πράγματι, 6 μήνες αργότερα, ο Θεόδωρος έγινε και πάλι ο βασικός φροντιστής των παιδιών, καθώς πλέον ήταν άνεργος. «Δεν απολύθηκα μόνο εγώ, έγιναν και άλλες περικοπές στην εταιρεία, οπότε επισήμως κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για τον λόγο της απόλυσης. Ο ίδιος όμως ο διευθυντής δεν δίστασε να πει στους συναδέλφους μου, σε δήθεν ανεπίσημη συζήτηση, πως του έκανε κακή εντύπωση ότι έλειψα τόσους μήνες. Μάλλον δεν ήταν τυχαίο που δεν είχα ακούσει ποτέ κάποιον άλλο στην εταιρεία να παίρνει γονική άδεια». 

Ο άλλος εργαζόμενος (δούλευε σε Τράπεζα) που δίνει συνέντευξη στην Καθημερινή αναφέρει ότι ζήτησε 3 μήνες γονικής άδειας. Τότε, ο διευθυντής του υποκαταστήματος τον φώναξε στο γραφείο του και άρχισε να του κάνει προσωπικές ερωτήσεις. «Οι σχέσεις μας ήταν άκρως τυπικές, οπότε δεν ήμουν προετοιμασμένος για το τι θα ακολουθούσε. Εκείνη την ημέρα, σε δήθεν φιλικό κλίμα, είχε το θράσος να με ρωτήσει, με πλάγιο τρόπο, αν έχει κάποιο πρόβλημα η Ελένη ή ο γάμος μας. Με έφερε σε πολύ δύσκολη θέση, δεν ήθελα όμως να δώσω μεγαλύτερη έκταση στο θέμα». 

Και συνεχίζει: «Επέστρεψα κανονικά στην τράπεζα την ημέρα που έληγε η άδειά μου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, μου ανακοινώθηκε πως με μεταθέτουν σ’ ένα υποκατάστημα περίπου 50 χιλιόμετρα εκτός πόλης. Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό, αλλά το ότι γνώριζα πολύ καλά πως το συγκεκριμένο υποκατάστημα θα έκλεινε από μήνα σε μήνα». Για να καταλήξει: «Μετά από πολλές συζητήσεις, τόσο με την Ελένη όσο και με τον εαυτό μου, αποφάσισα να φύγω με εθελουσία. Μου έχει μείνει μια πικρή γεύση από αυτή την ιστορία. Νιώθω πως στιγματίστηκα λόγω της απόφασής μου να μείνω 3 μήνες στο σπίτι με τα παιδιά μου». 

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά θέματα

Απόψεις