Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επιπλέον ελληνικά οχήματα μάχης BMP στο Κίεβο – Στο τραπέζι και τα Leopard;

Η αποστολή στο Κίεβο επιπλέον ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΤΟΜΑ BMP-1 (είναι σοβιετικής κατασκευής), ρουκέτες HE των 73mm, πυρομαχικά πυροβολικού..

Η αποστολή στο Κίεβο επιπλέον ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΤΟΜΑ BMP-1 (είναι σοβιετικής κατασκευής), ρουκέτες HE των 73mm, πυρομαχικά πυροβολικού και τυφεκίων, ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Αλεξέι Ρεσνίκοφ. Σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει στο τραπέζι η αποστολή αρμάτων μάχης «Leopard» (γερμανικής κατασκευής).

Η ανακοίνωση για νέα αποστολή ελληνικού στρατιωτικού εξοπλισμού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως η επίσκεψη Ρεσνίκοφ στην Αθήνα θα σηματοδοτούσε την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. Η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν εξαντλείται, για αυτό άλλωστε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στις δηλώσεις του διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα «θα παρέχει κάθε υποστήριξη στην Ουκρανία σε αυτό το πολύ σημαντικό, κρίσιμο στάδιο του πολέμου» και πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει στην κυβέρνηση Ζελένσκι 3.870 τόνους στρατιωτικό εξοπλισμό, αντιαεροπορικούς πυραύλους stinger, ρουκέτες, οβίδες πυροβολικού, πυρομαχικά τυφεκίων και μια πρώτη παρτίδα από τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1. 

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της EUMAN παρέχει στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και η εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων «Leopard». Το Κίεβο έχει ήδη προμηθευτεί άρματα μάχης «Leopard» από την Πολωνία και τη Γερμανία, ενώ ανάλογο αίτημα δέχθηκε και η ελληνική κυβέρνηση.

Εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, λέγοντας πως «δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε, αλλά τίποτα που θα αποδυνάμωνε στο ελάχιστο τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες…».

Το τι μπορεί να δώσει κάθε φορά η ελληνική κυβέρνηση σχετίζεται με πολλά σενάρια, ένα από αυτά, όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης» είναι η Σλοβακία να στείλει άρματα Τ72 στο Κίεβο, τα οποία θα σπεύσει να της τα αντικαταστήσει η Ελλάδα με «Leopard-1A5» ή και «Leopard-2A4», με αντάλλαγμα π.χ. την ακύρωση οικονομικών απαιτήσεων της Γερμανίας σε βάρος της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Αλεξέι Ρεσνίκοφ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης Ζελένσκι προς τους έλληνες κυβερνώντες «για την υποστήριξη και τα συστήματα που παρείχαν στην Ουκρανία».

Χαρακτήρισε συμβολική την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «μετά τη Σουηδία λοιπόν είμαι βέβαιος ότι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα είναι η Ουκρανία». Πρόσθεσε πως «η Ουκρανία έχει μεγάλη εμπειρία στο πώς να αποτρέψει τους Ρώσους, πώς να τους νικήσει, χρησιμοποιώντας όπλα ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών. Είναι λοιπόν ένας καλός λόγος να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και να γίνουμε μέλος αυτής της λέσχης.»

Δήλωσε πως στη συνάντηση περιέγραψε και «τους τρόπους με τους οποίους θα παρέχουμε στις δυνάμεις μας νέα όπλα από τους εταίρους μας, οχήματα μάχης πεζικού, άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού, κ.λπ.»

Επανέλαβε την ανάγκη για την παροχή βλημάτων πυροβολικού και βαρέων όπλων πεζικού και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, ιδίως στην αποναρκοθέτηση της Μαύρης και της Αζοφικής θάλασσας. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις