Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επικίνδυνη κατάσταση στη Δυτική Αττική εξαιτίας της πολιτικής εκχώρησης κρίσιμων τομέων σε επιχειρηματικούς ομίλους

«Η εφαρμοζόμενη πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότητησης, της εκχώρησης κρίσιμων τομέων και υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους έχει διαμορφώσει..

«Η εφαρμοζόμενη πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότητησης, της εκχώρησης κρίσιμων τομέων και υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους έχει διαμορφώσει μία επικίνδυνη κατάσταση που δικαιολογημένα δηλώνεται με την έκφραση “ζούμε από τύχη”. Αυτό επισήμανε ο Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα από την Ελευσίνα προσθέτοντας ότι η εικόνα της Δυτικής Αττικής δεν διαφέρει πολύ από την εικόνα που έχουν οι υπηρεσίες στις άλλες περιφερειακές ενότητες, όμως στη Δυτική Αττική, είναι αποκαλυπτική για τον προσανατολισμό της πολιτικής στήριξης των κερδών των λίγων και της μετατροπής μιας ολόκληρης περιοχής στην “πίσω αυλή” όπου συγκεντρώνονται όλες οι ρυπογόνες, επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον επιχειρηματικές δράσεις χωρίς κανένα σχεδιασμό έλεγχο πρόβλεψη». 

Ο Γιάννης Πρωτούλης στη συνέντευξη που έδωσε με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 31 Γενάρη, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης σε μια σειρά κρίσιμους τομείς της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Ο Γ. Πρωτούλης, συγκεκριμένα σημείωσε τα εξής: 

Σχετικά με τις «Δαπάνες πολιτικής προστασίας Δυτικής Αττικής

Η Πολιτική Προστασία λειτουργεί με ευθύνη κυβερνήσεων και Περιφερειακών Αρχών ως διοικητικός μηχανισμός και “μεσάζοντας” με τους μεγαλοεργολάβους – ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής δεν διαθέτει ούτε μία υδροφόρα ούτε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα. Οι διευθύνσεις τεχνικών έργων είναι τόσο υποστελεχωμένες που δεν φτάνουν το 25% του προβλεπόμενου προσωπικού που θα έπρεπε να έχουν με βάση τα οργανογράμματα που συντάχθηκαν με στοιχεία περασμένων δεκαετιών! Κατά τα άλλα είδαμε και χθες συσκέψεις μπροστά στην κάμερα για την αντιμετώπιση του χιονιά..

Η υπηρεσία είναι στελεχωμένη με 2 (!) υπαλλήλους και ουσιαστικά η “αρμοδιότητά” τους είναι η εύρεση εργολάβου από το μητρώο εργολαβιών και η αποζημίωση αυτών.

2022: πληρώθηκαν 1.325.000 (1.080.000 για χιόνια και πλημμύρες +245.000 για πυρκαγιές) εκκρεμούν πληρωμές 650.000 (το ποσό αφορά αναμονές)

2023: εκκρεμούν πληρωμές 1.575.000 (1.000.000 πυρκαγιές, 350.000 χιόνια και πλημμύρες και οι 225.000 αφορούν αναμονές). Και πολλά άλλα…

Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Και αυτή τραγικά υποστελεχωμένη, χωρίς εξοπλισμό και μέσα.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος Δυτικής Αττικής έχει 4 (!) άτομα για αυτοψίες +1 διοικητικό. Μιλάμε για την μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας που έχει και τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης.

Θεωρούν ως μεγαλύτερο ζήτημα τις ανεξέλεγκτες αποθέσεις – απορρίψεις με μπάζα. Οι εννιά στις δέκα χώροι είναι παράνομοι και λειτουργούν σαν γκέτο, και δεν μπορούν να μπουν… Μονάδες ανακύκλωσης πλαστικών κλπ που παίρνουν φωτιά ή που καίνε λάστιχα…

Δεν έχουν καν πρόσβαση στα στοιχεία ρύπων (αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο, διοξείδιο κλπ), που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο οι σταθμοί μέτρησης ρύπων που υπάρχουν σε μεγάλες μονάδες (ΕΛΠΕ, Χάλυβας, ΤΙΤΑΝΑΣ, Δήμος Ελευσίνας κλπ) για να μπορούν έστω και αυτοί οι ελάχιστοι ελεγκτές να κάνουν την δουλειά τους.

Δεν υπάρχει Εργαστήριο (με εξοπλισμό κατάλληλο και προσωπικό) για αναλύσεις και μετρήσεις (έχουν προγραμματικές συμβάσεις με εταιρείες για υγρά απόβλητα και αέριους ρύπους, 2.500 ευρώ στοιχίζει η κάθε δειγματοληψία – ανάλυση αερίων ρύπων).

Για Μεταφορά Μαθητών

Παραμένουν άγονα 6 δρομολόγια για μεταφορά μαθητών (2 για ειδικά σχολεία) 5 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Ο διαγωνισμός βγήκε 23/1/24 και οι προσφορές θα κατατίθενται έως 02/02/2024

Για κλειστά ΚΤΕΟ

Στη Δυτική Αττική υπήρχαν 2 δημόσια ΚΤΕΟ (Μάνδρα και Μέγαρα), τα οποία τα έκλεισαν επί περιφερειακής διοίκησης Γ. Σγουρού, όπως και της Αναβύσσου (Ανατολική Αττική) Ελληνικό (Νότιο Τομέα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδιασμού στο Ελληνικό επί Περιφερειακής Διοίκησης Ρ. Δούρου).

Η κα Δούρου δήλωνε ότι θα τα ανοίξει … και παραχώρησε το χώρο του ΚΤΕΟ Μεγάρων στην Πυροσβεστική και της Μάνδρας. Το χρηματοδότησαν, έριξαν χρήμα… (μηχανήματα, πιστοποιήσεις, διακρίβωση μηχανημάτων κλπ) το εγκαινίασαν κιόλας και ποτέ δεν άνοιξε.

Συγκεκριμένα :

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 2 Φεβρουαρίου 2017, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του δεύτερου Δημόσιου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων που βρίσκεται στη Μάνδρα της Δυτικής Αττικής.

Το 2019 έβγαζαν δελτία τύπου και φωτογραφίες… : Παραδίδουμε σε πλήρη ετοιμότητα το ΚΤΕΟ Μάνδρας.

“Τώρα” με την υποστελέχωση, οδηγούν σε κλείσιμο και το μοναδικό Δημόσιο ΚΤΕΟ στην Αττική, του Χολαργού, προς όφελος όλων των ιδιωτικών ΚΤΕΟ…

 
 

Για την Κοινωνική Υπηρεσία

Η Κοινωνική Υπηρεσία, που ανήκει στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας μέχρι πριν λίγο δεν είχε κανέναν (!) κοινωνικό λειτουργό, σε μια περιοχή με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και εκτεταμένα φαινόμενα γκετοποίησης. Οι ανάγκες μπαλώνονταν με “παράλληλα” καθήκοντα υπαλλήλων από Διευθύνσεις άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Τώρα με νέες προσλήψεις έχει μόλις 2 κοινωνικούς λειτουργούς!

Για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών 2024-2025-2026 έχει μπλοκάρει με προσφυγές και αφού δεν υιοθετείται η πρόταση για δημιουργία στην Περιφέρεια Διεύθυνσης εντομοκτονιών – μυοκτονιών – απολυμάνσεων με αναβάθμιση του Απολυμαντηρίου, είναι ορατός ο κίνδυνος το πρόβλημα φέτος να ενταθεί και οι αναθέσεις σε εργολάβους που θα ακολουθήσουν δεν θα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα…

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής

Και αυτή Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να εκτελέσει ένα στοιχειώδες έργο, με τη την υποστελέχωση, την έλλειψη μηχανολογικού κλπ εξοπλισμού που υπάρχει.

Μόνο το 40% των οργανικών θέσεων συνολικά στην Δυτική Αττική είναι καλυμμένο. Στους μηχανικούς έχουμε 32 κενές θέσεις. Η σημαντικότερη αρμοδιότητα είναι ο καθαρισμός ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα. Έχουν στην αρμοδιότητά τους 500 χιλιόμετρα υδατορεμάτων. Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί γιατί περίπου τα 2/3 του ορεινού δασικού όγκου έχουν καεί. Δεν υπάρχει Δήμος που να μην έχει πληγεί.

Με όλες τις παραμέτρους οι μελέτες αργούν, γιατί πρέπει να γνωμοδοτήσουν πολλοί φορείς…

Η εργολαβία των 8.000.000 καθαρισμού ρεμάτων Δυτικής Αττικής από το 2021 (!) δεν προχώρησε με τις προσφυγές των εργολάβων, η Οικονομική Επιτροπή πήρε απόφαση (2169/2023) κατά πλειοψηφία για “Επείγουσα παροχή υπηρεσίας καθαρισμού Ρεμάτων μετά τις πυρκαγιές στη Δυτική Αττική – Ιουλίου 2023”, συνολικού προϋπολογισμού 1.240.000,00 ευρώ. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τίποτα… Περιμένουν τώρα να υπογράψουν…

Έτσι όπως είναι η κατάσταση αναρωτιούνται τι να βάλουν σε προτεραιότητα; Ποιο ρέμα; Κι αν υπάρχει συμβάν σε άλλο ρέμα, ποιος θα έχει την ευθύνη;

Στους μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Έργων θα φορτωθούν οι ευθύνες (όπως φορτώθηκαν και για τις πλημμύρες της Μάνδρας), γιατί στους υπαλλήλους – μηχανικούς φορτώνονται οι ευθύνες και για τα έργα που εκτελούνται – επιβλέπουν, αλλά και για έργα που δεν εκτελούνται!!!

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δυτικής Αττικής έχει ταυτόχρονα την επιτήρηση και συντήρηση περίπου 200 χιλιομέτρων οδικού δικτύου. Είμαστε στο 2023 και η διαδικασία γίνεται ακόμα “μακροσκοπικά”…

Δεν έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση που έχει καταθέσει το Σωματείο των εργαζομένων επανειλημμένα (σε Δούρου, Πατούλη, τώρα και σε Χαρδαλιά) για προμήθεια συστημάτων φωτογραμμετρίας για την εποπτεία των δρόμων συμβάλλοντας έτσι στον εκσυγχρονισμό της υλοποίησης της αρμοδιότητας εποπτείας και συντήρησης του οδικού δικτύου, και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της δουλειάς των Τεχνικών υπηρεσιών και κυρίως ενισχύοντας την οδική ασφάλεια των πολιτών.

Πέρα από τα γενικά για την υποστελέχωση, την έλλειψη μηχανολογικού κλπ εξοπλισμού, δεν προχωρούν ούτε στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων, που έχουν οι εργαζόμενοι στις Τεχνικές υπηρεσίες, τόσο κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους, όσο και με τις ποινικές και αστικές ευθύνες που φορτώνονται.

Όπως για παράδειγμα η δημιουργία κατάλληλα στελεχωμένου νομικού γραφείου για τις τεχνικές υπηρεσίες ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη νομική βοήθεια στη σύνταξη εγγράφων εισηγήσεων σε ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας, προσφυγές εργολάβων κλπ. Δεν είναι δηλαδή ούτε νομικά θωρακισμένοι ώστε να κάνουν την δουλειά τους.

Δεν υπάρχει τεχνικός υπάλληλος με “χρεωμένους” δρόμους για επιτήρηση, που να μην έχει οδηγηθεί σε δικαστική αίθουσα. Και μιλάμε για τους δρόμους που αξιοποιούν μεγάλες βιομηχανίες με μεγάλη οικονομική ισχύ. Δεν πέρασε πολύς καιρός από ατύχημα με το φορτηγό μεγάλης εταιρείας που μετέφερε LNG (!) και πήρε φωτιά στην εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου εγκλωβίζοντας χιλιάδες οδηγούς μέσα στον καύσωνα και ταλαιπωρώντας τους, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Ζητάμε να αλλάξει όλο το καθεστώς ποινικής ευθύνης των τεχνικών υπαλλήλων για την εποπτεία των δρόμων και μέχρι τότε ζητάμε να καλούν οι Εισαγγελείς τους Περιφερειάρχες, που σύμφωνα με τον Καλλικράτη είναι οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των Περιφερειών. Και να καταθέτουν για το αν υπάρχουν παραλείψεις των υπηρεσιών και των υπαλλήλων και να εξηγούν τι έχουν κάνει για να εξαλειφθούν αυτές.

Εξοπλισμό των υπηρεσιών με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα και σύγχρονο τεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για όλες τις αναγκαίες εργασίες. Χορήγηση υπολογιστικών και σχεδιαστικών προγραμμάτων για τις Τεχνικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε κωδικοποιημένη νομοθεσία.

Διεύθυνση Πολιτικής Γης

Οι υπηρεσίες Διαχειρίζονται τη δημόσια γη, που είναι κοινόχρηστες εκτάσεις δηλαδή δεν έχουν παραχωρηθεί, που μπορεί να είναι και χέρσα, και ρέμα ακόμα και δασική γη…., αλλά και παροχή συνδρομής, πληροφοριών και για τα εμπράγματα δικαιώματα για εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε αγρότες από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Το Τμήμα Δυτικής Αττικής έχει μόνο 1 άτομο!!!, όπως και το Τμήμα της Ανατολικής Αττικής.

Έχουν αποκλειστικές προθεσμίες σε αγωγές, κτηματολόγιο.

Σοβαρό ζήτημα και εδώ η έλλειψη Νομικής στήριξης για τις διαδικασίες στην καθημερινότητα.

Χρειάζεται άμεση ψηφιοποίηση όλου του αρχείου (είναι από το 1932 ) και δημιουργία βάσης δεδομένων, για να μπορούν να λειτουργήσουν.

Στα 3 Κτηματολόγια που λειτουργούν (Μαγούλα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) πρέπει να ελεγχθούν όσα ακίνητα έχουν δηλωθεί από το δημόσιο, εάν διεκδικούνται από τρίτους και άρα αγωγές να ασκηθούν από το ΝΣΚ.

Ανάλογη δουλειά για να δηλωθούν τα ακίνητα του δημοσίου στα γραφεία κτηματογράφησης που λειτουργούν σε Βίλια, Ερυθρές, Μάνδρα και Μέγαρα.

Δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για την κατάσταση που με στοιχεία μας περιγράφουν οι εργαζόμενοι. Για τα αστικά κόμματα που εναλλάσσονται στις κυβερνήσεις και τους εκλεγμένους τους στην Περιφέρεια Αττικής αυτή την εικόνα την ονομάζουν με μια έκφραση που όλοι έχουμε ακούσει: ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Ο λαός μας το λέει πιο απλά: μπάτε σκύλοι αλέστε».

Νωρίτερα, ο Γιάννης Πρωτούλης είχε περιοδεύσει στην Περιφερειακή Ενότητα Δ. Αττικής συνομιλώντας με τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Γενάρη έχει εξαγγελθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στο Δημαρχείο Ασπροπύργου ενώ σωματεία και φορείς καλούν σε συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα για να καταγγείλουν την πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. 

Πηγή: 902.gr 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις