Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνδικάτα δυτικής Αττικής: Κινητοποίηση στο υπ. Εργασίας για άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

έα κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική, αυτή τη φορά στο υπουργείο Εργασίας, δίνοντας συνέχεια..

έα κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική, αυτή τη φορά στο υπουργείο Εργασίας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αλλού, όπου εργάζονται και κινούνται. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας που έγινε την Τρίτη στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα και το επόμενο αγωνιστικό βήμα είναι η κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη 21/1 στην Ελευσίνα στις 5 μ.μ., σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί σε πρόσφατη σύσκεψη.

Συνδικάτα από τα Τρόφιμα, το Μέταλλο, τους ΟΤΑ, τη Xημική Bιομηχανία, την Ενέργεια, το Φάρμακο, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους και το Εμπόριο βρέθηκαν έξω από το υπουργείο κρατώντας πανό και πικέτες, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Λοκντάουν στα κέρδη των καπιταλιστών, και όχι στις ζωές των εργατών»«Μέτρα προστασίας για τους εργάτες, όχι άλλα κέρδη στους κεφαλαιοκράτες». Επίσης στη διάρκεια της κινητοποίησης γράψανε το σύνθημα «Μέτρα προστασίας για τους εργάτες» στον τοίχο που βρίσκεται στο πλάι της εισόδου του υπουργείου. Όπως και στην πρώτη κινητοποίηση έτσι και σήμερα έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να πάρουν μια απάντηση στα αιτήματά τους και ενώ στη Δυτική Αττική το λοκντάουν διαρκεί σχεδόν ένα μήνα και τα μόνα «μέτρα» είναι απαγορεύσεις και πρόστιμα για τους εργαζόμενους, διακριτικές συστάσεις για τους εργοδότες.

Και αυτή τη φορά η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως και η παλιά, απέφυγε να συναντηθεί με τα συνδικάτα. Ο υπουργός παρέπεμψε στον υφυπουργό, αυτός στη γενική γραμματέα και τελικά η συνάντηση έγινε με τον -γνωστό πια- γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνο Αγραπιδά, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας έχει αναλάβει το έργο να συναντιέται «στο πόδι» με τα συνδικάτα, και στα αιτήματά τους να απαντά «δεν γνωρίζω να σας απαντήσω, θα τα μεταφέρω αρμοδίως».

Πρακτικά το υπουργείο, και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση, και πως να δώσει αφού αποτελεί συνειδητή ταξική επιλογή της να μην εφαρμόζονται καθόλου ή να εφαρμόζονται λειψά μέτρα προστασίας, γιατί αυτά λογίζονται ως «κόστος» για την εργοδοσία. Για αυτό τον λόγο έχει φροντίσει να μη γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς ακόμα και εκεί που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει συρροή κρουσμάτων, όπως ανάδειξαν μέχρι τώρα οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και μέλος της κεντρικής διοίκησής του, κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους τη στάση του υπουργείου, όπως και το γεγονός ότι σε κάθε κινητοποίησή τους, όπου πάνε, βρίσκουν μπροστά τους αστυνομικές δυνάμεις. Κάλεσε στην επόμενη κινητοποίηση και ένταση της μάχης ώστε ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Η μάχη αυτή δίνεται με εξορμήσεις, περιοδείες και γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με συζητήσεις που ανοίγουν στη βάση του ψηφίσματος της σύσκεψης όπου αναφέρονται το περιεχόμενο του αγώνα, το πλαίσιο αιτημάτων, οι μορφές πάλης.

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα έχουν υπογράψει τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής – Παράρτημα Θριασίου, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορίνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου – Ελευσίνας – Μάνδρας, Νοσοκομείου «Θριάσιο», «LIDL ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ ΟΕ» Αττικής, «Praktiker Hellas», «ΚΑΝΑΚΗΣ», η Πανελλήνια Ένωση Ελαιοργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις