Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Αμεσα να ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα στη Δυτική Αττική

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα ρέματα της Δυτικής Αττικής, καθώς και την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών για τη λήψη άμεσων αντιπλημμυρικών μέτρων στη Δυτική Αττική κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος ΤσοκάνηςΝίκος ΑμπατιέλοςΓιάννης Γκιόκας, Βιβή ΔάγκαΘανάσης ΠαφίληςΧρήστος ΚατσώτηςΔιαμάντω ΜανωλάκουΣεμίνα ΔιγενήΛιάνα Κανέλλη και Αφροδίτη Κτενά.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Ήδη από τον Ιούλιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε καταθέσει προς τα αρμόδια υπουργεία ερώτηση για τη λήψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αττικής ενόψει του χειμώνα. Από τότε, έχουν περάσει 4 μήνες, χωρίς όμως να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν οι επισκέψεις και οι δηλώσεις του κ. Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές του Ασπροπύργου και της Μάνδρας. Οι απαραίτητοι καθαρισμοί των ρεμάτων δεν έχουν πραγματοποιηθεί ενώ οι διευθετήσεις πολλών από αυτών “καρκινοβατούν”.

Πιο συγκεκριμένα, στα ρέματα της Μάνδρας, “Σούρες” και “Άγια Αικατερίνη”, που το 2017 η υπερχείλιση τους κόστισε τη ζωή σε 24 συνανθρώπους μας, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διευθέτησή τους συζητήθηκε μόλις φέτος. Τραγική είναι η κατάσταση και στον Ασπρόπυργο, όπως με το ρέμα του “Αγίου Ιωάννη” στην περιοχή της Τρύπας Αλεπούς, που στην πρώτη νεροποντή τίθενται σε κίνδυνο ζωές και λαϊκές περιούσιες, όπως έγινε με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι γύρω από τα ρέματα “Γουρούνας”, “Αλατζά” και “Μαύρης Ώρα” στην περιοχή του Ασπροπύργου. Αντίστοιχα, οι μελέτες και η διευθέτηση του ρέματος της “Γιαννούλας” στη Φυλή καρκινοβατεί με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει όλη η περιοχή στην πρώτη νεροποντή. Ίδια είναι η κατάσταση και στον δήμο Μεγαρέων, όπως για παράδειγμα στο ρέμα “Μαυρατζά”, που δέχεται όλο τον όγκο των νερών της πόλης, και η διευθέτηση του βασίζεται σε μελέτες παλιότερων ετών, αλλά και στο ρέμα του «Αγίου Γεωργίου». Στην περιοχή της Κινέττας όπου είχαμε τις πλημμύρες το 2018 και το 2019 οι μόνες εργασίες που έχουν γίνει αφορούν ένα τμήμα του ρέματος της “Πίκας” και κάποια αποσπασματικά έργα πάνω από την Ολυμπία Οδό, που ουσιαστικά μεταφέρουν το πρόβλημα και το κάνουν πιο οξυμένο στην περιοχή της Κάτω Κινέττας.

Είναι δικαιολογημένο οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να αγανακτούν, αφού κάθε χρόνο γίνονται στο ίδιο έργο θεατές, με την πρώτη βροχή να απειλούνται ζωές και περιούσιες με ευθύνη διαχρονικά όλων των Κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών. Η τραγική κατάσταση που βιώνουν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, όπως την προστασία της ζωής του λαού, αλλά μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι διάφορες μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση έχουν πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια πριν, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, χωρίς να έχουν προχωρήσει τα αναγκαία μέτρα, αλλά και όσα έχουν προχωρήσει να είναι πρόχειρα και αποσπασματικά, όπως τα διάφορα έργα ανάσχεσης των υδάτων.

Παράλληλα, τα όποια μέτρα δε θα μπορέσουν να αποδώσουν, αν ταυτόχρονα δεν κατασκευαστεί ένα σύγχρονο εσωτερικό δίκτυο όμβριων υδάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί πότε και ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα ρέματα του “Αγίου Ιωάννη” (Ασπρόπυργος), “Γιαννούλας” (Φυλή), στις “Σούρες” και στην “Άγια Αικατερίνη” (Μάνδρα), “Μαυρατζά”, “Πίκας” και “Αγίου Γεωργίου” (Μέγαρα) που το πρόβλημα είναι εντονότερο, όπως βεβαίως και των λοιπών ρεμάτων στη Δυτική Αττική, τα αναγκαία έργα ανάσχεσης των υδάτων με αγωγούς και δεξαμενές, αλλά και οι εργασίες κατασκευής εσωτερικού δικτύου όμβριων υδάτων.

– Να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, με κριτήρια την ασφάλεια, την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος, ώστε να μην κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών στην ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά θέματα

Απόψεις