Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επικεφαλής ΔΝΤ: Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας με τη Δύση απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο – Η Κίνα να αλλάξει την πολιτική «μηδενικού COVID»

Σημείωσε ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός

Είναι καιρός η Κίνα να απομακρυνθεί από τα μαζικά lockdown και να προχωρήσει σε μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για τον COVID-19, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέρες μετά το ξέσπασμα των εκτεταμένων διαδηλώσεων, μια αλλαγή που θα αμβλύνει τον αντίκτυπο σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη αγωνίζεται με υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση και διαταραγμένο εφοδιασμό τροφίμων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε μια «αναβαθμονόμηση» της σκληρής προσέγγισης της Κίνας «μηδενικού COVID-19» με στόχο την απομόνωση κάθε περίπτωσης «ακριβώς λόγω του αντίκτυπου που έχει τόσο στους ανθρώπους όσο και στην οικονομία».

Η Γκεοργκίεβα έκανε τα παραπάνω σχόλια σε μια ευρεία συνέντευξη την Τρίτη στο Associated Press, στην οποία προειδοποίησε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει πίσω από τις αυξήσεις των επιτοκίων της και διατηρούσε την ελπίδα ότι μια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιταχύνει την ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε επίσης την αύξηση της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες ως «το πιο σημαντικό επιλύσιμο πρόβλημα του κόσμου».

Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε επίσης την Κίνα να εξετάσει τις πολιτικές εμβολιασμού και να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό των «πιο ευάλωτων ανθρώπων».

Τα lockdown έχουν επιβραδύνει τα πάντα, από τα ταξίδια στη λιανική κυκλοφορία έως τις πωλήσεις αυτοκινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Γκεοργκίεβα την προέτρεψε «να προσαρμόσει τη συνολική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αξιολογεί τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που έχει στον υπόλοιπο κόσμο.

Μεγαλύτερος κίνδυνος ο υψηλός πληθωρισμός

Η Georgieva είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι ο υψηλός πληθωρισμός που απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, καθιστώντας την πίστωση πιο ακριβή για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με αυτό είναι η ανάγκη για τις κυβερνήσεις να φροντίζουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους χωρίς να υπονομεύουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας με υπερβολικές δαπάνες.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν την πολύ δύσκολη περίοδο του επόμενου έτους», είπε. «Πρέπει να είναι πειθαρχημένοι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Γιατί; Επειδή ο πληθωρισμός υπονομεύει τα θεμέλια της ανάπτυξης και βλάπτει περισσότερο τους φτωχούς ανθρώπους».

Ερωτηθείσα εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων που ενισχύουν το δολάριο και ασκούν πίεση στις φτωχότερες χώρες, η Γκεοργκίεβα είπε ότι «η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει στην πορεία» μέχρι να μειωθεί αξιόπιστα ο πληθωρισμός.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και «τα δεδομένα σε αυτό το σημείο λένε: πολύ νωρίς για να κάνουμε πίσω», είπε η Georgieva.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας με τη Δύση απειλούν το εμπόριο

Προειδοποίησε ότι οι διεθνείς εντάσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης και μεταξύ Ρωσίας και Δύσης απειλούν να περιορίσουν το εμπόριο και τις ευεργετικές του επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Πρόσθεσε ότι ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού που διαταράσσονται από την πανδημία, «πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ένστικτα προστατευτισμού», ενώ είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τις ανησυχίες για την προμήθεια.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι ο κόσμος ήδη έβλεπε ενδείξεις αυξημένης πείνας πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διακόψει τον εφοδιασμό σιτηρών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Περισσότερες επενδύσεις στην ανθεκτική γεωργία και υποστήριξη για τους μικρούς αγρότες, καθώς και προσπάθειες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων θα ήταν μέρος της λύσης, είπε.

«Πρέπει να παραδεχτούμε στις πιο πλούσιες κοινωνίες, στις πιο εύπορες οικογένειες, ότι σπαταλάμε τρόφιμα σε καθημερινή βάση, ακόμη και σε ποσότητες που επαρκούν για να θρέψουν τον υπόλοιπο κόσμο», είπε. «Η πείνα είναι το πιο σημαντικό επιλύσιμο πρόβλημα στον κόσμο».

Ωστόσο, η πείνα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κόσμος χρειάζεται «μια εστίαση στην επισιτιστική ασφάλεια με έναν ολοκληρωμένο τρόπο που μειώνει τα απόβλητα, αυξάνει την παραγωγικότητα και, το πιο σημαντικό, εστιάζει περισσότερη προσοχή στη μικρής κλίμακας γεωργία, όπου θα πήγαινε μεγάλο μέρος του βιοπορισμού των ανθρώπων, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως αυτή. πολύς δρόμος για να τελειώσει επιτέλους αυτό το επιλύσιμο πρόβλημα», είπε η Γκεοργκίεβα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας δημιούργησε επίσης μια ενεργειακή κρίση, αφότου η Μόσχα διέκοψε τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι υποστήριζαν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία. Οι προκύπτουσες υψηλές τιμές ενέργειας δημιούργησαν την ευκαιρία να «επιταχυνθεί η μετάβαση σε ενεργειακές προμήθειες χαμηλών εκπομπών άνθρακα» μέσω κινήτρων για πράσινες επενδύσεις.

Σχετικά θέματα

Απόψεις