Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Επιχείρηση: Συγκάλυψη» στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις

Αν ήταν επιχείρηση της ΕΥΠ θα είχε την κωδική ονομασία «συγκάλυψη» - Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Θ. Δραβίλλα (διοικητή ΕΥΠ 2012-2015)

Αν ήταν επιχείρηση της ΕΥΠ θα λεγόταν «Επιχείρηση: Συγκάλυψη». Η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις τείνει να εξελιχθεί σε ένα πρώτης τάξης φιάσκο.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής καθυστέρησε να αρχίσει εξαιτίας μιας για τα διαδικαστικά, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την άρση του απορρήτου  προτείνοντας μάλιστα να ζητηθεί γνωμοδότηση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής -κάτι που απέρριψε η πλειοψηφία της ΝΔ.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε κατάθεση του Θεόδωρου Δραβίλλα, διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο 2012-2015 (κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου). Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία κατά την άποψη του ήταν νόμιμη από τη στιγμή που υπήρξε συλλογή υπογραφών.

Επίσης, απάντησε σε ερωτήσεις για το αν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Σπύρος Σαγιάς και φέρεται να είπε πως επί ημερών του η ΕΥΠ δεν τους παρακολουθούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι ο ίδιος θα ενημέρωνε αμέσως τον πρωθυπουργό  σε περίπτωση παρακολούθησης βουλευτή ή ευρωβουλευτή επί ημερών του στην Υπηρεσία. Από την άλλη, παραδέχθηκε, κατά πληροφορίες, ότι παρακολουθούνταν ξένος επιχειρηματίας που ενδιαφερόταν για επένδυση στη Ζάκυνθο.

Ερωτηθείς για το αν ευσταθεί η επίκληση απορρήτου, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ έδωσε μια διφορούμενη απάντηση και φέρεται να είπε πως κάποιες φορές μπορεί να γίνεται και κάποιες άλλες όχι. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε πως δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο νόμο κι ότι ο ίδιος θα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό αν όχι πριν, αμέσως μετά την παρακολούθηση βουλευτών – ευρωβουλευτών.

Ο Θ. Δραβίλας φέρεται ακόμη, να είπε ότι η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία. Κατά άλλες πληροφορίες, είπε ότι η καταστροφή υλικού είναι τυπική διαδικασία που προβλέπεται και συνέβαινε και επί ημερών του, ενώ όπως φέρεται να απάντησε ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που τηρούνται αρχεία και μετά καταστρέφονται είναι 3 μήνες και στην Ελλάδα 6 έως 9 μήνες.

Επιβαρυντική για την κυβέρνηση ήταν και η στάση που κράτησε σχετικά με την καταστροφή του υλικού της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είπε ότι το δευτερογενές υλικό μίας παρακολούθησης πρέπει να διατηρηθεί για δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι η καταστροφή δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία.

Η προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη, αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης.

Καραθανασόπουλος: Το απόρρητο φαλκιδεύει τον έλεγχο της υπόθεσης

Σε δήλωσή του εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που συμμετέχει εκ μέρους του ΚΚΕ, τόνισε:

«Επαναφέραμε το ζήτημα εμπλουτισμού του καταλόγου των μαρτύρων. Επιμείναμε στην αντίληψη ότι το απόρρητο φαλκιδεύει τον έλεγχο της υπόθεσης.

Αντιταχθήκαμε και θα αντιταχθούμε σε όποια προσπάθεια συγκάλυψης γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί αφορά δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις.

Οι διάφοροι ισχυρισμοί και η προσπάθεια ωραιοποίησης της βρώμικης δράσης της ΕΥΠ και των άλλων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, εγχώριων και αλλοδαπών, δεν μπορούν να συσκοτίσουν τον χαρακτήρα τους ούτε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στον εσωτερικό εχθρό τον εχθρό λαό».

Σχετικά θέματα

Απόψεις