Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εγκληματούν απέναντι στους εργαζόμενους και τη ζωή τους στους χώρους δουλειάς (VIDEO)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΓ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η απαράδεκτη κατάσταση με τη ραγδαία έξαρση του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς, καθώς η κυβέρνηση αφήνει την εργοδοσία ασύδοτη να..

Η απαράδεκτη κατάσταση με τη ραγδαία έξαρση του κορονοϊού στους χώρους δουλειάς, καθώς η κυβέρνηση αφήνει την εργοδοσία ασύδοτη να προσαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συνθήκες εργασίας με κριτήριο το κέρδος, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε η ΕΓ του ΠΑΜΕ.  

Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες που έχουν κάνει τα Συνδικάτα όλο αυτό το διάστημα για ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αναδείχθηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, την ίδια πολιτική που ακολουθεί άλλωστε και στη Δημόσια Υγεία. (Δείτε πάνω όλη τη συνέντευξη)

«Οι εργοδότες δεν λογαριάζουν τίποτε, στην κυριολεξία κάνουν ό,τι θέλουν», τόνισε εισηγητικά ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας ότι «είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων. Εγκληματούν απέναντι στους εργαζόμενους και τη ζωή τους». Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «Πού, πότε και πόσες φορές έκαναν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ελέγχους και ποια ήταν τα αποτελέσματα;», «Σε ποιες από τις μεγάλες -έστω- επιχειρήσεις εμφανίστηκαν κρούσματα; Ποιες ήταν οι ενέργειες του ΕΟΔΥΥ, οι ιχνηλατήσεις, πόσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα; Πόσοι έχουν νοσηλευτεί, πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους;», «Σε ποιες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα;», «Τι μέτρα έχει πάρει στα μέσα μαζικής μεταφοράς», «Ποιους ελέγχους για παράδειγμα κάνει ο ΣΕΠΕ; Είναι γνωστό ότι έχει μείνει χωρίς επιθεωρητές, χωρίς υποδομή».

«Δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή, παρά μόνο να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις για να μη χάσουν κανένα ευρώ», υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος και κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις συνέπειες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, που έχει ως βασικό κριτήριο τη θωράκιση της κερδοφορίας των λίγων. Υπογράμμισε ότι «χωρίς τη δράση των Συνδικάτων η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης – εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων είναι αυτά που φοβούνται και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν το κίνημα» και τόνισε ότι «τα δικά μας στόματα δεν θα τα κλείσουν. Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Οι παρεμβάσεις

Στις μεγάλες πόλεις της Αχαΐας δεν υπάρχει καμία αλυσίδα σούπερ μάρκετ που δεν έχει συρροή κρουσμάτων, τόνισε η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Στα πολυκαταστήματα που τώρα λειτουργούν ως e-shop, οι εργαζόμενοι δουλεύουν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Κανένα μέτρο δεν τηρείται και κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν παρεμβαίνει. Αντίστοιχη κατάσταση κυριαρχεί και στις βιομηχανικές μονάδες όπου εκεί το «δεν είδα, δεν άκουσα» είναι καθεστώς, ενώ μεγάλη συρροή παρατηρείται στα μεγάλα συσκευαστήρια αλλά και στους εργάτες γης. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Η εξάπλωση της επιδημίας στους εργασιακούς χώρους και τις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αττικής -παρά τα αλλεπάλληλα λοκντάουν- επιβεβαιώνει ότι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων είναι οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, που συμπεριλαμβάνουν τις εγκληματικές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, επισήμανε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Στη βιομηχανική περιοχή Θριάσιου Πεδίου, με δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, διυλιστήρια, αποθήκες μεγάλων αλυσίδων super market και εταιρείες logistics, κυριαρχεί η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την επιδημία, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου οι επιβάτες στοιβάζονται σε λεωφορεία, βαγόνια και σταθμούς. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Τον τελευταίο καιρό έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε μια σειρά χώρους από διάφορους κλάδους, τόνισε ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου των Εργαζόμενων στον Τουρισμό – Επισιτισμό (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής – Πιερίας. Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις μεγάλων εργοστασίων στους κλάδους των Τροφίμων και Ποτών, του Μετάλλου και της Χημικής Βιομηχανίας. Πρόσθεσε όμως ότι κρούσματα εντοπίζονται και στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης όπως για παράδειγμα σε καταστήματα του Επισιτισμού. Πρόβλημα που προστίθεται σε μια ήδη τραγική κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες είχαμε 5 εργατικά ατυχήματα με διανομείς φαγητού. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Στη στάση εταιρείας σούπερ μάρκετ που ενώ γνώριζε ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ήταν θετικός, δεν έκανε καμία ενέργεια, παρά μόνο όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να είναι θετικοί μέχρι τώρα τουλάχιστον το 1/3 των εργαζομένων αναφέρθηκε ο Άρης Μιχαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο το οποίο είναι αθωράκιστο, δεν έχει ούτε αιματολόγο και το 40% των οργανικών θέσεων είναι κενές. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο της Άρτας κινήθηκε άμεσα και αποφασιστικά από την αρχή της πανδημίας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, σημείωσε ο Παναγιώτης Κώτσης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Άρτας. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας σε εργασιακούς χώρους όπως εργοστάσια και σούπερ μάρκετ. Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων πως κάθε αντίδρασή τους αντιμετωπίζεται με την απειλή απόλυσης, ενώ οι ανησυχίες για την υγεία τους αντιμετωπίζονται με αναγκαστική αποχώρηση των εργαζομένων. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Πηγή 902

Απόψεις