Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΕΔΥΕ: Στον Μαραθώνα τίμησε τον Γρ. Λαμπράκη στα 60 χρόνια από την δολοφονία του

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση για τα 60 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από την ΕΔΥΕΘ

Στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, κοντά στον Τύμβο του Μαραθώνα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, ακριβώς 60 χρόνια μετά την δολοφονία του, η εκδήλωση τιμής από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

«Τιμάμε την μνήμη του, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε την πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ -ΝΑΤΟ- ΕΕ», έγραφε το κεντρικό πανό στον χώρο της εκδήλωσης.

Στους παρευρισκομένους μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ,Σταύρος Τάσσος ο όποιος μεταξύ άλλων τόνισε:

«60 χρόνια πριν, στις 22 του Μάη 1963, στις 10:15 το βράδυ, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, διακεκριμένος επιστήμονας και βαλκανιονίκης αθλητής, χτυπιέται θανάσιμα, από τους παρακρατικούς μηχανισμούς που βρίσκονταν υπό την προστασία και καθοδήγηση του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και των ανακτόρων. Στις 27 του μήνα έφυγε από τη ζωή.

(…) Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Νίκος Νικηφορίδης, αλλά και αμέτρητοι άλλοι αγωνιστές του λαού μας, αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πραγματική ειρήνη, ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα έξω και πάνω από το λαό, αλλά μέσα στο λαό, τα προβλήματα και τις αγωνίες του. Ηταν γέννημα θρέμμα του λαού, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γνήσιος αντιιμπεριαλιστής που αντιτάχθηκε στους σχεδιασμούς και στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Συνέβαλλε στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος.(…)

Το μέλλον του λαού και της νεολαίας δεν βρίσκεται στα αποκαΐδια που αφήνει πίσω του καθημερινά εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις, τους πολέμους, την προσφυγιά. Το σάπιο και βάρβαρο αυτό σύστημα ούτε ακλόνητο είναι, ούτε ανίκητο. Ο λαός, μέσα από την οργανωμένη πάλη του, έχει τη δύναμη να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Μπορεί και έχει τη δύναμη να αποσπάσει κατακτήσεις, να γίνει κυρίαρχος της ζωής του και του πλούτου που παράγει, να θέσει ο ίδιος τους όρους για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς, γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, μακριά κι έξω από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και κάθε άλλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

(…) Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον αγώνα και τη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη και όλων αυτών που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε η Νατάσα Καμπέλη μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος και ο εγγονός του Γρηγόρης. Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1973 μαζί με μέλη του ΔΣ. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Ο Σπύρος Ηλίας, υποψήφιος δήμαρχος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δήμο Μαραθώνα και ο Νίκος Στεφανίδης Δημοτικός Σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή.

Ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου που βρίσκεται στον οικισμό του Μαραθώνα. Εκεί ανάμεσα σε πολλά εκθέματα που αφορούν το συγκεκριμένο αγώνισμα εκτίθενται και πολλά για τον μάρτυρα της ειρήνης, Γρ. Λαμπράκη, τόσο από την αγωνιστική του παρακαταθήκη όσο και από την σημαντική αθλητική σταδιοδρομία του.

Η ΕΕΔΥΕ έδωσε σε όλους μια παλιότερη επανέκδοση του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης» από το φύλλο 66 τον Ιούνη του 1963 ένα μήνα δηλαδή μετά την δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη που ανάμεσα σε άλλα φιλοξενεί και το προσωπικό του ημερολόγιο.

 

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση για τα 60 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από την ΕΔΥΕΘ

 

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 ετών από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με συγκέντρωση και πορεία όπου ακούστηκαν δυνατά συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μέσα από τη συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στο σημείο της δολοφονίας του από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και του Παλατιού, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού.

Εκεί μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως η στυγνή δολοφονία ήταν ένα μήνυμα του αστικού κράτους σε κάθε έναν που σήκωνε κεφάλι και αγωνιζόταν ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές, ενάντια στην κοινωνική αδικία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που ασταμάτητα γεννά. «Πίστευε το κράτος των αστών, ότι με τη βία και τη φυσική εξόντωση, μπορούσε να επιβάλει την άνομη εξουσία του και να καταστείλει την αντίδραση του λαού», είπε.

Αφού αναφέρθηκε με λίγα λόγια στη ζωή και τους αγώνες του Γρ. Λαμπράκη αλλά και στο χρονικό της δολοφονίας, τόνισε πως «Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν απειλητικά στην περιοχή μας. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα με την εμπλοκή δεκάδων άλλων κρατών.

(…) Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος επί ουκρανικού εδάφους ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη Ρωσία κλιμακώνεται επικίνδυνα, είναι ορατή η γενίκευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Παραμένουν και ξεσπούν δεκάδες νέες θερμές εστίες στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Αφρική, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο. Η απειλή των πυρηνικών είναι ξανά στην πρώτη γραμμή. Οι εξοπλισμοί αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, νέα φονικότερα όπλα σφυρηλατώνται στα εργαστήρια του πολέμου».

Ακόμα, στάθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, που για την «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης εμπλέκουν το λαό και τη νεολαία στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. «Μετατρέπουν το λαό μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε θύμα, σε στόχο αντιποίνων», είπε και πρόσθεσε: «Η αποστολή όπλων, η μεταφορά νατοϊκού οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολη και της Θεσσαλονίκης, οι βάσεις της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και τόσες άλλες, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο το λαό μας».

Ο Νίκος Ζώκας σημείωσε επίσης, πως στις εκλογές ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία έδωσαν μεγαλύτερη δύναμη στις δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, για την ειρήνη για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ισότητα όλων των ανθρώπων, για τη συναδέλφωση των λαών και των εργαζόμενων.

«Σήμερα, πολύ περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου, αυτοί που παράγουν τα αγαθά και τα πλούτη, έδειξαν ότι δεν υποτάσσονται, δεν προσκυνάνε, μπαίνουν στο δρόμο του αγώνα, για να μην «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ», όπως έλεγε κι ο Κώστας Βάρναλης.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και των αμέτρη-των αγωνιστών του λαού μας! Συνεχίζουμε, με νέες δυνάμεις, με νέα ορμή!», είπε.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από την ΕΔΥΕΘ, το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο στο Προξενείο των ΗΠΑ, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο με σύνθημα όπως «η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη – Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις